Brezplačna dostava nad 70 €. Več
Primerjalnik izdelkov:
Primerjalnik izdelkov:

Izbira balkonskega cvetja

17.04.2023 126 ogledov 6 min branja
Izbira balkonskega cvetja

Med mnogimi lepimi rastlinami je verjetno težko izbrati najlepšo in najprimernejšo za vaš balkon ali teraso. Vsaj na začetku je tako, dokler ne ugotovite katera je zmagovalna kombinacija za vaš dom in katere balkonske zasaditve izbrati.

Balkonske zasaditve, ki vam bodo v okras in ponos

Spomladi vedno več časa preživimo na prostem in uživamo v lepotah rastlin ob hiši. Sedaj je pravi trenutek, da naredimo načrt, izberemo in posadimo rastline, ki bodo krasile našo teraso ali balkon skozi vse poletje.

Toda kaj posaditi v posode ali korita na balkonu?

Večno vprašanje, ki vas doleti vsako pomlad. Lahko ste bolj drzni ali pa manj, odvisno tudi od tega koliko se boste z rastlinami ukvarjali. Med mnogimi lepimi rastlinami je verjetno težko izbrati najlepšo in najprimernejšo za vaš balkon ali teraso. Vsaj na začetku je tako, dokler ne ugotovite katera je zmagovalna kombinacija za vaš dom.

Sončna ali senčna lega

Ob odločitvi glede zasaditve morate upoštevati tudi sončno ali senčno lego ter čas, ki ga boste namenili oskrbi. Vedeti morate, da v senci uspevajo drugačne rastline kot na soncu. Na splošno  rastline tudi nimajo rade vetra. Za večino ljudi ima pomembno vlogo še barva cvetja. Prava barvna kombinacija cvetja, korit in fasade bo naredila vaš dom še bolj čaroben, lepši in prijaznejši. Si predstavljate vse tiste zavidljive poglede mimoidočih? Priporočamo, da se barve cvetlic ujemajo z barvo okolice in fasade.

Zahtevne ali nezahtevne rastline

Naslednji zelo pomemben kriterij pri izbiri je zahtevnost rastline za »vzdrževanje«. Zasadite lahko dokaj nezahtevne ali pa bolj zahtevne rastline. Med bolj zahtevne spadajo na primer Surfinije, ki jih morate poleti obilno zalivati tudi do dvakrat na dan. Priporočamo, da se o rastlinah pred nakupom posvetujete z našimi svetovalci - strokovnjaki na vrtnih oddelkih.

Naša okolica

Pri izbiri je pomembno še v kakšnem okolju se nahajate. Na podeželju priporočamo, da zasadite takšne rastline, ki bodo poudarjale vaško okolje, v mestnem okolju in gosto naseljenih naseljih pa so zasaditve lahko bolj »svobodne«. Za podeželsko okolje najbolj priporočamo tradicionalne pelargonije, bršljanke in zonalke, viseče nageljne, petunije, begonije, vodenke, fuksije ... Lahko pa se odločite tudi za kaj novejšega, na primer rumeno zajčjo deteljico, brahikomo, bakopo, diascijo, ki krasijo z majhnimi cvetovi.

Uporabnost rastlin

Z okrasnimi rastlinami lahko polepšate okolico hiše, ali pa se z njimi zaščitite pred pogledi. Če želite ustvariti zaščito, potem izberite plezoče rastline, kot so tunbergija, hvaležna dipladenija, okrasni slak ali solanium. V korita lahko zasadite tudi zelišča. Sveža vam bodo prišla še kako prav  pri ustvarjanju vaših gurmanskih užitkov. Le ta zahtevajo tudi malo drugačno »vzdrževanje« od cvetja.

Gnojenje rastlin

Rastline v vaših balkonskih zasaditvah bodo dobro uspevale le v visokokakovostnem substratu in rednem gnojenju. Ne pozabite, da z rednim tedenskim gnojenjemlahko začnete šele tri tedne po sajenju, da se koreninice dobro ukoreninijo. Poleti se dognojuje dvakrat na mesec. Kot gnojilo je primerno tako gnojilo za pelargonije kot običajno tekoče gnojilo za cvetoče rastline, s katerim gnojimo vse cvetoče in okrasne rastline.

