Brezplačna dostava za nakupe nad 70 €. Več
Primerjalnik izdelkov:
Primerjalnik izdelkov:

Kako izbrati kuhalno ploščo?

26.06.2023 396 ogledov 11 min branja
Kako izbrati pravo kuhinjsko ploščo?

Kuhinja je prostor, kjer se zadržujemo vsak dan in v njej preživimo veliko časa. Izboljšajte pripravo jedi s kakovostnimi kuhalnimi ploščami. Najpogostejše vrste kuhalnih plošč so indukcijske, steklokeramične in plinske. Izberite pravo na podlagi svojih želja in navad.

VRSTE KUHALNIH PLOŠČ GLEDE NA CENO

Prvi kriterij pri izbiri kuhalne plošče ja zagotovo cena. Modeli se med seboj razlikujejo glede na dodatne funkcije, ki olajšajo kuhanje in so prijazne do uporabnika. Kuhalne plošče se razlikujejo glede na lastnosti in funkcije– lahko so indukcijske, plinske ali steklokeramične. Po plinskih ploščah največkrat posežejo tisti, ki imajo priklop na mestno plinarno ali pa so navajeni kuhati na plin in ne želijo preklopiti na elektriko; varčnejša opcija so steklokeramične, novejše in učinkovitejše pa indukcijske. Na voljo so tudi modeli, ki kombinirajo posamezne vrste kuhalnih plošč.

Na izbiro vpliva funkcionalnost in estetski vidik – morebiti boste izbrali kuhalno ploščo kot samostojen element ali pa v kombinaciji s pečico, odvisno od vaših kuhalnih navad in načina prehranjevanja.

VRSTE KUHALNIH PLOŠČ GLEDE NA DIMENZIJE

Kuhalne plošče se med seboj razlikujejo po dimenzijah in številu kuhalnih površin. Za povprečno gospodinjstvo je najprimernejša plošča s štirimi površinami, ki je večinoma širine 60cm. Manjšemu številu članov pa zadoščata 2 kuhalni površini. Ta model zasede približno 30 cm in je primeren za manjša stanovanja.

Sodobni modeli imajo večje število kuhalnih površin, ki so lahko namenjene tudi pripravi posebnih jedi. Nekateri modeli indukcijskih plošč imajo funkcije, ki s senzorji omogočajo združevanje dveh kuhališč v eno večjo.

VRSTE KUHALNIH PLOŠČ GLEDE NA LASTNOSTI 

Si želite okusa hrane kot v restavraciji? Želite v kuhinji preživeti manj časa in hitro pripraviti jedi? Glede na želene lastnosti preverite, katera plošča je najprimernejša za vaše prehranjevalne in kuhinjske navade. Indukcijska kuhalna plošča vam bo omogočila najhitrejšo pripravo hrane, steklokeramično ploščo boste najenostavneje očistili, s plinsko pa boste dosegli take okuse kot kuharski mojstri. Dobra kuhalna plošča mora imeti možnost senzorskega upravljanja ali vrtljive gumbe, da upravljate moč in ostale funkcije.

Razlike v delovanju med plinskimi in drugimi vrstami plošč so jasne, v delovanju indukcijske in steklokeramične plošče pa gre za različen način gretja – indukcijska površina ne segreva celotne površine kot steklokeramična, temveč greje le v dimenzijah sklede, ki je postavljena na kuhališče.  

INDUKCIJSKE KUHALNE PLOŠČE

Indukcijske kuhalne plošče omogočajo zanesljivo kuhanje z nižjo porabo energije in časa. Indukcijska kuhalna plošča takoj doseže želeno stopnjo toplote, ohladi pa se ob izklopu plošče. Prav ta lastnost pa indukcijske plošče uvršča med najvarnejše, saj ne delujejo, če na površini ni posode. Moderne indukcijske plošče imajo funkcijo powerboost, ki okrepi segrevanje in skrajša čas. Prav tako imajo indukcijske plošče veliko pametnih funkcij, kot so timer, počasno vretje, taljenje, segrevanje itd. Indukcijske kuhalne plošče omogočajo tudi povezavo oziroma združitev 2 kuhalnih polj v eno večje, ki je tako primerno za velike posode.

Indukcijska plošča ima steklokeramično površino, na njej pa je potrebno uporabljati posodo z magnetnim dnom, ki se prime na površino.

Simbol tuljave na dnu embalaže posode pomeni, da je primerna za kuhanje na indukcijski plošči.

