Brezplačna dostava za nakupe nad 70 €. Več
Primerjalnik izdelkov:
Primerjalnik izdelkov:

Kako pravilno skrbeti za mediteranska zelišča?

17.04.2023 30 ogledov 4 min branja
Kako pravilno skrbeti za mediteranska zelišča?

Vas zanima kako skrbimo za timijan, origano, baziliko, rožmarin in ostala mediteranska zelišča. Poskrbeti je treba za primerno zemljo, veliko sonca in rastline bodo uspevale brez težav. Ste vedeli, da na vrtu zalivamo drugače kot v koritih in posodah, ki rastejo v omejenem prostoru. S sajenjem pričnemo v topli pomladi, saj je to najboljša popotnica za dobro rast.

MEDITERANSKA ZELIŠČA ZA VRT, BALKON ALI TERASO IN GLAVNA NAVODILA ZA OSKRBO

Osnova mediteranska zelišča in glavne razlike

Mediteranaska zelišča lahko gojite na vrtu ali večjih koritih in loncih, ki krasijo balkone in terase. Med osnovna zelišča, ki nas spominjajo na morske kraje uvrščamo baziliko, origano, timijan, rožmarin, majaron, lovor in žajbelj. Med posameznimi zelišči obstajajo  sorte, ki se med sabo razlikujejo po načinu rasti, vonju in okusu. Največje so razlike med različnimi sortami bazilike. Poznamo tudi različne sorte žajblja in timijana.

Kakšno zemlja in lega najbolj ustreza zeliščem?

Lovor je najbolj zadovoljen v dobro odcednih tleh. Opazili boste, da je v nekaterih lončkih že posajen v mešanico peska in zemlje. Najbolje se bo počutil na sončnem ali polsenčnem mestu. Tudi žajbelj ima rad odcedna tla. V naravnem rastišču ga najdemo na kamnitih in sončnih legah.

Na sončni in topli legi zelo dobro uspeva origano. Najbolje se počuti v globokih, odcednih in plodnih tleh. Sonce in toplota ustreza tudi baziliki. Rožmarin, timijan in majaron so ravno tako rastline sonca, ki imajo rade tla brez zastajanja vode.

Kako gojimo sončna zelišča v koritih in posodah?

Mediteranska zelišča lahko gojimo tudi v večjih koritih in posodah. V našem primeru smo v korito, ki je dolgo 100 cm posadili viseči rožmarin, baziliko, citronast timijan, lovor, origano in pisanolistni timijan. Obvezno naj rastejo na sončnem balkonu ali terasi z direktno sončno svetlobo, saj samo tako dobro uspevajo. Enake pogoje zahtevajo na vrtni gredi. Na notranjem delu okenske police zelišča ne rastejo dobro, če nimamo posebnih LED luči, ki služijo za dodatno osvetlitev.

Zelišča lahko gojimo na vrtu ali na balkonu ter terasi
Primer zasaditve korita z visečim rožmarinom, baziliko Genovese, citronskim timijanom, lovorjem, origanom in pisanolistnim timijanom

Kako zalivamo zelišča v koritih, posodah in na vrtu?

Zelišča na balkonu zmerno zalivamo v začetku rasti in to po površini zemlje. Zemlja naj bo ves čas rahlo vlažna.  V času intenzivne rasti jih na sončni polici ali balkonu dnevno zalivamo.  Med vsemi omenjenimi zelišči v koritu, posodi  je najbolj žejna bazilika. Vodi za zalivanje vsakih 14 dni dodamo tekoče organsko gnojilo.

Na vrtni gredi zalivanje ni tako pomembno kot v koritih ali posodah, ki krasijo balkone ali terase. Prvič jih režemo mesec in pol  po sajenju in to tako, da odrežemo največ 2/3 poganjka.

Bolezni in škodljivci za zelišča v večini primerov niso nevarni

Lovor je zdravo zelišče, ki ga bolezni in škodljivci ne obiščejo pogosto. V zimskem času ga premaknemo v neogrevan in svetel prostor, ker ne prenese mraza. V notranjih prostorih pazimo predvsem na kaparja. Žajbelj se dobro počuti, če ne plava v vodi. Tako ostanejo korenine zdrave in nimajo težav s koreninsko gnilobo. Na ostalih mediteranskih zeliščih v Sloveniji običajno ni večjih težav z boleznimi ali škodljivci.

Na splošno velja, da se za vsa mediteranska zelišča najbolje počutijo v lahkih, peščenih tleh, ki so dobro odcedna. Tudi timijan in origano nista občutljiv na bolezni in škodljivce. Bazilika je občutljiva predvsem na mraz, zato jo sadimo takrat, ko so nočne temperature višje od 10 stopinj Celzija.

V manjšem koritu uspeva žajbelj, origano, bazilika Magic White in timijan.

Imate po branju še kakšno vprašanje?

AI asistentka M.AI.A vam je na voljo za klepet 24 ur na dan.

Nazaj na vrh Nazaj na vrh
Primerjalnik izdelkov:
Dodaj v košarico
Kategorije izdelkov
Informacije

Košarica

Izberite svoj najbližji trgovski center

Za izbran trgovski center vam bomo samodejno prikazovali zaloge.

Zdravo

Ste že nakupovali v Merkur spletni trgovini?

Prijava

Še niste nakupovali v Merkur spletni trgovini?

Ustvarite račun in nakupite hitreje.
Ob registraciji si lahko ustvarite tudi Merkurjevo kartico zaupanja, s katero si zagotovite dodatne prihranke.

Registracija

Zaloga v trgovskih centrih

Prikaz zalog je informativne narave. Točen podatek dobite v izbranem trgovskem centru.

Brezplačna pomoč pri nakupu
Brezplačna pomoč pri nakupu
080 88 01