Brezplačna dostava za nakupe nad 70 €. Več
Primerjalnik izdelkov:
Primerjalnik izdelkov:

Kateri bazen izbrati?

31.05.2023 249 ogledov 8 min branja
Kateri bazen izbrati?

Kateri bazen izbrati? Bazeni so že dolgo simbol luksuza in udobja, vendar niso več le za tiste z visokimi dohodki. Z naraščanjem popularnosti in raznolikostjo možnosti, je postal bazen končno dostopen za vse. V tem članku bomo raziskali, kako izbrati pravi bazen za vaše potrebe.

Vprašanja pred nakupom bazena:

 • Ali bo bazen, ki ga izberete, namenjen otrokom?
 • Ali boste bazen pogosto uporabljali za druženja v dvoje in s prijatelji?
 • Ali boste bazen uporabljali tudi v rekreativne namene?
 • Ali predstavlja bazen dodatno investicijo v vašo nepremičnino?
 • Ali si želite arhitekturno obogativev vašega vrta?

Ali izbrati bazen z napihljivim robom, montažni prostostoječi bazen ali vgradni bazen?

Če iščete začasno rešitev za kopalno sezono ali pa želite za začetek samo »spoznati«, kako je imeti bazen doma, predlagamo nakup in postavitev bazena z napihljivim robom. Ti so običajno nižjega oziroma srednjega cenovnega razreda, njihova življenjska doba je krajša in se po končani kopalni sezoni pospravijo.

Kupcem, ki želite trajnejši in stabilnejši bazen, priporočamo nakup montažnega prostostoječega bazena, katerega konstrukcija omogoča, da lahko ostane na prostem skozi vse leto. Gre za pocinkan jeklen obod, v katerega je vpeta folija, ki služi kot hidroizolacija. Ti bazeni so na voljo v srednjem in višjem cenovnem razredu in imajo daljšo življenjsko dobo. Drug močan argument, ki govori v prid montažnim bazenom je, da za postavitev niso potrebna gradbena dela (izkop, betoniranje talne plošče…) in tako večji posegi v urejeno okolico niso potrebni.

Na področju zasnove montažnih bazenov je v zadnjih letih na trgu tudi pestra ponudba modelov, ki nudijo tudi stilsko popestritev okolja. Medtem, ko so bili prejšnja leta večinoma na voljo le bazeni z belo lakiranim jeklenim obodom, so sedaj na voljo tudi lakirani s t.i. imitacijo lesa ali naravnega kamna.

Na slovenskem trgu so na voljo tudi ponudniki vgradnih bazenov. Na voljo je več različic od karbonsko-keramičnih,  poliestrskih, zidanih s folijo ter betonskih s keramiko. Zavedati se morate, da montaža vgradnega bazena pomeni trajni poseg v vaš vrt, zato morate velikost, lego in izbor bazena dobro pretehtati in se posvetovati s podjetji, ki nudijo tovrstne izvedbe. 

Glavna vprašanja, o katerih moramo premisliti, preden kupimo montažni bazen

Kadar se odločamo za nakup montažnega bazena, se je vsekakor najbolje še pred nakupom obrniti na kompetentno in strokovno podkovano osebo, ki nam bo znala natanko podati vse informacije bistvene za nakup določenega modela montažnega bazena. Le tako lahko sprejmemo pravo odločitev, ki bo ustrezala tako našim željam kot realnim zmožnostim postavitve.

Osnovno, o čemer mora vsak kupec montažnega bazena premisliti in vedeti je:

 • Kakšno velikost in obliko izbrati, da bo bazen ustrezal prostorskim omejitvam?
 • Pripraviti načrt, kje bo bazen nameščen ter pripraviti ustrezno podlago.
 • Kakšne reference ima proizvajalec oz. prodajalec in kakšen obseg in kakovost poprodajnih storitev mu le-ta nudi?
 • Pred nakupom je potrebno preveriti, kaj prodajalec nudi v ceni bazena. Ali gre za komplet z lestvijo, je priložen peščeni ali kartušni filter, so priložene povezovalne cevi, itd.
 • Ali so na voljo detajlna navodila za postavitev v slovenskem jeziku?
 • Ali nudi prodajalec tudi po preteku garancijskega obdobja rezervne dele?

Kakšna je življenjska doba bazena?

Življenjska doba je v največji meri odvisna od uporabe in vzdrževanja bazena ter od kakovosti izdelave.
Kaj lahko storite, da zagotovite čim daljšo življenjsko dobo bazena?

 • Bazen pokrivajte s pokrivalom tudi pozimi.
 • Med sezono redno dodajajte sredstva za nego vode.
 • Ustrezno zaščitite tehnični del (filtrirni sistem) pred vremenskimi vplivi.
 • Bazen postavite in zmontirajte v skladu z navodili. 

Pri klasičnem montažnem bazenu je pri običajni uporabi potrebno po šestih do sedmih letih zamenjati notranjo PVC folijo. Folija zaradi UV vpliva postane porozna in atmosferska umazanija se težje odstrani. Menjava je enostavna in po menjavi dejansko dobimo nov bazen.

Pri bazenih z napihljivim robom je pomembno, da ga po kopalni sezoni dobro očistimo, posušimo, pospravimo in skladiščimo na suhem od zmrzali zaščitenem mestu. Njihova življenjska doba je, ob pravilnem ravnanju in uporabi, nekje tri do štiri sezone

Koliko časa potrebujete za postavitev/pospravljanje bazena in koliko ljudi je potrebnih za to opravilo?

Ključno je, da je podlaga pred postavitvijo ustrezno pripravljena.

Bazeni z napihljivim robom so praviloma postavljeni v dobre pol ure (čas postavitve je v največji meri odvisen od hitrosti dotoka vode). Za postavitev sta potrebni 2 osebi.

Montažni bazeni so sestavljeni iz več komponent (bazenski obod, notranja folija, filtrirni sistem), zato je postavitev zahtevnejša.

Praviloma jih je mogoče postaviti v enem dopoldnevu (čas postavitve je seveda odvisen tudi od velikosti bazena). Najlažje je, če so pri tem prisotne tri osebe. 
Pri postavitvi so ključnega pomena tudi vremenski pogoji. Optimalne temperature za uspešno namestitev notranje folije so med 18C0 in 22 C0. 

Od česa je odvisna cena in zakaj so tolikšne razlike med cenami bazenov z napihljivim robom in montažnimi bazeni?

Cena je v največji meri odvisna od opreme in kakovosti posameznih komponent bazena (konstrukcija, notranja folija) in »srca bazena« filtrirne naprave. Stabilnost in trdnost bazena je v veliki meri odvisna od kakovosti vgrajenega materiala.

Priznani proizvajalci uporabljajo kvalitetne materiale in na njih ne varčujejo, zato so njihovi bazeni običajno dražji. Prav tako priznani proizvajalci nudijo kakovostnejšo poprodajno storitev. Priporočamo, da se pred nakupom informirate o kakovosti, proizvajalcu in njegovih referencah.

Zdaj, ko veste, na kaj morate biti pozorni pri izbiri bazena, ste bolje pripravljeni na odločitev, kateri bazen izbrati. Ne pozabite upoštevati svojih potreb, proračuna in prostora, ki ga imate na voljo.

Imate po branju še kakšno vprašanje?

AI asistentka M.AI.A vam je na voljo za klepet 24 ur na dan.

Nazaj na vrh Nazaj na vrh
Primerjalnik izdelkov:
Dodaj v košarico
Kategorije izdelkov
Informacije