PREDNOSTI SLABOSTI

nižja poraba energije

strokovnjaki jo odsvetujejo in priporočajo plin

hitro segrevanje in zaščita proti pregrevanju 

elektro-magnetno sevanje

preprosto za čiščenje

moteče piskanje in izklapljanje 

razlitja se ne primejo in zasušijo na površini 

PLINSKE KUHALNE PLOŠČE

Kuharski mojstri in navdušeni amaterji najraje kuhajo na plinskih kuhalnih ploščah, saj omogočajo hitro pripravo hranein takojšnje ogrevanje. Kuhanje poteka na odprtem plamenu, nastavitev plamena pa določa jakost kuhanja.

Poznamo dve vrsti plinskih kuhalnih plošč:

  • gorilniki, ki so nameščeni na nerjavečo ploščo
  • gorilniki, ki so postavljeni na steklokeramično površino

Plinsko kuhališče je izredno močno, saj prične delovati takoj, ob ugasnitvi pa vrenje preneha. Sodobni modeli imajo vgrajena varovala, ki preprečujejo uhajanje plina, zato ni bojazni in vprašanja varnosti.

Naj vas od izbire plinske kuhalne plošče ne odvrne brizganje maščobe, saj lahko problem rešite s kuhinjsko napo. Če je površina mastna, pa gorilnike in rešetke preprosto snamete in očistite.

PREDNOSTI

SLABOSTI

izjemna moč kuhališča

maščobne kapljice zamažejo kuhinjo 

pridih vonja po ognju

plin porablja kisik in kondenzira vlago

priporočajo jih strokovnjaki za prehrano 

možnost deformacije dna posode 

hitro segrevanje  

plamen umaže posodo 

 

STEKLOKERAMIČNE KUHALNE PLOŠČE

Steklokeramične kuhalne plošče so izredno odporne na odrgnine in enostavne za čiščenje. Imajo dvojna ali trojna območja, ki ustrezajo različnim velikostim posod. Temperatura na kuhalnih ploščah se regulira na dotik ali preko vrtljivih gumbov. Moderne steklokeramične plošče imajo funkcijo powerboost, ki okrepi segrevanje in skrajša čas. Pravtako imajo timer, ki ima možnost samodejnega izklopa kuhališča po preteku časa.

Ko posamezno kuhalno območje izklopite, je še vedno vroče in kuha dalje, zato je posodo potrebno odstaviti s kuhališča, da ne bi prišlo do pregretja. Prikazovalniki preostale toplote označijo polja kuhališča, ki še vedno sevajo toploto. Dokler je prikazovalnik osvetljen, se tega polja ne smete dotikati. Lahko pa ga uporabite za odmrzovanje ali ohranjanje tople jedi. Grelna plošča se hitro segreje na želeno temperaturo, okolica plošče pa ostane hladna. Steklokeramična plošča je odporna na udarce, ne uporabljajte pa je za rezanje, saj lahko povzročite praske.

PREDNOSTI

SLABOSTI

enostavno čiščenje

površine so po koncu še vedno vroče 

funkcija pospešenega gretja

površine se odrgnejo in obrabijo 

enakomerna porazdelitev toplote 

 

kratek odzivni čas 

 

površina okoli grelne ostane hladna 

 

Energetska poraba steklokeramičnih kuhalnih plošč

Če bo vašo izbiro vodilo vprašanje energetske porabe, so za vas najprimernejši indukcijski kuhalniki, ki porabijo najmanj električne energije in so tako najbolj energetsko učinkoviti.  

Indukcijske kuhalne plošče delujejo tako, da magnetna tuljava pod ploščo inducira električni tok v dno posode, ki se zato segreje. Preneha delovati, ko na njeni površini ni posode. Ogrevanje in delovanje ne potekata postopoma, temveč je moč v trenutku povečana ali zmanjšana na želeno stopnjo pripravljenosti, zato dosega le minimalno porabo električne energije. Na ta način indukcijske plošče porabijo 40 % manj energije kot plinska kuhališča.

Precej varčna so tudi steklokeramična kuhališča, ki pa jim z največjo porabo sledijo plinska.

 

SLOVAR IZRAZOV

SISTEM ZA ZAZNAVANJE UGAŠANJA PLAMENA: Če se plamen na gorilniku ugasne zaradi prepiha ali drugega razloga, se samodejno aktivira varnostni sistem, ki prekine dovod plina. Tako ni skrbi po nepotrebnem uhajanju.

CHILDLOCK: Če imate doma majhne otroke, vas bo ta funkcija razveselila, saj z zaklepanjem preprečuje, da bi spreminjali nastavitve.

ALLBOOST / POWERBOOST / BOOSTER: Funkcija, ki poveča zmogljivost segrevanja in skrajša čas. Močno segrevanje kuhalne površine in zadrževanje konstante na nastavljeni temperaturi.

