Brezplačna dostava za nakupe nad 70 €. Več
Primerjalnik izdelkov:
Primerjalnik izdelkov:

Kako izbrati hladilnik?

06.06.2023 60 ogledov 10 min branja
Kako izbrati hladilnik?

Hladilnik je pomemben gospodinjski aparat v vsaki kuhinji, ki ne olajša le shranjevanja hrane, temveč izboljša celotno kuhanje in kuharske dejavnosti v domači kuhinji.


Izbira pravega hladilnika je pomembna odločitev.

Priporočljivo je izbrati takšnega, ki bo ohranil živila sveža dlje časa ter se bo lahko prilagodil vam in vašim potrebam. Pred nakupom hladilnika se sprehodite po vodiču, ki v ključnih točkah pomaga do izbire pravega hladilnika za vaše gospodinjstvo. Z zdravo prehrano in pravilnim shranjevanjem živil poskrbite za prijetno bivanje svoje družine in užitke v skupnih obrokih.

Vrste hladilnikov glede na ceno

Prva omejitev, ki vas bo vodila pri nakupu hladilnika, je zagotovo cena. Pri sodobnih različicah hladilnikov je cenovni razpon visok, z višjimi cenami pa pride tudi večje število funkcij in tehnologij, ki vam jih hladilnik ponuja. Hladilniki nad 400 EUR imajo večinoma že običajne funkcije, predale z regulacijo vlage, police za steklenice, predale za ohranjanje svežine živil in so primerni za veččlanska gospodinjstva .

 • Povprečnemu gospodinjstvu bodo zadoščali hladilniki, ki cenovno segajo do 1.000 EUR, dražji hladilniki pa so namenjeni zahtevnejšim uporabnikom.
 • Prostostoječi hladilniki so cenejši od vgradnih, saj je pri teh odvisna tudi cena vgradnje omarice.

Vrste hladilnikov glede na velikost

Drugi kriterij, ki naj vodi vašo izbiro hladilnika, naj bo njegova velikost, ki jo pomembno določajo naslednja vprašanja:  

 • Koliko članov sestavlja vaše gospodinjstvo?
 • Koliko prostora boste namenili hladilniku?
 • Kakšne oblike bo vaš hladilnik?

Število članov gospodinjstva

V gospodinjstvu z enim ali dvema članoma bo zadoščal 100-140 litrski hladilnik. Strokovnjaki svetujejo, da s povečevanjem števila članov gospodinjstva vsakemu članu namenimo 50 litrov več (npr. trije člani gospodinjstva: 170 l, štiričlansko gospodinjstvo: 220 l).

Poleg števila članov upoštevajte tudi prehranjevalne navade, saj bodo prav te narekovale uporabo hladilnika. Dober primer je nakup zamrznjenih živil, saj boste zanje potrebovali več prostora, prava izbira pa bo kombinirani hladilnik.

Velikost prostora

Natančno opredelite in izmerite dimenzije, ki so v vaši kuhinji ali drugem prostoru na voljo hladilniku. Zelo pomembne so tudi lastnosti prostora, v katerem boste uporabljali hladilnik – če je prostor neogrevan (npr. garaža ali klet),  poskrbite, da temperatura ne pade pod tisto, ki jo priporoča proizvajalec. Prav tako je pomembno, da v prostoru ni prevroče. Hladilnik v neprimernih pogojih ne bo deloval optimalno, hkrati pa bo za svoje delovanje porabil večjo količino energije kot sicer in imel krajšo življenjsko dobo.

Oblika hladilnika

Glede na velikost prostora, ki ga imate na voljo za postavitev hladilnika, se odločite, ali želite kombinirani hladilnik ali ameriški hladilnik.prostora za prigrizke ali pijače.

Velikost hladilnika

Pokončni hladilniki: 

 • Največ hladilnikov je širokih med 55-60 cm in globokih 59-65 cm, v višini pa variirajo med 130 in 200 cm.

Manjši hladilniki, ki spadajo tudi pod kuhinjski pult: 

 • Modeli so visoki večinoma 85 cm, da spadajo pod kuhinjske pulte.
 • Največ hladilnikov je širokih 60 cm in globokih 50-60 cm.  v hladilnik ali velik predal ZeroZone ter pridobite več prostora za prigrizke ali pijače.

Vrste hladilnikov glede na lastnosti

Ko izberete cenovni rang in želeno velikost hladilnika, je čas za odločitev o tem, ali bo vaš hladilnik stal samostojno, bo vgrajen ali pa boste izbrali hladilnik v kombinaciji z zmrzovalnikom. Odločitev je odvisna od prostora, v katerem bo stal hladilnik; možnosti vgradnje in potreb gospodinjstva.  

Vgradni hladilnik

Vgradni hladilniki so skriti z omarico oziroma kuhinjsko nišo in integrirani v preostali del kuhinjske opreme in pohištva. Hladilnik je v tem primeru popolnoma prilagojen kuhinjskemu pohištvu in je neizstopajoč kuhinjski element, vgrajen v omarico. Vgradni hladilniki so nekoliko dražji od prostostoječih, saj jim morate prišteti še ceno omare, kamor so vgrajeni.

