Brezplačna dostava za nakupe nad 70 €. Več
Primerjalnik izdelkov:
Primerjalnik izdelkov:

Kaj morate vedeti o kopalniških ploščicah?

17.04.2023 36 ogledov 6 min branja
 Kaj morate vedeti o kopalniških ploščicah?

Odporne in lepe ploščice so obvezni dodatek vsake dobro zasnovane in elegantne kopalnice. So eden izmed najlažjih načinov, s katerim lahko ustvarite značilen, vam edinstven slog v kopalnici. Razpon ploščic je zelo velik, zato lahko tudi že z malo denarja ustvarite resnično lep ambient v kopalnici. 

Ne glede na to, ali je vaša kopalnica velika ali majhna, bosta izbira ploščic in način polaganja zelo vplivala na sam prostor. Tudi v kopalnici je potrebno upoštevati veliko dejavnikov. Torej, če ne veste, kako bi se lotili polaganja novih ploščic v kopalnici, vam podajamo nekaj namigov in nasvetov, ki jih lahko upoštevate pri načrtovanju kopalnice. Lahko pa se oglasite tudi v enem od Merkurjevih centrov, kjer vam bodo pripravili 3D izrisza lažjo predstavo, kako bi izgledala vaša želena kopalnica. 

OBSTOJEČE KOPALNIŠKE PLOŠČICE

Ploščice so najboljša izbira za tla v vaši kopalnici, saj so trdne in pod pogojem, da so ustrezno zafugirane, odporne tudi na vlago. Druge vrste kopalniških talnih oblog so nagnjene k poškodbam, zato so ploščice vaša najboljša izbira. 

Preden začnete z načrtovanjem svoje nove kopalnice, morate upoštevati obstoječe ploščice v prostoru in se odločiti, ali nameravate katere izmed njih ohraniti. Preveriti morate, ali bodo vaši novi priključki in sanitarna oprema delovali v kombinaciji z obstoječimi ploščicami. Dobro je, da se ploščice barvno ujemajo s kopalniško opremo. Upoštevajte, da boste morali verjetno v prihodnosti tudi zamenjati kakšne ploščice, ki obkrožajo stranišče, umivalnik in drugo opremo, zato poskrbite, da boste imeli dovolj rezervnih ploščic.

Če želite zgolj osvežiti notranjo opremo, vendar nimate veliko denarnih sredstev, lahko razmislite le o zamenjavi ploščic namesto o zamenjavi celotne kopalnice. Nove ploščice popolnoma spremenijo prostor, tudi, če obdržite obstoječe pohištvo in opremo. 

ODLOČITEV O TEM, NA KATERE STENE POLOŽITI PLOŠČICE

Če nameravate popolnoma prenoviti svojo kopalnico, najprej premislite, na katerih stenah in do katere višine želite položiti ploščice. Pri tem morate upoštevati razporeditev kopalniške opreme, še posebej tuša in umivalnikov.

Na stene tuša boste morali namestiti ploščice ali ploščo za zaščito pred škropljenjem, razen če imate popolnoma zaprt tuš z vgrajeno hidroizolacijo. Enako velja za vsako steno, ob kateri je nameščena kad.

Razmislite lahko tudi o tem, da bi na steno vključili element, ki bo predstavljal kontrast drugim stenam, in sicer v smislu barv, velikosti ali robov. Ostale stene lahko opremite v skladu s želenim slogom in z razpoložljivimi denarnimi sredstvi. Če so vaša finančna sredstva močno omejena, se lahko odločite za nakup ploščic, ki jih potrebujete, ostale stene v kopalnici pa preprosto prebarvate. To je dobra ideja tako za manjše prostore kot tudi večje kopalnice s sodobnim videzom.

Preden nadaljujete z drugimi deli, se odločite, na katerih stenah in koliko ploščic želite. Materiali in barve (ploščic, sten) bodo vplivali na končni izgled vaše kopalnice. 

