Brezplačna dostava za nakupe nad 70 €. Več
Primerjalnik izdelkov:
Primerjalnik izdelkov:

Katere sobne rastline so prijazne do živali?

16.06.2023 187 ogledov 7 min branja
Katere sobne rastline so prijazne do živali?

Spoznajte rastline, ki sobivajo z ljudmi, mačkami in psi. Vse sobne rastline, ki jih omenjamo so varne in nestrupene za hišne ljubljenčke. Priskrbite si mačjo travo, ki poskrbi, da mačke ne grizejo in žvečijo ostalih rastlin. Med zanimivimi sobnimi rastlinami, ki niso nevarne za živali uvrščamo poprovke, fitonije, areko, havarotijo in številne druge sobne rastline.


Katero rastlino ponudimo mačkam, da ne jedo ostalih rastlin?

Mačke so mesojede živali, ki pa potrebujejo “zeleni priboljšek” za izboljšanje prebave. Najbolje je, da mačkam ponudimo užitne rastline, kot je mačja trava (Cyperus alternifolius ‘Zumula’). Tako hišni ljubljenčki pustijo pri miru ostale sobne rastline in ne delajo škode.

Za vse mačke, ki so doma v zaprtih prostorih in se ne gibljejo v okolici doma je dobro, da imajo vsak trenutek na razpolago mačjo travo. Tako na enostavne način preprečite zaprtje in odpravite sprimke dlak v želodcu.

Mačke obožujejo mačjo travo in pustijo ostale rastline pri miru

Poprovka je lepa in ni nevarna za hišne ljubljenčke

Poprovke ali peperomije so prikupne in nezahtevne rastline ter niso nevarne za hišne ljubljenčke. Poprovka sorte (Peperomia caperata ‘Lilian’) ima izrazite in edinstvene liste. Pazimo, da je ne zalivamo preveč, zato počakamo, da se substrat med zalivanjem nekoliko posuši. V barvi listov sta zanimivi še poprovki Peperomia obtipan ‘Bicolor‘ in Peperomia santorini.

Poprovko (Peperomia caperata ‘Lilian’) krasijo izraziti in edinstveni listi

Fitonija ne škoduje mačkam in psom

Fitonije (Fittonia sp.) je rastlina nižje rasti in je avtohtona rastlina iz deževnega gozda. Njena največja okrasna vrednost so čudoviti listi z zanimivimi in prikupnimi žilami. Izbirate lahko med več različnimi fitonijami in prav nobena rastlina ni nevarna za mačke ali pse, saj nima toksičnih listov. Majhna sobna rastlina uspeva na šibki svetlobi z zmernim zalivanjem.

Orhideje so varne za hišne ljubljenčke

Orhideje so najbolj množične sobne rastline v Sloveniji in so varne za hišne ljubljenčke. Te čudovite sobne rastline cvetijo tudi v zimskem času in vas razveseljujejo z barvitostjo cvetov. Prikupne so tudi zaradi raznolikih lisov in načinov rasti. Obiščite vrtne oddelke v Merkurju in obogatite zbirko domačih orhidej. Presenečeni boste nad bogato izbiro.

Orhideje so varne za hišne ljubljenčke
Areka poskrbi za pridih tropov v vašem bivalnem prostoru

Areka je markantna sobna rastlina in ni strupena

Sobno rastlino višje rasti, ki je markantna in ima suličaste liste imenujemo areka (Dypsis lutescens). Njena prisotnost v sobi poskrbi za pridih tropov. Včasih se mačke igrajo z njenimi listi in v igri tudi ugriznejo v rastlino. Takrat jih poškropite z vodo v pršilki in bodo prenehale s podobnimi aktivnostmi.

Naj vas ne skrbi, če hišni ljubljenčki ugriznejo v rastlino, saj areka ni strupena za mačke in pse. Ta čudovita rastlina se bo najlepše počutila ne nekoliko svetlejšem prostoru. Med zalivanjem naj se substrat nekoliko posuši.

Havortija je preprosta rastline in varna za hišne ljubljenčke

Havortija (Haworthia ‘Big band‘) je varna za pse in mačke. Ta sukulentna rastlina je zelo hvaležna in ne zahteva poseben oskrbe. Njeni listi so koničasti, v okras so ji tudi bele lise. Vrtnarji v šali pravijo, da je za njo treba skrbeti tako kot za umetne rastline. Postavite jo na svetlo mesto in zalivajte samo takrat, ko je zemlja povsem suha.

Ostale rastline, ki jih najdemo v Merkurju in niso strupene za hišne ljubljnčke

Nolina ali slonova noga (Beaucarnea recurvata) ni nevarna za mačke in pse. S hišnimi ljubljenčki lahko sobivajo tudi afriške vijolice (Saintpaulia ionantha), gloksinija (Sinningia speciosa)
klorofitum (Chlorophytum comosum), kalateja (Calathea sp.), nefrolepis-sobna praprot (Nephrolepis sp.), mesojede rastline (Dionaea muscipula) in druge sobne rastline.

Zagotovo se mačke in psi ne bodo igrali s kaktusi. Vsekakor se pred nakupom posvetujte še z izkušenim svetovalcem na vrtnih oddelkih v Merkurju.

Kako ustavimo mačke in pse, da ne grizejo sobnih rastlin?

Če smo težavo s prebavo pri mačkah rešili z mačjo travo, običajno nimamo težav z grizenjem ostalih rastlin. Mačke in psi grizejo ali celo žvečijo sobne rastline med igro. Takrat napadajo premikajoče liste kot igračo. Mačke v času igre z rastlino poškropimo z vodo v razpršilki, saj tako zelo hitro spozna, da ta igra ni dobrodošla. Vzgojen pes pustiti sobne rastline pri miru.

Davor Špehar je agronom, prijatelji mu pravijo vrtnar in je vodja spletnega portala Zeleni svet. Lahko ga spremljamo na radiu, TV, spletu, pa seveda lokalnih in vodilnih slovenskih vrtnarskih revijah. Srečate ga lahko tudi na mnogih vrtnarskih delavnicah in predavanjih.

Imate po branju še kakšno vprašanje?

AI asistentka M.AI.A vam je na voljo za klepet 24 ur na dan.

Nazaj na vrh Nazaj na vrh
Primerjalnik izdelkov:
Dodaj v košarico
Kategorije izdelkov
Informacije

Košarica

Izberite svoj najbližji trgovski center

Za izbran trgovski center vam bomo samodejno prikazovali zaloge.