Prostostoječi hladilnik

Hladilnik stoji prosto v prostoru in ni vgrajen v kuhinjsko pohištvo. Prav zato glede velikosti v večini primerov ni omejitev, postavimo pa jih lahko pod kuhinjski pult (pri tem je potrebno upoštevati širino in višino pulta), ob kuhinjske omarice ali kamorkoli, kjer je prisotna električna napeljava za priklop hladilnika.

Kombinirani hladilniki z zamrzovalnikom

Najuporabnejša možnost za večino gospodinjstev. Nekateri modeli imajo manjši drugi večji zamrzovalni prostor – izberite pa tistega, ki vam ustreza glede na porabo zamrznjenih živil. Tako boste lahko hkrati shranjevali sveža in zamrznjena živila, hladilnik in zamrzovalnik pa bosta poskrbela za dolgo svežino.  

Kombinirani hladilniki so odlična rešitev, saj ponujajo različne pogoje shranjevanja – meso, mlečne izdelke in ribe je najbolje shraniti v suhem prostoru z nizko vlažnostjo, za sadje in zelenjavo pa je potrebna visoka stopnja vlažnosti. Če živil ne boste porabili, jih lahko v zamrzovalniku shranite za kasnejšo uporabo.stora za prigrizke ali pijače.

Kombinacije hladilnika z zamrzovalnikom:

 • Zamrzovalniki, ki so vgrajeni znotraj hladilnega dela in ločeni z vratci zamrzovalnika. Ti prostori so namenjeni le shranjevanju zamrznjene hrane, niso pa namenjeni direktnemu zamrzovanju.
 • Hladilniki z zamrzovalnikom zunaj hladilnika zgoraj. Zamrzovalnik ima ločena vrata, njegova prostornina znaša od 29 do 83 l. Nakup te kombinacije vam svetujemo, če živila pogosto jemljete iz zamrzovalnika. Ti hladilniki so ponavadi tudi nižji od tistih z zamrzovalnikom spodaj.
 • Največ modelov vsebuje zamrzovalnik spodaj, saj ga uporabljamo manj kot hladilnik, ki je nameščen zgoraj. Prostornina znaša od 50 l dalje.  

Zakaj kupiti kombinirani hladilnik?

 • Če ne kuhate z zamrznjeno hrano in na splošno ne nameravate zamrzovati veliko, si lahko s kombiniranim hladilnikom zagotovite ravno dovolj prostora za manjše količine ozimnice, ledu ali sladoleda.
 • Če nimate dovolj časa za kuhanje, lahko v zamrzovalnem delu shranjujete hrano, ki je pripravljena hitreje kot sveža; kot so pice, piščančji medaljončki in pomfrit.
 • Če nimate dovolj prostora, da bi postavili posebej hladilnik in zamrzovalnik. S kombinacijo lahko prihranite precej prostora.

Zakaj kupiti kombinirani hladilnik?

 • Če ne kuhate z zamrznjeno hrano in na splošno ne nameravate zamrzovati veliko, si lahko s kombiniranim hladilnikom zagotovite ravno dovolj prostora za manjše količine ozimnice, ledu ali sladoleda.
 • Če nimate dovolj časa za kuhanje, lahko v zamrzovalnem delu shranjujete hrano, ki je pripravljena hitreje kot sveža; kot so pice, piščančji medaljončki in pomfrit.
 • Če nimate dovolj prostora, da bi postavili posebej hladilnik in zamrzovalnik. S kombinacijo lahko prihranite precej prostora.

Glavne lastnosti, na katere morate biti pozorni pri izbiri hladilnika

Poleg obilice funkcij in lastnosti, ki odlikujejo sodobne hladilnike, bodite pozorni na najpomembnejše:

 • Alarm, ki vas bo opozoril, če vrata ne bodo popolnoma zaprta.
 • Predal z nadzorovano vlažnostjo – zelenjava potrebuje bolj vlažno okolje kot fige ali jabolka. S pomočjo predalov lahko živila hranite na primerni stopnji vlažnosti, da bodo ostala dlje sveža.  
 • Zadostna osvetlitev – z dobro osvetlitvijo boste lažje našli živila in očistili predale ter police, tako pa skrbeli za preprečevanje širjenja bakterij.
 • Prikazovalnik temperature – spremljajte temperaturo v hladilniku, saj vas ta opozori na morebitne nepravilnosti v delovanju. Najboljši prikazovalnik so tisti z upravljanjem na zunanji strani vrat.

Energetska poraba

Hladilnik spada med največje porabnike električne energije v vašem gospodinjstvu, saj deluje 24 ur dnevno vse dni v letu. Hladilniki so razdeljeni v energijske razrede od A do F. Svetujemo, da izberete hladilnik, ki sodi v energijski razred A, oziroma v naslednji najbližji razred.

Na porabo energije pomembno vpliva tudi postavitev hladilnika, saj je račun za elektriko lahko precej višji, če bo temperatura v okolici višja. Priporočamo, da hladilnika ne postavite v bližino štedilnika, radiatorja, pečic ali pomivalnega stroja, saj bi bil lahko izpostavljen vročini.

