Brezplačna dostava za nakupe nad 70 €. Več
Primerjalnik izdelkov:
Primerjalnik izdelkov:

Mit ali resnica? Resnice in zmote o negi rastlin

09.04.2024 37 ogledov 7 min branja
Mit ali resnica? Resnice in zmote o negi rastlin

Tudi v svetu vrtnarjenja kroži nekaj mitov in napačnih prepričanj in  ti lahko včasih povzročajo več škode kot koristi. V tem članku bomo preverili nekaj najpogostejših zmot o negi rastlin. Za mnenje smo povprašali tudi gospoda Bojana, ki skrbi za za ekološki pristop k negi rastlin s preverjeno odličnim izdelkom Foliomax, ki ga najdete v naših trgovskih centrih ali v naši spletni trgovini.

Gnojilo lahko takoj odpravi težave z rastlinami (#1)

Čeprav gnojilo zagotavlja rastlinam hranila, ni hitra rešitev za vse težave z rastlinami. Pomembno je prepoznati specifično težavo in jo ustrezno obravnavati, kar lahko vključuje prilagoditev zalivanja, boj proti škodljivcem ali izboljšanje kakovosti tal.

G. Bojan: "Rastline potrebujejo veliko različnih makro in mikro hranil. Med makro hranila spadajo natrij, fosfor in kalij. Mikrohranila pa so kalcij, silicij, magnezij, mangan, železo, ... in so v Foliomaxu prisotna. Potrebno je tudi pravo ravnovesje med njimi, zato moramo poznati svojo zemljo in jo primerno pripraviti pred sezono. Mikro hranila pa dopolnjujejo potrebe rastlin. Na primer kalcij je izrednega pomena pri razvoju plodovk, pa tudi na primer jablane in breskve."

Ekološko vrtnarjenje pomeni brez škodljivcev ali bolezni (#2)

Ekološko vrtnarjenje se osredotoča na uporabo naravnih metod in izdelkov, vendar ne zagotavlja vrta brez škodljivcev ali bolezni. Ekološke prakse dajejo prednost preprečevanju in zmanjševanju škode, vendar se škodljivci in bolezni še vedno lahko pojavijo.

G. Bojan: "Prekomerna uporaba umetnih gnojil vodi do zbijanja tal, zmanjševanja števila koristnih mikrobov, ipd ...  Posledica je tudi, da se kakovost hrane slabša. Pomembna je torej spremba pristopa, ki naj vodi v ekološko vrtičkarstvo in kmetijstvo. Foliomax na res 100-odstotno naraven ter ekološko certificiran način poskrbi, da so rastline nahranjene z biološko dostopnimi hranili in da se po naravni poti okrepijo ter tako zaščitijo predvsem proti glivičnim boleznim, raznim škodljivcem in tudi kratkotrajnim vremenskim šokom."

Več gnojila pomeni boljše rezultate (#3)

Ne drži, da večje količine gnojila vedno prinesejo boljše rezultate. Prekomerno gnojenje lahko škoduje rastlinam, saj presežek hranil lahko povzroči opekline korenin ali onesnažuje podtalnico. Pomembno je slediti navodilom na embalaži gnojila in uporabljati primerno količino glede na potrebe rastline.

G. Bojan: "Tud pri gnojenju velja tako kot povsod v naravi, da obstaja ravnovesje hranil. Pomembno je, da so ta hranila v biološko dostopni obliki, torej, da ga rastline tudi prepoznajo kot take. V primeru Foliomaxa sicer ne obstaja nevarnost predoziranja, rastline porabijo točno toliko kot potrebujejo. Prekomerna uporaba zato ni niti smiselna, saj ne bo prinesla boljših učinkov - škode pa tudi ne moremo storiti."

Gnojiti je potrebno samo spomladi (#4)

Obstaja prepričanje, da je gnojenje potrebno samo ob začetku sezone. V resnici pa je pravilno gnojenje pomembno skozi celotno rastno obdobje rastlin. Nekatere rastline potrebujejo več hranil v različnih fazah rasti, zato je ključno upoštevati specifične potrebe posameznih rastlin in prilagoditi gnojenje glede na to.

G. Bojan: "Rastline potrebujejo hranila v vseh ključnih fazah razvoja vegetacije. Prav takšna so tudi navodila za uporabo Foliomaxa - torej v vseh treh ključnih fazah vegetacije. Običajno so te faze: razvoj listov – Foliomax je listno sredstvo, kar pomeni, da se vsrka skozi liste (nikoli se z njim ne zaliva zemlje), začetek razvoja plodov in v začetku zorenja plodov. Na splošno pa velja od pojava prvih listov in do konca pobiranja plodov, na 2-3 tedne, torej je možno tudi 5-6 aplikacij v kolikor je vegetacija daljša."