MERJENJE TAL IN STENE

Ploščice se najpogosteje prodajajo po kvadratnih metrih, ki jih pokrivajo. Priporočamo vam, da postopek prenove začnete z merjenjem tal in sten, ki jih želite pokriti s ploščicami.

Merjenje vaše stene je precej preprosto – poznati morate širino in višino, do katere želite položiti ploščice. Te količine nato pomnožite med seboj, da bi dobili skupne kvadratne metre za vsako steno. Seštejte kvadratne metre vseh sten, da izračunate celotno površino.

Postopek za merjenje tal je podoben, pri čemer izmerite dolžino in širino pravokotnega prostora. Če imate kopalnico v obliki črke L ali katerekoli druge nepravilne oblike, preprosto razdelite tla v ne prekrivajoče se pravokotnike in kvadrate.

Ne pozabite upoštevati površine okoli oken ali vrat; ker je lahko izračun za to težaven, vam priporočamo, da prištejete dodatnih 10 % za potrato (rezanje, poškodbe in rezervni deli). 

POZNAVANJE GLAVNIH VRST KOPALNIŠKIH PLOŠČIC

Modeli in slogi ploščic so zelo raznoliki, zato so možnosti za njihovo uporabo in kombiniranje neskončne. Ponudba kopalniških ploščic vključuje številne materiale, barve, lazure in velikosti.

Najpogosteje so kopalniške ploščice narejene iz keramikenaravnega kamna in stekla. Postopek izdelave porcelanastih in keramičnih ploščic je enak, vendar se pri tem uporabljajo različne gline.

Zaradi tega so porcelanaste ploščice pogosto ločene od keramičnih, čeprav gre s tehničnega vidika za enako vrsto ploščic.

IGRA Z BARVAMI V VAŠI KOPALNICI

Barva ploščic bo spremenila razpoloženje v vaši kopalnici in vplivala na njen slog. Ploščice, še posebej tiste keramične, lahko dobite v skoraj vseh barvah.

S pastelnimi barvami boste ustvarili bolj pomirjujoč prostor, žive barve pa bodo nanj vplivale zelo močno. Na celoten videz kopalnice bo poleg tega vplivala tudi zaključna obdelava, zato jo morate imeti v mislih ravno tako kot barvo ploščic. 

Ne pozabite, da bodo svetlejše barve in sijoče glazure manjše prostore povečale, čeprav lahko vanje vključite vse barve in tone, ki ste jih izbrali.

KJE ZAČETI?

Izbira pravih ploščic za kopalnico mora temeljiti na nedvoumnih odločitvah in ne na ceni. Konec koncev lahko kopalnico opremite tudi z omejenimi denarnimi sredstvi.

Pustite domišljiji prosto pot in mogoče boste svoje nove kopalniške ploščice občudovali že zelo kmalu!

Rečeno storjeno - iščete mojstraRečeno storjeno - iščete mojstra

Imate po branju še kakšno vprašanje?

AI asistentka M.AI.A vam je na voljo za klepet 24 ur na dan.

Nazaj na vrh Nazaj na vrh
Primerjalnik izdelkov:
Dodaj v košarico
Kategorije izdelkov
Informacije

Košarica

Izberite svoj najbližji trgovski center

Za izbran trgovski center vam bomo samodejno prikazovali zaloge.

Zdravo

Ste že nakupovali v Merkur spletni trgovini?

Prijava

Še niste nakupovali v Merkur spletni trgovini?

Ustvarite račun in nakupite hitreje.
Ob registraciji si lahko ustvarite tudi Merkurjevo kartico zaupanja, s katero si zagotovite dodatne prihranke.

Registracija

Zaloga v trgovskih centrih

Prikaz zalog je informativne narave. Točen podatek dobite v izbranem trgovskem centru.

Brezplačna pomoč pri nakupu
Brezplačna pomoč pri nakupu
080 88 01