Brezplačna dostava za nakupe nad 70 €. Več
Primerjalnik izdelkov:
Primerjalnik izdelkov:

Je čiščenje res lahko prijetno?

17.11.2023 33 ogledov 6 min branja
Je čiščenje res lahko prijetno?

Čiščenje najpogosteje povezujemo z dolgotrajnim in napornim, a če nanj pogledamo z drugega zornega kota … 

Raziskave so pokazale, da je urejen dom povezan tudi z boljšim duševnim zdravjem. Neurejen prostor lahko človeka spravi v slabo voljo, to pa hkrati pomeni tudi, da nas urejen prostor lahko spravi v dobro voljo.  

Zato je – čeprav se morda sliši nenavadno - dobro razumeti kako lahko čiščenje postane prav prijetno opravilo, ki celo izboljša naše počutje.

1. Spremenimo odnos do čiščenja

Začnimo torej s spremembo našega odnosa do besede, saj čiščenje ni le odstranjevanje umazanije, temveč je to predvsem način s katerim si omogočamo zdravo ter prijetno bivanje. Analogija bi bila lahko podobna vsakodnevni osebni telesni higieni.

Na čiščenje doma lahko torej gledamo enako kot na čiščenje telesa – gre za odnos, ki ga imamo do sebe v celoti.

Nekaj zanimivosti:

S čiščenjem lahko reguliramo frustracije. Čiščenje je fizično opravilo, ki od nas zahteva kontrolirano gibanje telesa, to pa lahko ustvari zelo pomirjujoč učinek predvsem takrat, ko smo v stresnih situacijah.

Ste kdaj opazili, da nekateri ljudje v jezi začnejo pospravljati? :)

Ta upočasnitev nam pomaga obvladovati svoja čustva in če si damo dovolj časa, jih tudi raziskovati. »Temeljito čiščenje je lahko odličen in konstruktiven izhod iz frustracije,« meni psihologinja dr. Peggy Loo (direktorica Manhattan Therapy Collective).

Izboljšana osredotočenost. Glede na študijo (Princeton Neuroscience Institute iz leta 2011) lahko naše možgane pri obdelavi podatkov in osredotočanju na posamezne naloge, moti prevelika količina predmetov znotraj vidnega polja. Urejanje nereda nasprotno pomaga našim možganom, da so bolj osredotočeni. 

Zato nas motijo razmetane sobe in minimalizem deluje tako vabljivo.

2. Razdelimo opravila na manjše dele

Da je čiščenje pogosto čutiti kot breme, je lahko posledica splošnega prepričanja, da gre za ogromno in zamudno nalogo, ki jo moramo čim prej opraviti. 

Če zato razbijemo »sobotno generalko« na manjše naloge, lahko z njimi opravimo hitro, marsikatera od njih pa bo lahko prav prijetna.

Predlogi, ki bi vam morda prišli prav:

Načrt

Razdelitev na manjše, obvladljive naloge pomaga zmanjšati občutek preobremenjenosti. Pripravite preprost načrt in ga nalepite na steno, na primer, ponedeljek za prah, torek za sesanje, sreda za kopalnico itd.

Nastavitev opomnika

Nastavitev opomnika za kratek časovni interval, na primer 20 minut, lahko poveča produktivnost in zmanjša občutek, da čiščenje traja veeeečno. To je še posebej učinkovito pri opravilih, ki se vam zdijo najbolj zamudna.

Prioritete

Nekatera področja vašega doma morda potrebujejo več pozornosti kot druga. Osredotočite se na tista, ki najbolj vplivajo na vaše počutje in zdravje, kot sta denimo kuhinja in kopalnica.

Pripomočki

Imejte vse svoje pripomočke pri roki, čiste in pripravljene za uporabo. S tem mislimo čistila, krpe, metle, sesalnik in drugo. Po uporabi jih očistite če je treba (splahnite krpe, odstranite umazanijo iz metle, izpraznite posodo sesalca …).