Klimatski razredi

Razredi opredeljujejo dovoljeno temperaturo okolja, kjer je aparat nameščen. Razredi so navedeni pri vseh napravah in označujejo, pri kateri najnižji in najvišji temperaturi prostora lahko uporabljate aparat, da bo njegovo delovanje optimalno.

SN

+10 do +32°C

N

+16 do +32°C

ST

+16 do +38°C

T

+16 do +43°C

SN-ST

+10 do +38°C

SN-T

+10 do +43°C

 


Slovar izrazov

Izrazi se lahko razlikujejo glede na posamezno blagovno znamko.

TEHNOLOGIJA NEOFROST: 

Boljši pogoji hlajenja z visoko vsebnostjo vlage v hladilnem in brez nabiranja ledu v zamrzovalnem delu. V hladilniku sta dva ločena sistema hlajenja, s čimer so omogočeni boljši pogoji hlajenja tako v hladilnem kot zamrzovalnem delu. Sadje in zelenjava v hladilniku ostaneta dlje časa sveža, sistem pa zagotavlja optimalno delovanje in nivo vlage.

ELEKTRONSKO UPRAVLJANJE:

Omogoča zelo natančno nastavitev temperature s pomočjo zaslona. V primerjavi s klasičnim določanjem bodo z elektronskim upravljanjem temperature nihale manj kot sicer (nihanja so nižja od 0,5 °C).

SAMODEJNO ODMRZOVANJE NOFROST

Nekateri modeli hladilnikov imajo funkcijo samoodmrzovanja, zato vam hladilnika ne bo potrebno več ročno odmrzovati.

IONAIR

V zaprtem prostoru je hrana izpostavljena procesu staranja. Živila najdlje ostanejo sveža v prostorih, kjer je temperatura stalna ali malo nad ničlo. Tehnologija IonAir ustvarja idealno mikroklimo z naravnim procesom ionizacije. V postopku ionizacije nastaja ozon, čistilec neprijetnih vonjav in ohranjevalec svežine živil. Z ionizacijo se odstrani vonjave najbolj aromatičnih živil, kot so čebula, česen, siri s plesnijo, torte in jajca.

ADAPTTECH TEHNOLOGIJA

Če pogosto odpirate hladilnik, je hrana izpostavljena višjim temperaturam in se lahko hitreje pokvari. Hladilniki z revolucionarno tehnologijo to zagato rešujejo – sistem v prvem tednu spremlja pogostost odpiranja vrat. Ko zazna, ob katerem času so vrata najpogosteje odprta, malo pred tem dodatno zniža temperaturo. Hladilnik tako ves čas vzdržuje optimalno temperaturo in skrbi za svežino hrane.

POČITNIŠKA FUNKCIJA

V času počitnic, ko hladilnika ne uporabljamo, delovanje hladilnika preklopi na najmanjšo moč in ohranja temperaturo okoli 12 °C, tako pa varčuje z energijo.

PREDAL SVEŽINE

Nahaja se na dnu hladilnika in je najhladnejši predel hladilnika. Poseben ventilator zagotavlja vzdrževanje temperature na približno 3 °C. Živila tako ohranjajo vonj, barvo in svežino dvakrat dlje kot običajno.

PREDAL ZA SVEŽE SADJE IN ZELENJAVO

Pri nekaterih modelih hladilnika se nahaja predal, kjer se sveže sadje in zelenjava dlje časa ohranjajo svežino in imajo možnost prilagajanja vlažnosti.

MULTIAIRFLOW SISTEM

Zagotavlja kroženje zraka na vseh ravneh za daljšo svežino.

TOUCHCONTROL

Upravljanje temperature prek berljivih senzorskih polj.

LED OSVETLITEV

enakomerno in brez bleščanja osvetli hladilnik

FUNKCIJA DODATNEGA HLAJENJA

Funkcijo vklopite, ko veste, da bo hladilnik dalj časa odprt (npr. pri zlaganju nakupljenega blaga).Temperatura se ob pritisku tipke zniža in tako prepreči nepotrebno porabo energije, funkcija se po približno šestih urah samodejno izklopi.

HITRO ZAMRZOVANJE

optimalno za hitrejše zamrzovanje manjših količin živil, pri čemer že zamrznjena živila hkrati ščitite pred odtaljevanjem, saj aparat zazna porast v temperaturi in jo po potrebi avtomatsko zniža.

FUNKCIJA CONVERTACTIVE – PREKLOP ZAMRZOVALNIKA V OHLAJEVALNIK

omogoča, da s preprostim pritiskom gumba spremenite zamrzovalnik v hladilnik ali velik predal ZeroZone ter pridobite več prostora za prigrizke ali pijače.

Imate po branju še kakšno vprašanje?

AI asistentka M.AI.A vam je na voljo za klepet 24 ur na dan.

Nazaj na vrh Nazaj na vrh
Primerjalnik izdelkov:
Dodaj v košarico
Kategorije izdelkov
Informacije

Košarica

Izberite svoj najbližji trgovski center

Za izbran trgovski center vam bomo samodejno prikazovali zaloge.