Brezplačna dostava za nakupe nad 70 €. Več
Primerjalnik izdelkov:
Primerjalnik izdelkov:

Jesenska oskrba trajnic

17.04.2023 4 ogledov 4 min branja
 Jesenska oskrba trajnic

Preko poletja se grede s trajnicami precej zarastejo. Te se razširijo, zraste pa tudi nekaj plevela, ki ga je potrebno populiti. Odcvetele cvetove se poreže, preveč razširjene trajnice pa se razredči. Rastlinam, ki so se preveč namnožile, se korenine (korenike, gomoljčke, čebulice ali šopaste korenine) ter listno maso oddelili od matične rastline.

Torej se prekomerno razraščene trajnice enostavno odstrani (odpuli oz. pretrga od matične rastline). Trajnice, ki so ostale na gredi tako dobijo več prostora. Tla se s tem prezračijo, in pripravijo za prihodnje leto. Odstranjene trajnice se uporabijo za razmnoževanje. To je najenostavnejši način razmnoževanja, ki mu pravimo razmnoževanje z delitvijo. Enostavno se posadijo na novo stalno mesto.

TRAJNICE IN NJIHOVE OBLIKE RASTI

Pri trajnicah odmrejo zelnati nadzemni deli najkasneje po prvem mrazu in rastlina se skrije. A močne korenike vsako pomlad vnovič poženejo in rastlina razvije poganjkecvetove, sadeže in semena. Trajnice se po svoji rasti močno razlikujejo. Številne so nagnjene k temu, da s starostjo od sredine navzven ogolijo. Zato jih je treba vedno deliti in razsajati.

  • Vedno- ali zimzelene trajnice, npr. avbrecije (hibridi Aubrieta) ali teloh (hibridi Helleborus), ohranijo pozimi svojo obliko in liste. Pogosto so tudi kakovostne pokrovne rastline, rastejo plazeče, blazinasto ali šopasto.
  • Trajnice, ki oblikujejo preproge, na svojih poganjkih pogosto razvijejo korenine, zato se tudi z lahkoto razmnožujejo (npr. okroglolistna pijavčnica, Lysimachia nummularia). Podzemne plazeče rastline, npr. dišeča perla (Galium odoratum), tvorijo stran od matične rastline vedno nove brste.
  • Trajnice, ki oblikujejo blazine, npr. nageljni (vrste Dianthus) in pečnik (Armeria maritima), rastejo kot nizke blazine, pogosto v obliki polkrogle. Korenine v obliki količkov je težko razmnoževati. V to skupino sodijo alpske rastline in rastline za skalnjake.
  • Rozetaste rastline rastejo v obliki kroga ali spirale okoli središča. Značilen predstavnik je netresk (vrsta Sempervivum), sem sodijo tudi jegliči (vrste Primula).
  • Čopasto, pokončno rastoče trajnice; iz njihove sredine se razvijejo raznoliki cvetoči poganjki. V skupino teh številnih trajnic sodijo trave z zanje značilnimi šopi.
  • Čebulnice in gomoljnice tvorijo odebeljene prezimovalne organe, ki so v nasprotju z nadzemnimi ali neposredno na zgornji površini tal ležečimi brsti preostalih trajnic globoko v tleh. Te rastline so pogosto zelo vitke, lahko pa - kot dalije (vrste Dahlia) - rastejo tudi v obliki šopov ali širokih grmov.

ATRAKTIVNE CVETOČE TRAJNICE V LONCIH

Na gredice, v korita in lonce vsako leto posadimo široko paleto enoletnic, ki nas celo poletje razveseljujejo s svojimi živobarvnimi cvetovi. V poletnih mesecih pa si zaželimo še kaj prav posebnega.

Priporočamo vam cvetoče trajnice, kot so:

Ostrožnik: Velika socvetja različnih barv potrebujejo oporo. Po cvetenju cvetna stebla prikrajšajte in jeseni bodo ponovno zacveteli. Pozno jeseni porežite stebla nizko pri tleh.

Kokarda: Veliki, marjeticam podobni koški, merijo v premeru 5-10 cm. Cveti od zgodnjega poletja do jeseni, ko jo porežete do tal.

Lupina: Trajnica z živobarvnimi, pokončnimi, grozdastimi socvetji je zelo prilagodljiva in hitro raste.

Mak: Bogato cvetoča trajnica, z velikimi, skledastimi cvetovi, ki jo po cvetenju porežite do tal.

Ameriški slamnik: Marjeticam podobni rožnati ali beli koški so koničasto izbočeni - tvorijo nekakšen slamnik. Ima veliko zdravilno vrednost; za krepitev imunskega sistema, deluje proti prehladu, gripi in okužbi sečil. Iz sveže nabranega zelišča iztisnite sok. Za čaj in izvlečke uporabite posušene nadzemne dele in korenine. Redno odstranjujte odcvetele dele, na koncu sezone stebla porežite do tal.

Imate po branju še kakšno vprašanje?

AI asistentka M.AI.A vam je na voljo za klepet 24 ur na dan.

Nazaj na vrh Nazaj na vrh
Primerjalnik izdelkov:
Dodaj v košarico
Kategorije izdelkov
Informacije

Košarica

Izberite svoj najbližji trgovski center

Za izbran trgovski center vam bomo samodejno prikazovali zaloge.

Zdravo

Ste že nakupovali v Merkur spletni trgovini?

Prijava

Še niste nakupovali v Merkur spletni trgovini?

Ustvarite račun in nakupite hitreje.
Ob registraciji si lahko ustvarite tudi Merkurjevo kartico zaupanja, s katero si zagotovite dodatne prihranke.

Registracija

Zaloga v trgovskih centrih

Prikaz zalog je informativne narave. Točen podatek dobite v izbranem trgovskem centru.

Brezplačna pomoč pri nakupu
Brezplačna pomoč pri nakupu
080 88 01