Brezplačna dostava za nakupe nad 70 €. Več
Primerjalnik izdelkov:
Primerjalnik izdelkov:

Gojenje sivke na vašem vrtu

18.05.2023 63 ogledov 5 min branja
Gojenje sivke na vrtu

Iščete koristne nasvete za gojenje sivke na vrtu, terasi ali balkonu? Ponujamo vam nekaj dragocenih informacij za sajenje v posode in vrtne gredice. Sivko ohranite zdravo in bujno cvetočo, tako da jo redno obrezujete in skromno zalivate.  Zagotovo boste presenečeni tudi nad različnimi načini uporabe te vsestranske rastline.

Pri nakupu sivke smo pozorni na korenine in nadzemni del rastline

Pri nakupu sivke poskrbimo, da imajo sadike močne in dobro ukoreninjene korenine ter primerno razraščen nadzemni del, ki vključuje poganjke z listi. Transportni lonček pa mora biti dovolj prostoren za koreninski sistem. To je ključnega pomena za nadaljnjo rast in razvoj rastline, ki jo sadimo na vrtu ali v posode.

Kdaj sadimo sivko in kakšna zemlja je najbolj primerna?

Sivka dobro uspeva na sončni lokaciji z odcedno, prepustno zemljo. Ne prenese zastajanja vode v območju korenin ali kislih tal. Idealna meseca za sajenje sivke na vrtu sta april in maj, takrat je tudi  izbira kakovostnih sadik v MERKURju največja. Pri sajenju na vrtno gredo se običajno uporablja 40 do 60 cm razmik med posameznimi rastlinami v vrsti.

Način sajenja sivke v posodi, ki jo umestimo na balkon ali teraso

Če nameravate sivko gojiti na balkonu ali terasi, se raje odločite za večjo posodo z drenažnimi odprtinami. Na dno posode najprej dodajte drenažni material, nato ga prekrijemo z vrtno tkanino in dopolnimo zemljo skoraj do vrha. Na koncu v lonec z zemljo naredite luknjo in sivko posadite samostojno ali skupaj z drugimi rastlinami.

Dobro razvita sadika sivke in lonček ustrezne velikosti.

Pravilna rez sivke v Sloveniji in domača uporaba   

Po končanem cvetenju sivke v poletnem času, je priporočljivo odstraniti vse ostanke že odcvetelih cvetov. Glavno oz. osnovno obrezovanje sivke je treba opraviti spomladi, obrezovanje pred zimo pa ni priporočljivo.

Sivka je vsestranska rastlina, ki se že vrsto let uporablja v ljudskem zdravilstvu in velja za zelo koristno.

Zato je priporočljivo, da sivko gojimo na vsakem vrtu.

Mladi listi nekaterih sort sivke se uporabljajo v kulinariki kot začimba za mesne jedi, veliko pa se uporablja tudi kot sestavina v domači kozmetiki in aromaterapiji.

Sivka odlično uspeva na sončni legi, dobro odcedni in lahki zemlji.

Zalivanje sivke v posodi in na domačem vrtu

Po sajenju ne pozabite zaliti sadik, da se lažje in hitreje prilagodijo na novo okolje. V vročih in suhih poletjih je pomembno, da rastline v posodah zalivate vsak dan, saj se zemlja hitro popolnoma izsuši.

Sadike sivke, posajene na vrtnih gredah, se običajno ne soočajo s težavami s pomanjkanjem vode, zato se njihovo zalivanje izkaže za koristno le približno mesec dni po sajenju, če je to potrebno.

Po potrebi jih interventno zalijemo v vročem in sušnem poletju. Sivka je rastlina Sredozemlja in dobro prenaša sušo, zato je skrb za zalivanje odraslih rastlin na vrtni gredi odveč.

V Merkurju vas čaka pestra izbira sivke, ki jo sadimo na vrt ali v večje posode.

Obrezovanje sivke nas nagradi z bogatim cvetenjem in lepo rastjo.

SIVKA ANGUSTIFOLIA L14 VIŠ 35 CM

SIVKA ANGUSTIFOLIA L14 VIŠ 35 CM

4,79 € / kos
HIDCOTE L14 VIŠ 35CM

SIVKA HIDCOTE L14 VIŠ 35CM

5,99 € / kos
L19

SIVKA L19

11,59 € / kos
LAVANDULA ANGUSTIFOLIA HIDCOTE BLUE L12

SIVKA VOLMARY LAVANDULA ANGUSTIFOLIA HIDCOTE BLUE L12

4,99 € / kos

Imate po branju še kakšno vprašanje?

AI asistentka M.AI.A vam je na voljo za klepet 24 ur na dan.

Nazaj na vrh Nazaj na vrh
Primerjalnik izdelkov:
Dodaj v košarico
Kategorije izdelkov
Informacije

Košarica

Izberite svoj najbližji trgovski