FOLIOMAX 1 KG
Odprema v 24 urah

GNOJILO ZA PRIDELAVO FOLIOMAX 1 KG

23,99 € / kos
Na zalogi
Izenači ceno!
FOLIOMAX 300 G
Odprema v 24 urah

GNOJILO ZA PRIDELAVO FOLIOMAX 300 G

10,99 € / kos
Na zalogi
Izenači ceno!

Foliomax je 100-odstotno naravno in ekološko sredstvo za zaščito in krepitev vseh rastlin, ki razvijejo liste. Namenjen je vsem, ki jim ni vseeno kakšno hrano jedo in ki jim ni vseeno, da prekomerna uporaba umetnih gnojil na dolgi rok močno siromaši zemljo, s tem pa bistveno zmanjšuje njeno rodovitnost.


Rastline potrebujejo samo dušik (#5)

Čeprav je dušik ključen hranilni element za rastlinsko rast, rastline potrebujejo tudi druge hranilne snovi, kot so fosfor, kalij, kalcij, magnezij in mikroelementi. Uporaba samo dušikovih gnojil lahko privede do pomanjkanja drugih hranil, kar lahko negativno vpliva na zdravje in rast rastlin.

Škropljenje z mlekom (#6)

Prepričanje, da vrtnarji škropijo rastline z mlekom, da jim dodajo kalcij, je pogost mit v vrtnarstvu. Čeprav je mleko vir kalcija, je malo znanstvenih dokazov, ki podpirajo učinkovitost škropljenja rastlin z mlekom kot metode dodajanja kalcija ali izboljšanja zdravja rastlin. Kalcij je bistveno hranilo za rast in razvoj rastlin, saj prispeva k strukturi celične stene in splošni moči rastline. Vendar pa rastline absorbirajo kalcij predvsem s svojimi koreninami iz zemlje, oziroma ga prejmejo preko listnega škropljenja. 

G. Bojan: "Kalcij je zelo pomemben za razvoj plodovk, potrebujejo pa ga vse rastline za razvoj močnih celičnih sten. Foliomax ne dovaja samo biološko dostopna mikrohranila, pomaga tudi pri pospeševanju fotosinteze, biosinetze, krepi rastline in jih ščiti. Pomaga, da rastline potrebujejo manj zalivanja - več vlage zadržijo v sebi."

Jajčne lupine ob pomanjkanju kalcija (#7)

Nekateri vrtnarji verjamejo, da lahko dodajanje jajčnih lupin pomaga preprečiti pomanjkanje kalcija v rastlinah paradižnika, kar lahko povzroči gnilobo na koncu cvetov, kar je pogost problem pri paradižnikih. Strokovnjaki še vedno razpravljajo o učinkovitosti dodajanja jajčnih lupin za preprečevanje pomanjkanja kalcija.Dodatno še vedno poteka razprava o tem, ali lahko korenine paradižnika absorbirajo kalcij iz jajčnih lupin. Čeprav so jajčne lupine bogate s kalcijem, ga rastlinske korenine morda ne bodo zlahka sprejele. Kalcij rastline običajno absorbirajo v njegovi topni obliki, kar pomeni, da ga je treba raztopiti v vodi. Vendar pa jajčne lupine niso zlahka topne in proces razgradnje jajčnih lupin v topno obliko lahko traja dolgo.

Kis je učinkovit herbicid (#8)

Verjame se, da lahko kis ubije plevel ali zatre rast rastline. Čeprav je res, da ima kis nekatere protimikrobne lastnosti, je učinek na plevel in druge rastline omejen. Močan kis lahko negativno vpliva na pH tal in povzroči drobljenje neželenih rastlin samo na površini tal, medtem, ko korenine ostanejo nedotaknjene.

G. Bojan: "Foliomax krepi rastline in ker so te bolj krepke, ne oddajajo stresnih signalov v okolje (oz. mnogo manj). Posledično teh signalov škodljivci ne zaznajo in tako ne pride do napada. Foliomax se prši po listih rastlin, kar se ne vsrka, pa pomaga pri izboljšanju mikrobnega okolja na listih. Kar pade na tla pa pomaga pri izboljšanju pH zemlje."


Razumevanje potreb, ki jih imajo rastline in njihove pravilne nege je tisto, kar odloča o njihovem zdravju in bujni rasti. Ne pozabimo, da je prav vsaka rastlina edinstvena in kar deluje za eno, ni nujno ustrezno tudi za drugo. In kljub temu, da imamo vsi radi hitre rešitve, je modro ostati kritičen in se opirati na preverjene vrtnarske prakse.

Imate po branju še kakšno vprašanje?

AI asistentka M.AI.A vam je na voljo za klepet 24 ur na dan.

Nazaj na vrh Nazaj na vrh
Primerjalnik izdelkov:
Dodaj v košarico
Kategorije izdelkov
Informacije