TIMER: Kuhališče se lahko s pomočjo programske ure samodejno izklopi po nastavljenem številu minut.

PRIKAZOVALNIKI PREOSTALE TOPLOTE: Prikazovalniki z lučkami opozarjajo, da so določena polja topla – dokler so lučke prižgane, se teh polj ne dotaknite.

SAMODEJNI VARNOSTNI IZKLOP: Plošča samodejno prekine delovanje, če na ploščo dalj časa ne postavite posode.

ZDRUŽITEV KUHALNIH POLJ: Dve grelni površini se lahko združita v večjo, na katero namestite podolgovat pekač ali več posod. Senzor se prilagodi celotnemu dnu posode.

SAMODEJNO ZAZNAVANJE POSODE: Kuhališče po vklopu samodejno zazna položaj lonca in aktivira prav to kuhalno polje, ki je glede na velikost lonca lahko enojno ali povezano.

FUNKCIJA STOPGO: Funkcija StopGo ustavi kuhanje in ga ob ponovnem vklopu nadaljuje pri istih nastavitvah.

SOFTMELT: Funkcija SoftMelt nežno stopi čokolado ali maslo pri stalni temperaturi 42 ˚C ter ustvari popolne pogoje za topljenje, pri čemer se jed ne more zažgati. To funkcijo lahko uporabite tudi za nežno odmrzovanje.

PRIKLIC ZADNJIH NASTAVITEV: Ta funkcija je zelo koristna, kadar kuhališče nenamerno izklopite, recimo ko prekipi hrana in se plošča samodejno ugasne. Za priklic nazadnje uporabljenih nastavitev na kuhališču imate na voljo nekaj sekund, kar je zelo priročno, kadar kuhate več kot eno jed.

STAYWARM: Funkcija StayWarm ohranja stalno temperature hrane pri 70 ˚C, dokler ni pravi čas, da jo postrežete. Hrana ohrani svoj prvoten okus in temperaturo, dokler je ne postavite na mizo.

IQSIMMER: Funkcija IQsimmer zagotavlja preprosto pripravo jedi, ki zahtevajo več časa ter daljše segrevanje ali kuhanje pri nizki in stalni temperaturi. Naravnost popolna je za pripravo jedi, kot je golaž.

IQGRILL: S funkcijo IQgrill je pečenje nadvse enostavno, celo z malo ali brez olja. Omogoča štiri stopnje pečenosti in preprečuje, da bi se hrana zažgala. Najpreprostejša rešitev za najokusnejše jedi z žara, ki so tudi zdrave.

IQBOIL: Popolna izbira za jedi, ki zahtevajo vretje velikih količin vode, na primer juhe in testenine. S funkcijo IQboil bo vsebina lonca zavrela, nato pa se bo ohranjala temperatura vrelišča.

RAZLIČNA MOČ POVEZANIH POLJ: V preteklosti ste morali stopnjo moči prilagoditi, ko ste želeli jed po prvotnem kuhanju v vreli vodi pustiti lahko vreti. Z vklopom funkcije se kuhališče razdeli na več območij s prednastavljenimi stopnjami moči. Vse, kar morate storiti, je premakniti lonec s prednjega dela kuhališča, kjer se jedi kuhajo oziroma pečejo, na zadnji del, kjer se priprava nadaljuje z lahnim vrenjem.

FISHZONE: Ob vklopu se tradicionalno okroglo kuhalno polje spremeni v večjo in ovalno površino, ki je primerna zlasti za širše lonce.

GORILNIK ZA VOK: Gorilnik za vok s posebno obliko plinske krone usmerja plamen neposredno v vok ter zagotavlja še večjo zmogljivost pri kuhanju. Zelenjava in druge jedi iz azijske kuhinje še nikoli niso bile tako hrustljave in slastne, hkrati pa tako hitro pripravljene.

ENOROČNI VŽIG: Plinski gorilnik prižgete tako, da z eno roko enostavno pritisnete gumb in ga obrnete na želeno stopnjo, pri čemer je vaša druga roka povsem prosta.

SIMPLE OFF: Ergonomsko oblikovan gumb z vgrajenim elektronskim timerjem omogoča nastavitev časa kuhanja (do 99 minut). Ko čas delovanja poteče, se kuhališče samodejno izklopi, na kar vas opozori tudi zvočni signal.

Imate po branju še kakšno vprašanje?

AI asistentka M.AI.A vam je na voljo za klepet 24 ur na dan.

Nazaj na vrh Nazaj na vrh
Primerjalnik izdelkov:
Dodaj v košarico
Kategorije izdelkov
Informacije

Košarica

Izberite svoj najbližji trgovski center

Za izbran trgovski center vam bomo samodejno prikazovali zaloge.