Brezplačna dostava za nakupe nad 70 €. Več
Primerjalnik izdelkov:
Primerjalnik izdelkov:

Marec na vrtu: Vrtnarjenje priprava gredic, sajenje in setev

V mesecu marcu je treba zavihati rokave in začeti z vrtnarskimi deli. Samo tako boste prve pridelke pobirali že v aprilu. Ne pozabite urediti vrtne poti, pripraviti gredice, opraviti prve setve in sajenja, rez vrtnic in grmovnic in sejati za sadike paradižnika. Vsi zamudniki pohitite tudi z deli v sadovnjaku in rastlinjaku.

Najprej uredimo vrtne poti

Vrtno pot najlažje uredimo z uporabo obrob iz reciklirane gume. Takšne obrobe v vrtu ne gnijejo in jih lahko poljubno upogibamo. Tako svojemu namenu služijo še vrsto let. Naš vrt pa je dostopen tudi v copatih. Pri delu lahko sodeluje cela družina in skupaj ustvarja, preživlja aktiven prosti čas. Za postavitev obrobe potrebujemo filc, pesek različnih granulacij, lubje, lopato, grablje, škarje, desko za niveliranje in nekaj dobre volje.

Ob rob vrtne poti lahko sadimo zelišča, prve vrtnine, trajnice, nizke grmovnice ali rastline za rezano cvetje. Zasaditev z zelišči ustvari zelo lep in trajen nasad, zelenjavno gredico ob poti bomo urejali večkrat na leto. V primeru uporabe vrtnih obrob na vrtnih gredah svetujemo, da so gredice široke med 130 in 14 cm. Tako boste lahko brez težav sadili in sejali v mešanih posevkih.

Sledi priprava prvih gredic in izbira gnojila

Vrtna tla globoko rahljamo z vrtnimi vilam, ko se zemlja ne oprijema orodja ali obutve. Pred globokim rahljanjem tal poskrbimo tudi za organsko gnojenje. Uporabimo že pripravljeno gnojilo iz konjskih fig v obliki pelet, ki je brez semen plevelov.

Konjski gnoj kombiniramo z aktivatorjem tal, ki poživi utrujena tla, izboljša rodovitnost, biološko aktivnost in strukturo tal.

V tla ga vdelamo ob pripravi vrtnih tal. V Merkurju najdete tudi organsko gnojilo v peletih z veliko vsebnostjo Ca in vam ni treba ločeno apniti gredic. Sledenje gnojilo je na osnovi hif gliv in ga uporabljajo tudi vegani.

Zelo uporabno je tudi organsko gnojilo, ki ima dodano mikorizo. Tako rastline razvijejo večji koreninski sistem. Največ ga uporabljajo urbani vrtičkarni na balkonih in terasah ter v rastlinjaku. Primerno je tudi za manjše vrtove.

Na pripravljene gredice sejemo in sadimo

V vrt najprej sejemo grah, bob, sadimo česen, čebulo. Sadimo tudi sadike zgodnjega zelja, cvetače, ohrovta, solate in ostalih vrtnin, ki jih že lahko kupimo. S sadikami bo pridelek zagotovo hitrejši, kar si vsi želimo. Zelo enostavno lahko kombiniramo zgodnje zelje, solato in nizek grah. Vse vrtnine lahko umestimo na gredico širine 140 cm.


V primeru setve semena bo pridelek kasnejši, več bo tudi dela z redčenjem. Večino zelenjave lahko kupite v obliki sadik, sejemo in sadimo samo tiste, ki jih ne moremo kupiti v obliki sadik.

Najhitrejše vrtnarjenje v visoki gredi

Visoko gredo lahko zelo hitro sestavite, če izbirate takšno, ki ima že narejene vse štiri stranice. Tako je delo sestavljanja opravljeno v 20 minutah.

Najprej je treba poskrbeti za osnovo in na utrjena tla postaviti betonske tlakovce, ki jih niveliramo v ravnino.

otem sledi sestavljanje in postavitev visoke grede, ki jo napolnite z različnim materiali.

Zgornji sloj (40 cm) napolnimo z zemljo, ki jo kupimo v trgovini. Tako rastline bolje uspevajo, ker se zemlja z zalivanjem manj zbije. Dodamo tudi organsko gnojilo.

Večjo porabo vode v poletnem času bom zmanjšal z uporabo zelenih kock in zelene podlage, ki so povsem naravnega izvora in ne vsebujejo nobenih umetnih dodatkov. Na pripravljeno zemljo sadimo in sejemo.

