Brezplačna dostava za nakupe nad 70 €. Več
Primerjalnik izdelkov:
Primerjalnik izdelkov:

Hitre rešitve za odstranjevanje vlage

17.04.2023 106 ogledov 7 min branja
Hitre rešitve za odstranjevanje vlage

Se je v vašem domu pojavila plesen? Plesen nastane zaradi visoke vsebnosti vlage v prostoru, ki je lahko posledica napak pri gradnji, uporabe prostorov (kuhanje, pranje, sušenje oblačil), prenizke temperature v prostoru in nezadostnega prezračevanja prostorov. Zbrali smo nekaj najpogostejših vzrokov za nastanek vlage in plesni in morebitne rešitve zanje.

VLAŽNE STENE V SPALNICI

Težava: Vlažna stena v spalnici.

Pri sanaciji vlažne stene v spalnici stvar ni tako preprosta, kot če bi se lotili stene v kleti. Večkratni premaz ni trajna rešitev za spalnico, saj je zrak v njej ključnega pomena za naše zdravje. Če se soočate z vlažnimi stenami v spalnici, morate odkriti vzrok za to, da je stena spalnice sploh vlažna.

Nekaj možnih vzrokov:

1. Zunanja stena spalnice

Če gre za zunanjo steno vaše spalnice, je možen razlog slaba fasadna izolacija. V tem primeru se na steni v spalnici v zimskem času nabira kondenz.

Nabiranje vlage lahko preprečite z izboljšanjem fasade ali namestitvijo zunanje fasadne izolacije na objekt. Veliko starejših gradenj nima kakovostne zunanje fasadne izolacije ali pa so brez izolacije. Če nimate možnosti popravila fasadne izolacije, vam preostane notranja izolacija sten v spalnici, kamor namestite izolacijsko plast, čeznjo pa oblogo iz mavčnih plošč ali lesa.

2. Spalnica v pritličju

Bolj zapleten je primer, če ste v pritličju in vam vlaga po steni prodira iz tal. To se zgodi takrat, kadar je zid slabo izoliran oziroma je izolacija poškodovana. V tem primeru je potreben strokovni poseg, s katerim uredimo hidroizolacijo zidu. Navadno se zid postopoma "prereže" in izolira. Za tak postopek je potrebna pomoč strokovnjaka.

TOPLOTNI MOST

Težava: V prvem nadstropju v kuhinji, jedilnem kotu in dnevni sobi se je pojavila črna zidna plesen. Težav z vlago in plesnijo v pritličju ni.

Možni vzrok:

V tem primeru gre za slabo izolacijo zunanje stene, zaradi česar nastaja toplotni most. Po navadi se to dogaja tam, kjer je v nadstropju više kakšen balkon ali betonski napušč, ki pa na spodnjem delu ni toplotno izoliran. Fasadna izolacija je ob tem lahko zgledno izvedena. To pomeni, da po plošči zgornjega nadstropja hlad prodira v prostor. Zato so stiki med zidom (zunanje stene) in stropom hladnejši, na teh mestih pa kondenzira vlaga.

Rešitev:

Barva proti plesni ne pomaga veliko, saj je potrebno odstraniti vzrok te tegobe. Z barvo se lahko odstrani le posledice, po navadi pa le do naslednje zime. Težavo lahko rešite na dva načina – uredite zunanjo izolacijo zgorn plošče, ali pa problem sanirate znotraj na bolj domiseln način.

Za notranjo rešitev uporabimo stiropor debeline 5 cm, ki ga narežemo na kose širine 10 do 15 cm. S temi kosi obložimo rob stropa v prostoru, kar deluje dekorativno, hkrati pa 5-centimetrska obloga zaščiti strop pred podhlajevanjem in nabiranjem kondenza ter nastajanjem plesni. Stiropor na strop nalepimo, potem pa ga lahko prepleskamo z zidno barvo.

PLESEN V KLETNI SOBI

Težava: V kletni sobi kljub prezračevanju nastaja plesen.

Možni vzrok:

Pri prostorih, ki so v kleti, trajno lahko rešimo problem vlage le z odpravo razlogov zanjo. Razloga sta lahko dva:pomanjkljiva hidroizolacija objekta in/ali (največkrat) toplotna neizoliranost objekta.

Rešitev:

1. Najboljša možnost

V vsakem primeru je za trajno sanacijo potrebno izkopati jarek okrog hiše do temeljev. To navadno napravimo poleti, da se lahko zunanji zidovi dobro presušijo. Potem izdelamo novo hidroizolacijo, izvedemo toplotno izolacijo in vse skupaj zasujemo. Pred zasutjem je včasih (odvisno od terena) potrebno narediti tudi drenažo.