Družba

Deljenje odgovornosti za čiščenje ne samo olajša breme, ampak lahko tudi poveča občutek pripadnosti. Vključite partnerje in otroke, če imate družino.


Simpatična kampanja #likeabosch, ki počne točno to, o čemer govorimo v tem prispevku. Čiščenje je lahko enostavno in prav prijetno.

3. Vzdušje - samo zame

Med čiščenjem je v mogoče početi še mnogo drugih stvari. Lahko imate na primer čisto tišino, da lahko v miru premišljujete o stvareh, ki jih imate za predelati pri sebi. 

Lahko poslušate glasbo in prepevate in celo poplesujete poleg. Lahko poslušate audio knjige ali zanimive podkaste, za katere vam vedno zmanjka časa.

4. Redno vzdrževanje stanja

Namesto da bi čiščenje vsakič znova odlagali do točke, ko postane vsega preveč, je mnogo bolj pametno vzdrževati čistočo sproti. Dnevno ali tedensko vzdrževanje lahko učinkovito prepreči kopičenje bolj trdovratne umazanije (kot je denimo vodni kamen ali maščoba v pečici). 

Mnogo bolj enostavno je sproti samo pobrisati kopalniško kad in pipe s krpo in kančkom alkoholnega kisa, kot pa odstranjevati že nakopičen vodni kamen. Podobno velja za druga področja. Redno vzdrževanje površin najbolj pogosto pomeni le krpo in vročo vodo. 

5. Uporabimo prava orodja in pripomočke

Pot do prijetnega čiščenja je tudi v izbiri pravih orodij in izdelkov. Ena izmed osnovnih in nujnih naprav v vsakem domu je vsekakor sesalnik, saj z njim odstranjujemo prah, druge nečistoče in alergene, zato naj bo čim bolj vsestranski in priročen za vaše potrebe.

Na primer, serija Unlimited 7 ponuja vrsto močnih brezžičnih sesalnikov. Pri Boschu trdijo, da so 90° upogljivi in 100 % zabavni :). Ti sesalniki so idealni za globinsko čiščenje, od preprog do trdih tal, in so enostavni za uporabo ter vzdrževanje. Njihova vsestranskost omogoča, da z eno napravo dosežete dejansko učinkovite rezultate čiščenja na različnih površinah in v različnih prostorih vašega doma - s čim manj napora.

Brezžična tehnologija, vzržljiva baterija, večnamenskost, učinkovit filtrirni sistem, kompaktnost in še več pa so tisto zaradi česar vam jih toplo priporočamo.


BCS 711 PET UNLIMITED 7 PROANIMAL
Odprema v 24 urah

POKONČNI SESALNIK BOSCH BCS711PET UNLIMITED 7 PROANIMAL

359,90 €
Na zalogi
Izenači ceno!
BCS 712 XXL UNLIMITED 7
Odprema v 24 urah

POKONČNI SESALNIK BOSCH BCS712XXL UNLIMITED 7

389,90 €
Na zalogi
Izenači ceno!
BCS711A UNLIMITED 7

POKONČNI SESALNIK BOSCH BCS711A UNLIMITED 7

349,90 €
BCS711XXL UNLIMITED 7
Odprema v 24 urah

POKONČNI SESALNIK BOSCH BCS711XXL UNLIMITED 7

299,90 €
Na zalogi
Izenači ceno!

Čiščenje torej lahko postane prijetnejše in manj stresno, ko spremenimo svoj odnos in uporabimo trik ali dva pri organizaciji. Kot smo omenili že v uvodnem delu, čiščenje ni le vzdrževanje čistoče, ampak je predvsem način, kako primerno skrbeti zase ter za svoje okolje.

Imate po branju še kakšno vprašanje?

AI asistentka M.AI.A vam je na voljo za klepet 24 ur na dan.

Nazaj na vrh Nazaj na vrh
Primerjalnik izdelkov:
Dodaj v košarico
Kategorije izdelkov
Informacije

Košarica

Izberite svoj najbližji trgovski center

Za izbran trgovski center vam bomo samodejno prikazovali zaloge.