Brezplačna dostava za nakupe nad 70 €. Več
Primerjalnik izdelkov:
Primerjalnik izdelkov:

Kako učinkovito in enostavno očistiti bojler

17.04.2023 480 ogledov 5 min branja
Kako učinkovito in enostavno očistiti bojler

Kot vse druge naprave je tudi električni bojler potrebno redno servisirati. Popravilo bojlerja je vedno dobro prepustiti strokovnjakom, ki bodo slednje opravili strokovno in z garancijo. Kar se čiščenja vodnega kamna tiče, pa si z nekaj spretnosti lahko pomagate tudi sami. Zbrali smo nekaj nasvetov, ki so vam lahko v pomoč.

ZAKAJ VODNI KAMEN?

 V vsaki napravi, ki vsebuje vodo, se slej ko prej prične nabirati tudi vodni kamen. Kjer je voda precej trda, se to zgodi dokaj hitro. Najprej lahko vodni kamen opazite na mrežicah vodnih pip, ko je pretočnost vode slabša, curek pa neenakomeren.

električnem bojlerju pa se lahko nabere tudi do nekaj kilogramov vodnega kamna.

Vodni kamen se v vseh vrstah bojlerjev nabira na električnih delih ter stenah bojlerja in tako zmanjšuje učinkovitost gretja vode. Tudi bojlerji z zunanjimi grelci niso izjema, saj tudi slednji segrevajo cevko na kateri se rad nabira kamen.

V novejših bojlerjih je sicer magnezijeva anoda, ki ščiti emajl, a se vodni kamen vseeno nabira na cevke v katerih so grelci.

ČIŠČENJE BOJLERJA ZA MANJŠO PORABO ENERGIJE

Dolgoročno gledano je lahko vodni kamen, ki se v bojlerju nabira več let, tudi oporečen. Voda, ki doteka v bojler namreč teče tudi čez nabrani kamen in odnaša njegove delce. Posledica je lahko tudi sprememba barve vode, ko odprete pipo. Sicer pa je poraba električne energije po čiščenju dokazano manjša, zato je priporočljivo enkrat na dve leti do tri leta pregledati grelnik in očistiti nabrani vodni kamen.

KAKO SI LAHKO POMAGAMO SAMI

Če začnemo pri koncu... Ste vedeli, da lahko vplivate na zmanjšanje vodnega kamna s posebnimi magnetnimi nevtralizatorji? Po čiščenju bojlerja (ali na novi bojler) jih lahko montirate na dovod hladne vode. Njihova naloga je, da delujejo na sistem magnetnega polja in tako na neškodljiv način spremenijo kemično sestavo vode. Nalaganje vodnega kamna je tako onemogočeno oziroma oslabljeno, prav tako pa je preprečena korozija železa. Magnetni nevtralizator bo torej pozitivno namagnetil vodo, ščitil vaš bojler in zmanjšal nabiranje vodnega kamna za kar 70 odstotkov.

Če bojler redno čistimo:

 • preprečimo povečano porabo energije,
 • preprečimo daljši čas segrevanja vode,
 • preprečimo skrajšano življenjsko dobo grelca in celotnega sistema,
 • preprečimo (le v skrajnih primerih) udor elektrike v vodno inštalacijo.

KAKO SAMI OČISTIMO BOJLER

Ker je razlog za nabiranje vodnega kamna v bojlerju trda voda, ga proizvajalci ne priznavajo kot popravilo v sklopu garancije.  Za vzdrževanje bojlerja je potrebno kar nekaj predznanja. Če želite vodni kamen očistiti sami, ga morate najmanj tri ali štiri ure prej izklopiti iz elektrike ter zavarovati delovni prostor pred udarom elektrike. Nikar ne pozabite zapreti vodnega ventila za dovod hladne vode. Naslednji korak je razstavljanje grelnika. Potem, ko ste odstranili kontrolno ploščo iz grelnika, odvijete obe cevi in varnostni ventil. V tej fazi morate že imeti pripravljeno cev s katero boste vodo speljali v odtok. Iz bojlerja je potrebno odstraniti vso odvečno vodo. Nato previdno odvijete vijake s katerimi je pritrjen grelec in slednjega odstranite iz bojlerja, snamete vso električno instalacijo in izvlečete grelna tipala. Grelec nato previdno očistite vodnega kamna, prav tako odstranite vodni kamen, ki se je nabral v samem bojlerju. Če znate, na koncu še preverite stanje grelca in termostata. Če ocenite, da sta v slabem stanju ju lahko zamenjate z nadomestnimi deli, ki so na voljo v specializiranih trgovinah ali pri pooblaščenem serviserju.

POSTOPEK ČIŠČENJA V KORAKIH

 • tri do štiri ure pred čiščenjem bojler izklopite;
 • pred samim posegom bojler izklopite iz električnega omrežja tako, da izklopite bojlerjevo varovalko, prav tako izklopite tudi stikalo za bojler v kopalnici;
 • zaprite dotok mrzle vode v bojler (ventil);
 • odstranite pokrov bojlerja;
 • odstranite žice tipala in previdno izvlečete tipalo temperature;
 • napajanje grelcev iztaknete iz kontrolne enote in nato izvlečete še tipalo temperature;
 • odvijete vijake, s katerimi je pritrjen grelec in ga izvlečete ter očistite vodni kamen;
 • iz bojlerja odvijete cev za dotok mrzle vode, iztočite vodo s pomočjo cevi v odtok in očistite notranjost bojlerja.

Ker je bojler eden največjih porabnikov električne energije v gospodinjstvu, bo ob manj slišnem delovanju in hitrejšem gretju vode viden pozitivni učinek – lahko tudi manjši račun za električno energijo. V primeru, da niste prepričani, da bojler lahko očistite sami, se že pri nakupu posvetujte z našimi strokovnjaki, ki vam bodo z veseljem svetovali pooblaščenega serviserja, da vam bo nudil strokovno pomoč.

Rečeno storjeno - iščete mojstraRečeno storjeno - iščete mojstra

Imate po branju še kakšno vprašanje?

AI asistentka M.AI.A vam je na voljo za klepet 24 ur na dan.

Nazaj na vrh Nazaj na vrh
Primerjalnik izdelkov:
Dodaj v košarico
Kategorije izdelkov
Informacije