Brezplačna dostava za nakupe nad 70 €. Več
Primerjalnik izdelkov:
Primerjalnik izdelkov:

Kako pravilno uporabljati hladilnik?

01.04.2023 75 ogledov 4 min branja
Kako pravilno uporabljati hladilnik?

Ali veste, na kateri polici v hladilniku je najbolje shraniti meso? Gospodinjski aparat, ki ga uporabljamo vsak dan in s katerim se srečujejo vsi družinski člani, ne zahteva posebnega rokovanja ali uporabe, pomembno pa je, da upoštevamo nekaj ključnih usmeritev. Tako boste najbolje izkoristili vse funkcije, ki vam jih vaš hladilnik ponuja in dosegli, da bo dočakal polno življenjsko dobo.

Poleg rednega vzdrževanja svetujemo, da hladilnik enkrat mesečno dobro očistite, odstranite stara živila in tako dosegate optimalno uporabo. Smotrna uporaba hladilnika bo spremenila vaše kuhinjske navade, vam pomagala privarčevati in podaljšala življenjsko dobo aparata.

  • Redno odstranjujte stara živila in sledite načelu »prvi noter, prvi ven«, pri čemer imajo prednost živila s krajšim rokom uporabe in sveže sestavine.
  • Živila v zamrzovalniku hranite v plastičnih, steklenih ali drugih posodah, ki jih primerno označite z nalepko.
  • Priporočamo, da vodite evidenco hrane v hladilniku in zamrzovalniku ter označite vsebino, količino in datum pakiranja.

Pravilna uporaba hladilnika in upoštevanje higienskih predpisov vplivata na kakovost shranjenih živil.

RAZPOREDITEV IN SHRANJEVANJE ŽIVIL V HLADILNIKU

Za najboljše delovanje hladilnika in ohranjanje svežine živil, poskrbite za njihovo pravilno shranjevanje in razporejanje po policah. Pomembno je, da hladilnika ne napolnite preveč, saj v tem primeru hladen zrak ne bo pravilno krožil. A tudi prazen hladilnik ni odgovor, saj v praznem prostoru temperature ne bodo stalne.

Živila najprej odvijte, vzemite iz vrečk in šele nato postavite v hladilnik – tako bodo ostala sveža in dlje ohranila svojo aromo. S pravilnim shranjevanjem boste preprečili nastajanje neprijetnega vonja v hladilniku in zmanjšali razvoj bakterij.

Najvišja polica (7–8 °C)

Na najvišjo polico sodijo kuhane jedi, kot so npr. lazanja, juhe, kolači in druge pripravljene jedi.

Srednje police (4–6 °C)

Na višje police spadajo živila, ki morajo biti ohlajena – a ne pretirano. Sem spadajo mleko, ledeni čaj, sokovi in jajca. Jajca vedno hranite v embalaži na polici, nikakor ne na vratih, saj se temperatura zaradi odpiranja vrat nenehno spreminja.
Jedi, ki jih je po odprtju potrebno hraniti v hladilniku, spadajo na hladnejše srednje police. Taki so jogurti, narezki, ribe, torte, siri in narezki.

Nižje police (0–4 °C)

Na nižjih policah so temperature nižje, zato so primerne za shranjevanje surovega mesa, narezanih mesnin, jagod in trde zelenjave.

Predali (11–12 °C)

Običajno so predali mesta, kjer je zrak najtoplejši, saj skozi ne kroži hladen zrak. V predalih je najbolje shranjevati sadje, solato, zelenjavo in vakuumsko pakiranje jedi in zelišča.
Surovo meso in narezane mesnine se najdlje ohranijo v najhladnejšem delu hladilnika – na spodnji polici ali v predalu.

Vrata hladilnika (10-15°C)

Na vrata hladilnika spravite mlečne izdelke, odmrznjena živila, prelive in omake, kot so majoneza, gorčica in kečap.

Zamrzovalni del

Bodite pozorni na tvorbo ledenih slojev. V tem primeru se temperatura dvigne, naprava se stalno hladi in porabi veliko energije.

Ločeno shranjevanje sadja in zelenjave

Zelenjava za ohranjanje svežine potrebuje več vlage, sadje pa manj. Strokovnjaki priporočajo shranjevanje sadja in zelenjave v originalni embalaži ali plastični vrečki. Opranega sadja ne dajemo v hladilnik, saj voda lahko spodbudi rast plesni, gnitje in razmnoževanje bakterij.

PRIPOROČENI ČASI HRANJENJA ŽIVIL

Vrsta živil Število dni
maslo 7
jajca 10
meso od 2 do 10 dni (odvisno od vrste)
ribe 1
sir  4
sladice 2
pripravljene jedi  2

Posušena živila, kot so stročnice, kruh, orehi in neprekuhane žitarice, banane, agrume, krompir in kumare je bolje hraniti pri sobni temperaturi. 

POMEMBNO

  • Živil v hladilniku ne polagajte preblizu sten, saj bi onemogočili kroženje zraka.
  • V hladilnik vstavljajte le hladna ali mlačna živila in nikakor ne toplih živil.
  • V hladilnik ne postavljajte tekočin v odkritih posodah, saj lahko zvišujejo vlažnost in nastajanje vlage.
  • Konzervirana živila po odpiranju preložite v plastične posode in postavite v hladilnik.

Imate po branju še kakšno vprašanje?

AI asistentka M.AI.A vam je na voljo za klepet 24 ur na dan.

Nazaj na vrh Nazaj na vrh
Primerjalnik izdelkov:
Dodaj v košarico
Kategorije izdelkov
Informacije