Brezplačna dostava za nakupe nad 70 €. Več
Primerjalnik izdelkov:
Primerjalnik izdelkov:

Miši in podgane lahko uničijo ozimnico

08.11.2023 11 ogledov 4 min branja
Miši in podgane lahko uničijo ozimnico

Jeseni na vrtovih intenzivno shranjujemo pridelek, hkrati pa se v naravi povečuje število miši in podgan, ki v iskanju hrane začnejo iskati bližino naših domov. Zato je zaščita ozimnice pomembna.

Glodalci povzročajo škodo in so zdravju nevarni

Povzročajo lahko škodo na premoženju in zdravju. Kako? S poškodovanjem, onesnaževanjem in uničevanjem hrane, poškodovanjem prostorov z glodanjem gradbenih materialov in instalacij. S prenosom nevarnih bolezni pa neposredno ogrožajo tudi človekovo zdravje. 

Pojav Mišje mrzlice (Hemoragična mrzlica z renalnim sindromom – HMRS) je pogosto povezan z opravili na vrtu, polju, dejavnostmi v naravi, rekreacijo in čiščenjem mest, kjer so vidni sledovi in/ali iztrebki glodavcev (pospravljanje podstrešij, kleti). Pogosteje se pojavlja na podeželju, možna je pa tudi v mestih, kjer glodavci z iztrebki onesnažijo predmete in hrano v kleteh, skladiščih.

Mišim in podganam preprečimo dostop v hišo

Da bi hišo ali kar cel blok zavarovali pred mišmi in podganami, zatesnimo vse razpoke v notranjost, zamenjajmo ali popravimo poškodovana vrata / okna in postavimo mreže na vseh odprtinah. Pozorni moramo biti tudi na to, da zatesnimo odprtine ob vodovodnih ceveh in električni napeljavi.

Pri gradnji vrtnih lop nekateri uporabljajo mreže ali deske, ki jih vdelajo v tla do globine trideset centimetrov. Na ta način preprečijo, da bi živali dostopale v notranjost stavb skozi rove, ki jih naredijo v tleh.

Zelo pomembno je vzdrževati kante za smeti čim bolj čiste in ne odlagati hrane okoli njih. Ali celo dajati hrano na kompostni kup. S tem kar povabimo škodljivce v svoj dom.

Uporaba učinkovitih vab za miši

“Ni nevarno le dejstvo, da neželeni glodavci pojedo ozimnico, temveč prenašajo mnoge bolezni (mišja mrzlica), zato so nevarni njihovi iztrebki in urin. Najpogostejši način zatiranja glodavcev je izvedba deratizacije s kemičnimi sredstvi v obliki vab. Za učinkovito izvedbo uporabljamo rodenticide“, svetuje mag. Janez Pišot, dr, vet. med.

Proti glodalcem se je zato moč zaščitit s sredstvi, ki združujejo najboljšo tehnologijo in razumevanje vedenja škodljivcev. Priporoča uporabo rodenticidov slovenskega proizvajalca Unichem, 

Vabe so 100 % učinkovite

V nasprotju s splošnim prepričanjem miši in podgane najraje jedo svežo in kakovostno hrano in bodo zavrnile hrano slabše kakovosti. Zaradi tega morajo biti rodenticidne vabe narejene iz visoko kakovostnih sestavin.

Za ugotavljanje privlačnosti vab v podjetju Unichem izvajajo teste, pri katerih na vsakem postavitvenem mestu dajo glodavcem na razpolago različne vabe, različnih proizvajalcev. Po testu vidijo, da je kakovost in ješčnost izjemno pomembna. Zakaj bi škodljivec pojedel vabo, če lahko raje poje korenje, jabolko, žito iz ozimnice. Zato je kakovost zelo pomembna.

  • Rodenticid v obliki mehke vabe je primeren za zatiranje hišnih miši ter črnih in sivih podgan, sploh če se škodljivci pojavljajo v večjih populacijah.
  • Zaradi svoje sestave je vaba primerna za uporabo povsod tam, kjer imajo glodavci dovolj hrane v okolju, saj bodo preferirali mehko vabo.
  • Formulacije mehke vabe je za glodavce privlačna zaradi svoje svežosti in aromatičnosti, predvsem pa zaradi svoje bogate energijske vrednosti. Vaba je sestavljena iz mešanice različnih mok, žit, masti in arom.
  • Vse sestavine so visoke kakovosti in posledično so vabe za glodavce zelo okusne.
  • Ta vaba je najbolj ješča zato, ker glodalci iščejo visoko kalorično hrano in ta je bolj okusna, kot ozimnica iz jabolk, krompirja, korenja,…
  • Če ugotovimo, da imamo veliko populacijo škodljivcev, pa uporabimo najmočnejšo Ratimor Brodifacoum Mehko vabo, pri kateri je učinek še močnejši, saj učinkuje že zelo majhna količina pojedene vabe.
Zakasnjeno delovanje, kar še poveča učinkovitost. Vsebuje grenko averzivno sredstvo za zaščito otrok.

Imate po branju še kakšno vprašanje?

AI asistentka M.AI.A vam je na voljo za klepet 24 ur na dan.

Nazaj na vrh Nazaj na vrh
Primerjalnik izdelkov:
Dodaj v košarico
Kategorije izdelkov
Informacije

Košarica

Izberite svoj najbližji trgovski center

Za izbran trgovski center vam bomo samodejno prikazovali zaloge.

Zdravo

Ste že nakupovali v Merkur spletni trgovini?

Prijava

Še niste nakupovali v Merkur spletni trgovini?

Ustvarite račun in nakupite hitreje.
Ob registraciji si lahko ustvarite tudi Merkurjevo kartico zaupanja, s katero si zagotovite dodatne prihranke.

Registracija

Zaloga v trgovskih centrih

Prikaz zalog je informativne narave. Točen podatek dobite v izbranem trgovskem centru.

Brezplačna pomoč pri nakupu
Brezplačna pomoč pri nakupu
080 88 01