Brezplačna dostava za nakupe nad 70 €. Več
Primerjalnik izdelkov:
Primerjalnik izdelkov:

Kakšen bojler izbrati

17.04.2023 193 ogledov 5 min branja
 Kakšen bojler izbrati

Električni ali plinski grelnik vode oziroma bojler po domače, je nujen in zelo pomemben člen vsake kuhinje ali kopalnice. Sodoben, varčen grelnik vode v hiši, kjer ni možnosti priključitve na centralni sistem ogrevanja, omogoča nemoteno oskrbo s toplo vodo.

Ker se bojlerji razlikujejo po načinu delovanja, viru energije, hitrosti segrevanja vode in velikosti rezervoarja, boste morali pred izbiro pravega za svoje gospodinjstvo dobro razmisliti o tem, kakšen bojler bo potreben glede na velikost družine, namen in dnevne količinske potrebe po ogrevani vodi.

BOJLER ZA OGREVANJE SANITARNE VODE

Bojler je torej poseben rezervoar, ki je napolnjen z mrzlo vodo. Pod določenim tlakom omogoča segrevanje vode na vnaprej nastavljeno temperaturo. V sodobnih bojlerjih se temperaturno območje segrevanja vode giblje od 45 do 85 °C. Želeno temperaturo je mogoče nastaviti ročno ali z elektronsko krmilno enoto. Če se segreta voda ne porabi v celoti, se postopoma ohlaja na sobno temperaturo.

VRSTE BOJLERJEV

Glede na način delovanja ločimo pretočne in akumulacijske bojlerje. Prvi ogrevajo neposreden pritok vode in so primerni predvsem za ogrevanje manjših količin vode, medtem ko akumulacijski grelniki segrevajo večje zaloge vode za kasnejšo porabo. Razlikujeta se predvsem v količini vode, ki jo bojler lahko segreje za enkratno uporabo.

Poleg vrste delovanja se bojlerji razlikujejo tudi glede na vir energije za ogrevanje. Ločimo jih na električne in plinske bojlerje. Obe vrsti sta lahko akumulacijski ali pretočni. Električni bojler za delovanje potrebuje električno energijo, plinski bojler pa deluje na zemeljski ali naftni plin in je lahko samostojen ali pa kombiniran – v tem primeru poleg vode segreva tudi prostore. Pretočni bojlerji na plin so lahko zelo enostavna, cenovno ugodna in učinkovita rešitev za manjša do srednje velika gospodinjstva. 

KAKO VELIK BOJLER POTREBUJE POSAMEZNO GOSPODINJSTVO?

Izbira velikosti bojlerja oziroma prostornine rezervoarja je pomembna prednostna naloga, ki pravzaprav določa namen in funkcijo izbrane naprave. Pri izbiri optimalne prostornine rezervoarja je najprej treba določiti potrebo po količini vode, ki bo potrebna za zadovoljitev dnevnih potreb družine.

Če govorimo o bojlerju, ki naj bi služil zgolj segrevanju vode v kuhinji, lahko zadošča že prostornina 515 litrov za namestitev v kuhinji, za ročno pomivanja posode pa bo potreben bojler, prostornine 30100 litrov.

Če z enim bojlerjem ogrevate vodo za vse gospodinjske potrebe, je treba oceniti porabo vode glede na število družinskih članov. Za tričlansko družino se predvideva, da lahko dnevne potrebe po topli vodi zagotavlja bojler, prostornine 50–80 litrov, za štiričlansko družino 80–100 litrov, za pet oseb ali več pa je priporočen bojler, prostornine 120–150 litrov.

Ob vsem tem pa morate vedeti, da večja kot je prostornina posode, daljši je čas segrevanja vode. Da bi dosegli temperaturo vode 45 stopinj Celzija v 10-litrski posodi, traja približno 10 minut, v 100-litrski napravi pa se voda segreje na 45 stopinj šele v štirih urah.

PARAMETRI MOČI, PORABA ENERGIJE IN STROŠKI

Od izbrane moči naprave bo odvisna stopnja in hitrost ogrevanja vode, seveda pa tudi poraba energije, torej  stroški. Večja kot je moč, hitreje bo bojler segrel večjo količino vode. Večina najbolje prodajanih modelov bojlerjev ima moč od 1.000 do 3.000 watov. Plinski bojler poleg plina, ki ga uporablja za segrevanje, za svoje delovanje porablja tudi električno energijo, zato je zelo pomembno, da upoštevate tudi njegovo celotno porabo energije.

IZBIRAJTE MED BOJLERJI PRIZNANIH SVETOVNIH PROIZVAJALCEV

Na naših prodajnih policah prednjačijo grelniki vode domačega proizvajalca Gorenje, ki so vsekakor med najbolj prepoznavnimi, kakovostnimi napravami na našem trgu.

Sledijo jim električni grelniki blagovne znamke Atlantic, ki se ponašajo z ekskluzivno O'Pro tehnologijo zaščite pred korozijo.

Blagovni znamki Hotroint in Ariston sta že dolgo v lasti italijanskega podjetja Indesit, ki se ponaša z varčnimi, kakovostnimi in vzdržljivimi napravami.

Švedski gigant, specializiran za izdelavo različnih gospodinjskih aparatov, med katerimi najdete tudi visokokakovostne grelnike vode, je zagotovo tudi Elektrolux. Naprave tega proizvajalca se lahko pohvalijo tudi z napredno elektroniko, zato uporabniku sploh ni treba posegati v nadzor naprave. Posledično so bojlerji tega proizvajalca tudi nekoliko dražji.

Metalac je razmeroma novo podjetje, ki je specializirano samo za proizvodnjo grelnikov vode. Ponaša se s kakovostnimi komponentami in patentiranimi tehnologijami, zato so njihove naprave kvalitetne in delujejo skoraj brez okvar. 

Pred nakupom bojlerja za vaš dom se posvetujte z izkušenimi prodajalci ter povprašajte za konkretne uporabniške izkušnje tudi prijatelje in znance.

Rečeno storjeno - iščete mojstraRečeno storjeno - iščete mojstra

Imate po branju še kakšno vprašanje?

AI asistentka M.AI.A vam je na voljo za klepet 24 ur na dan.

Nazaj na vrh Nazaj na vrh
Primerjalnik izdelkov:
Dodaj v košarico
Kategorije izdelkov
Informacije

Košarica

Izberite svoj najbližji trgovski center

Za izbran trgovski center vam bomo samodejno prikazovali zaloge.

Zdravo

Ste že nakupovali v Merkur spletni trgovini?

Prijava

Še niste nakupovali v Merkur spletni trgovini?

Ustvarite račun in nakupite hitreje.
Ob registraciji si lahko ustvarite tudi Merkurjevo kartico zaupanja, s katero si zagotovite dodatne prihranke.

Registracija

Zaloga v trgovskih centrih

Prikaz zalog je informativne narave. Točen podatek dobite v izbranem trgovskem centru.

Brezplačna pomoč pri nakupu
Brezplačna pomoč pri nakupu
080 88 01