Najhitrejši pridelek omogoča kombinacija sadik solate in redkvice, ki jo sejemo med solato. Sadike solate sadimo na razdaljo 30 do 40 cm.

V maju boste lahko nadaljevali s sajenjem nizkih balkonskih ali višjih klasičnih paradižnikov

Okrasni vrt v marcu

V začetku marca poskrbimo za rez vrtnic in poleti cvetočih grmovnic. Spomladi cvetoče grmovnice režemo po cvetenju. Ne pozabimo tudi na setev enoletnic, ki jih sejemo v zabojčke na okenski polici. V lonce sadimo tudi okrasne čebulice, ki jih bomo v aprilu presadili na gredice. V marcu poskrbimo za zračenje trave in prvo gnojenje. Setev in dosejevanje zelenice bomo opravili v aprilu.

Setev za sadike domačega paradižnika in plodovk

Zadnji rok za setev paprike, jajčevcev, čilijev, feferonov je začetek marca. Do sredine meseca je čas za setev paradižnika za sadike. Sadik ne sejemo v vrtno zemljo ali kompost. Vrtna zemlja je preveč zbita, čist kompost ima preveč hranil. Dober setveni substrat ni nikoli poceni, zato je bolje izbrati tiste v višjem cenovnem razredu.

Vrtna hiška ali nadstrešek je prava izbira

V domačem vrtu ali ob hišo lahko postavite različne tipske vrtne hiške. Tako je bivanje v vrtu še bolj prijetno. Vrtno hiško lahko postavite na steno hiše ali na za to primeren prostor. Zelo lepo se v prostoru poda kot podaljšek terase in v okolici ribnika.

Postavite lahko tudi vrtni paviljon, ki bo postal vaš osrednji družabni prostor. Ob hiši je uporaben tudi nadstrešek, ki zagotavlja odprt in zaščiten prostor za preživljanje prostega časa. Svoje mesto na večjem vrtu najde tudi lesena garaža

Rastlinjak v marcu je poln sveže zelenjave

Če še niste sejali in sadili v rastlinjak pohitite. V našem rastlinjaku imamo na desni strani solato, redkvico, mlad česen, grah, peteršilj. V aprilu bomo ob kole na opori in mrežo usmerili kumare. Desni rob bo v začetku aprila zasedel še nizek fižol. Na levi strani rastlinjaka rastejo jagode, čebula, špinača, zgodnji krompir ter azijska listna zelenjava. Sejali smo tudi tržaški solatnik. Za kolobarjenje bomo naslednje leto samo zamenjali strani.

Marca se v rastlinjaku že razrašča prva zelenjava, ki približno za mesec dni prehiteva razmere v vrtu. Tla redno rahljamo s trirogom, ker se z zalivanjem zbijajo. Zalivamo vsaj dvakrat na teden, dnevno poskrbimo tudi za zračenje.

 

Delo v sadovnjaku

Še vedno je čas za rez sadnega drevja in jagodičja, ki ga lahko režemo vse do cvetenja. Vsi, ki niste vešči rezi tako ne boste porezali plodov že ob koncu zime. Vse večje rane od 5 cm zaščitite s cepilno smolo. V marcu sadimo tudi sadno drevje z golimi koreninami in v loncih. Priskrbite si tudi gnojilo in ustrezno zemljo za sajenje. Ameriškim borovnicam spomladi dodajte kislo zemljo. Predlagamo, da s sajenjem jagodičja in sadja pohitite, da se sadike pred poletjem dobro ukoreninijo. Posadite tudi kakšno novo sadno vrsto, da boste s sadjem samooskrbni celo leto. Obstoječe drevje dognojite v začetku rasti in poskrbite za pred spomladansko varstvo s pripravki, ki delujejo proti boleznim in škodljivcem.

Davor Špehar je agronom, prijatelji mu pravijo vrtnar in je vodja spletnega portala Zeleni svet. Lahko ga spremljamo na radiu, TV, spletu, pa seveda lokalnih in vodilnih slovenskih vrtnarskih revijah. Srečate ga lahko tudi na mnogih vrtnarskih delavnicah in predavanjih.

Imate po branju še kakšno vprašanje?

AI asistentka M.AI.A vam je na voljo za klepet 24 ur na dan.

Nazaj na vrh Nazaj na vrh
Primerjalnik izdelkov:
Dodaj v košarico
Kategorije izdelkov
Informacije