Zelo praktične so tudi gnojilne palčke, ki postopoma in enakomerno spuščajo svoja hranila, zato pa delujejo dalj časa. Tisti z »manj« občutka pa tako rastlin ne morete pregnojiti preveč. Delovanje takšnih palčk je približno šest tednov, uporaba pa enostavna, saj palčke le potisnemo v zemljo.

Z dognojevanjem uravnavamo potrebno količino hranil v zemlji, ki bodo omogočala razraščanje korenin ter bujno rast in veliko cvetnih nastavkov.

Zalivanje rastlin

Praviloma se balkonske rastline zaliva po potrebi oz. odvisno koliko le te, ki ste jih zasadili, zahtevajo. V vročih poletnih dnevih priporočamo, da jih zalivate vsak večer ali še bolje vsako jutro, predenj nanje posije sonce. Rastlinam najbolj godi postana voda. Z zalivanjem ne pretiravajte, saj preobilno in prepogosto zalivanje povzroči koreninsko gnilobo, zaradi česar rastline tudi propadejo.

Pri zasaditvi lahko izbirate med uporabo navadnega korita, kjer morate rastline redno zalivati in korita z vodno rezervo, ki omogoča enakomerno vlažnost zemlje dalj časa.

Ker imajo rastline rade rahlo zemljo, jo občasno tudi zrahljajte.

Dišeče kombinacije

Kombinacija popenjavih rastlin z zelišči ustvari čudovit dišeč in cvetoč nasad. Sivka, bazilika, žajbelj in rožmarin bodo v nasad prinesli pridih mediterana. Rožmarin sorte Blue Winter pa bo uspeval v posodi na prostem tudi v zimskem času. Iz bogate izbire raznovrstnih met, pokončnih in visečih, boste zagotovo izbrali svojo najljubšo sorto. Sivo barvo v nasad prinese kari, mrtva kopriva, lotus in viseča diascija.

Ljubitelji bogato cvetočih zasaditev boste tudi letos lahko izbirali med trpežnimi pelargonijami. Naredite prav poseben nasad iz kombinacije dišečih, pokončnih in pol visečih pelargonij. Dišeče pelargonije poleg čudovitega vonja poskrbijo tudi za odganjanje škodljivcev. Malo romantičnega vzdušja pa vam bo pričaral trpežni mleček, rastoč na vseh legah. Le paziti morate, da ga prehitro ne izpostavite nizkim temperaturam.

Bujnost vaši balkonski zasaditvi dajejo tudi raznovrstne begonije, med katerimi je za sončne lege najbolj hvaležna begonija Bonfire s čudovitimi zvončastimi cvetovi rdeče barve. Begonija Zmajeva krila, veliko-cvetna in šampanjska begonija bodo najbolj hvaležne v polsenčni legi.

Za popestritev navedenim bujno cvetočim rastlinam dodajte še katero od drobno cvetočih ali zelenih strukturnih rastlin in dobili boste čudovit nasad.

Ne pozabite tudi na prav posebno inkovsko lilijo, ki je čarobna v svojih nenavadnih cvetovih različnih barv. Uporabna je samostojno kot tudi v mešanih zasaditvah; posodah ali na vrtu. Pomembno je, da odcvetele poganjke odstranjujete in s tem pospešite obnavljanje rastline.

Iz množice rastlin za balkonske zasaditve boste v Merkurjevih vrtnih centrih z lahkoto izbrali svojo najljubšo kombinacijo.

Imate po branju še kakšno vprašanje?

AI asistentka M.AI.A vam je na voljo za klepet 24 ur na dan.

Nazaj na vrh Nazaj na vrh
Primerjalnik izdelkov:
Dodaj v košarico
Kategorije izdelkov
Informacije

Košarica

Izberite svoj najbližji trgovski center

Za izbran trgovski center vam bomo samodejno prikazovali zaloge.

Zdravo

Ste že nakupovali v Merkur spletni trgovini?

Prijava

Še niste nakupovali v Merkur spletni trgovini?

Ustvarite račun in nakupite hitreje.
Ob registraciji si lahko ustvarite tudi Merkurjevo kartico zaupanja, s katero si zagotovite dodatne prihranke.

Registracija

Zaloga v trgovskih centrih

Prikaz zalog je informativne narave. Točen podatek dobite v izbranem trgovskem centru.