2. Cenejša različica

Cenejša možnost je notranja izolacija zidov, ki ni najboljša rešitev, pa vendar dovolj dobra. Pred tem je vsekakor najprej potrebno zatreti nastalo plesen, kar lahko storimo z biocidnimi sredstvi. Zatem lahko steno prebelimo z barvo za vlažne prostore, ki ima dodana biocidna sredstva. Ko se barva osuši, na stene namestimo izolacijske plošče za vlažne prostore. Pred lepljenjem le-teh napravimo odprtine za vse instalacije. Nato izolacijske plošče obložimo z gradbeno mrežico, potopljeno v gradbeno lepilo in na koncu vse skupaj prebelimo.

Vendar obstaja možnost, da se nam v tako izoliranem prostoru ponovno pojavi plesen v vogalih (predvsem pri tleh), saj tam ne prekinemo povsem tako imenovanega "toplotnega mostu", preko katerega se notranje stene ohlajajo in na njih kondenzira vlaga iz prostora. Dokler ne saniramo objekta v skladu s prvo opisano inačico, obstaja možnost, da je eden od izvirov vlage tudi v pomanjkljivi hidroizolaciji. V tem primeru vlaga zaradi tako imenovanega "kapilarnega pritiska" potuje po zidovih iz temeljev navzgor in nekaj je lahko pride v prostor kljub izvedeni notranji izolaciji zidov.

V vsakem primeru je dobro, da pokličemo strokovnjaka, ki bo ob ogledu lahko vsaj ocenil, kje je izvir težav.

3. Pravilno zračenje

Pravilno zračenje je eden od osnovnih pogojev za izogibanje kondenzirajoči vlagi v bivalnih prostorih. Ne zračimo tako, da imamo nenehno malo odprta okna, ampak prostor nekajkrat na dan temeljito prezračimo s popolnim odpiranjem oken, ne glede na zunanjo temperaturo.

4. Pravilen način ogrevanja

Dodatne težave si lahko nakopljemo tudi z izbiro načina ogrevanja. Za že vlažne prostore je najbolj neprimerno ogrevanje s prenosno plinsko pečico, saj plin ob izgorevanju oddaja precej vlage.

POJAV VLAGE IN PLESNI PRI MENJAVI OKEN

Težava: Plesen se je pojavila po menjavi lesenih oken za plastična.

Možni vzroki:

1. Druga gradbena dela

Poleg menjave oken so morda za nastajanje vlage kriva druga gradbena adaptacijska dela, kot je popravilo ometov ali kakšen podoben »mokri« poseg. Če razlog tiči v tem, se bo stanje izboljšalo, ko se bo stanovanje čez poletje temeljito prezračilo.

2. Kondenz, ki se ne odzračuje

Drugi razlog je lahko povezan s tem, da se je z zamenjavo oken odpravilo slabo tesnjenje oken in toplotne izgube, povezane s tem. Pred tem se je kondenz, ki je bil doslej prisoten, zaradi netesnitve oken lepo sproti odzračeval, ne da bi to opazili, sedaj pa se stanovanje ne zrači.

3. Slaba izolacija zunanjih zidov

Najpogostejši vir kondenza je slaba izolacija zunanjih zidov. Strokovnjak mora ugotoviti, če se problem lahko reši z obnovo fasadne izolacije, ali pa bo potreben notranji poseg za izolacijo zunanjih sten. Če je to razlog, kondenz nastaja zato, ker vlaga iz zraka kondenzira na hladnih zunanjih zidovih.

Več vlage v stanovanjih se pojavlja v kopalnicah in kuhinjah. Pri tem na nastanek močno vplivajo plinski štedilniki in plinske pečice. Vendar je kondenza vedno več takrat, kadar so slabo izolirani zunanji zidovi.

Rešitev:

Preden pokličete strokovnjaka, poskusite z rednim prezračevanjem tako pozimi kot poleti. Okna in vrata večkrat dnevno odprite za 5 do 10 minut, nato zopet tesno zaprite.

Viri

  • Vlažna stena v spalnici, Toplotni most: pri odgovoru nam je pomagal Ivan Piber, slikopleskar.
  • Pojav vlage in plesni pri menjavi oken: pri odgovoru nam je pomagal Boštjan Resman, podjetje Pyramyd.
Rečeno storjeno - iščete mojstraRečeno storjeno - iščete mojstra

Imate po branju še kakšno vprašanje?

AI asistentka M.AI.A vam je na voljo za klepet 24 ur na dan.

Nazaj na vrh Nazaj na vrh
Primerjalnik izdelkov:
Dodaj v košarico
Kategorije izdelkov
Informacije

Košarica

Izberite svoj najbližji trgovski center

Za izbran trgovski center vam bomo samodejno prikazovali zaloge.

Zdravo

Ste že nakupovali v Merkur spletni trgovini?

Prijava

Še niste nakupovali v Merkur spletni trgovini?

Ustvarite račun in nakupite hitreje.
Ob registraciji si lahko ustvarite tudi Merkurjevo kartico zaupanja, s katero si zagotovite dodatne prihranke.

Registracija

Zaloga v trgovskih centrih

Prikaz zalog je informativne narave. Točen podatek dobite v izbranem trgovskem centru.

Brezplačna pomoč pri nakupu
Brezplačna pomoč pri nakupu
080 88 01