Brezplačna dostava za nakupe nad 70 €. Več
Primerjalnik izdelkov:
Primerjalnik izdelkov:

Kako sadimo drevo v vrt, atrij ali v posodo?

03.04.2023 12 ogledov 7 min branja
Kako sadimo drevo v vrt, atrij ali v posodo

Ste vedeli, da drevesa brez težav uspevajo v večjih posodah in atriju. Za sajenje v vrtu so primerna vsa drevesa. Ustrezno je treba pripraviti sadilno jamo ali izbrati primerno posodo. Ne pozabite tudi na ustrezno zemljo in osnovno gnojenje v času sajenja. Po sajenju skrbimo predvsem za to, da je drevo dobro oskrbovano z vodo.

Drevo lahko posadimo tudi v večjo posodo

Izberite drevo in si pričarajte zeleno prihodnost na vrtu, v atriju ali na terasi. Posadite drevo in ustvarite zeleni planet za nove generacije, ki šele prihajajo.


Posoda, v kateri bo uspevalo drevo, naj bo 2 do 3 krat večja kot posoda, v kateri ste drevo kupili. Tako bo drevo lažje prenašalo vroče poletne dneve. Tudi zima bo v takšni posodi za rastlino lažja.

V večji posodi pod drevo lahko zasadite spodnji del zasaditve.  Največkrat sadimo enoletnice ali trajnice, ki jih sezonsko menjamo. Tako je zasaditev lepa v vseh obdobjih leta.

V posodo običajno sadimo manjša drevesa, ki niso večja od 3 metrov. Drevo je lahko tudi večje, če ga sadimo v zelo veliko korito, ki je premera dober meter.


Sajenje drevesa v posodo

Pri nakupu drevesa ne pozabite na zemljo

Pred sajenjem poskrbimo za rahljanje korenin

Dodajanje dolgodelujočega gnojila


Sajenje drevesa v vrtu in atriju 

V vrtu ali atriju izkopljemo sadilno jamo, ki je 3 do 4 krat večja od premera posode v kateri raste drevo v času nakupa. Globina jame naj bo za 1/3 globja od posode. Tako se drevo lažje ukorenini. V spodnji del dodamo tudi gnojila, ki imajo nekoliko več fosforja in kalija. V zemljo, s katero zasipavamo korenine, dodamo organsko gnojilo, ki vsebuje dušik za rast. Za sajenje v vrtu izbiramo drevesa vseh velikosti. V atriju pazimo, da z zasaditvijo ne zastiramo pogleda sosedom v zgornjem nadstropju. 

Izbira zemlje za sajenje drevesa

Drevo, ki ga kupite v trgovini, največkrat raste v šotnem substratu. Zemlja v vrtu ali atriju pa je lahko peščena, ilovnata ali glinena. Treba je preveriti, v kakšni zemlji drevo najbolje uspeva in izbrati drevo, ki ustreza tlem v vrtu ali atriju. V sadilno jamo je najbolje zmešati 1/3 kupljene zemlje in ¾ vrtne zemlje. Tako se drevo lažje ukorenini. V primeru sajenja v posodo izberemo kupljeno zemljo, ki ustreza posamezni drevesni vrsti.

Priprava na sajenje in postopek sajenja

V primeru, da drevo pred sajenjem raste v posodi, ga je treba na sajenje ustrezno pripraviti. Najprej odstranimo posodo. Po tem je treba rahljati korenine in paziti, da korenin ne trgamo. Tako se v zemlji lažje ukorenini. Drevo postavite na sredino sadilne jame in preverite, da je najlepši del obrnjen  v ospredje. Za tem ga pričnite zasipati z zemljo in to samo do enakega nivoja kot je rastlo v posodi. Zemljo po sajenju rahlo potlačimo in močno zalijemo. Enako naredimo z drevesom, ki raste v posodi.

Gnojenje okrasnega drevesa

V sadilno jamo dodamo gnojila ob sajenju, prav tako v posodo. Uporabimo organska gnojila in dolgodelujoča gnojila, ki rastlino oskrbijo s hranili za obdobje 6 mesecev.  V posodi z drevjem, ki je v spodnejm delu zasajena s trajnicami ali enoletnicami, ne pozabimo na redno gnojenje v času rasti in cvetenja. Takrat gnojimo s tekočimi organskimi ognojili ali gnojili v obliki kristalov. Drevo pognojimo tudi vsako pomlad, ko prične z rastjo.

Zalivanje v vrtu, atriju in posodi

Drevesa, ki  jih posadimo v jesenskem času se bolje ukoreninijo in lažje kljubujejo poletni suši.

Novo drevo, ki ga posadimo v vrt ali atrij prvič zalijemo po sajenju in nadaljujemo po potrebi. Tedensko zalivanje drevesa v vrtu in atriju je pomembno prvo leto po sajenju, da se rastlina dobro ukorenini. Zalivamo glede na vreme in temperaturo. V vročem poletnem času drevo zalijemo dvakrat na teden z dvema zalivalkama.

Drevo v posodi v poletnem času dnevno zalivamo. V manjši posodi  tudi dvakrat na dan. Redno in skrbno zalivanje je bolj pomembno pri drevesih v posodah. Ne pozabimo na zalivanje tudi v suhih zimah.


Popestritev nasada s sezonskimi cvetlicami

Foto 6: Drevo po sajenju močno zalijemo

Imate po branju še kakšno vprašanje?

AI asistentka M.AI.A vam je na voljo za klepet 24 ur na dan.

Nazaj na vrh Nazaj na vrh
Primerjalnik izdelkov:
Dodaj v košarico
Kategorije izdelkov
Informacije

Košarica

Izberite svoj najbližji trgovski center

Za izbran trgovski center vam bomo samodejno prikazovali zaloge.