Brezplačna dostava nad 70 €. Več
Primerjalnik izdelkov:
Primerjalnik izdelkov:

Motovilec - vzgoja in uspešna poletna setev

17.04.2023 5 ogledov 6 min branja
 Motovilec in nasvet za uspešne poletne setve

Imate težave s kalitvijo motovilca in izbiro dobrih sosedov? Ta priljubljena vrtnina je zelo priljubljena na slovenskih vrtovih in jo sejemo tudi v poletnem času. Gredo je treba v vročem poletju pravilno pripraviti, senčiti in redno zalivati. Tako se boste veselili odličnega domačega pridelka že v jesenskem času.

 

Vas zanima zakaj motovilec ne kali?

Motovilec običajno ne kali zaradi pregloboke setve ali močne sončne pripeke. Seme motovilca potrebuje za dober vznik tudi nekaj svetlobe, zato se vzgoja s pomočjo sadik bolje obnese.

Ste vedeli, da seme motovilca ne kali, če ga nabiramo v letu, ko ga sejemo? To težavo odpravimo, če seme tekočega leta za nekaj dni postavimo v zamrzovalnik.

V obdobju vročinskih valov se običajno izogibamo setvam, ker seme pri temperaturi nad 25 °C slabše kali.

Dobri in slabi sosedje motovilca na vrtu

 

Vrtnina

Dober sosed-vrtnina

Dober sosed-zelišče, cvetlica

Slab sosed

Motovilec

Bob, fižol, kitajsko zelje, kumarice, paprika, paradižnik, redkvica, sladka koruza, kolerabica, ohrovt, por, špinača, čebula, azijska listna zelenjava

Ognjič

Baldrijan

 


Najbolje kali seme motovilca, ki je pridelano v preteklem letu

Kako pomagamo motovilcu, da dobro kali v vročem poletju?

Motovilec lahko v poletnem času brez strahu sejemo v senco paradižnika, ki smo mu odstranili spodnje liste. Odlično se bo počutil tudi v senci visokega fižola, paprike ali sladke koruze. Brez težav bo kalil tudi pod belo vrtno tkanino, ki jo napnemo preko mreže proti toči in pritrdimo na fiberglas loke, ki jih najdemo v Merkurjevih trgovinah.

V vročem poletju lahko kupimo ali vzgojimo sadike, ki jih posadimo na vrt ali visoko gredo. Tako imamo najmanj težav s kalitvijo semena na izpostavljeni sončni gredi.

Foto: Motovilec sejemo v senco paradižnika, visokega fižola, paprike in ostalih vrtnin

 

Motovilec ne potrebuje močno  gnojene gredice

Gnojenju na gredi z motovilcem se izogibamo, ker zadostujejo že hranila, ki v tleh od predhodnih ali sosednjih rastlin.  Če je gredica prazna jo lahko pognojimo s kompostom v količini 1 liter komposta na m2. Pred setvijo je treba zrahljati zgornjo plast tal, da omogočimo boljšo kalitev in razvoj rastline. Med obstoječimi vrtninami to naredimo z drobnim ročnim orodjem. 

 

Poskrbimo za pravilno razdaljo setve in količino semena

V avgustu običajno sejemo 2 m motovilca na družinskega člana. Vrtičkarji največkrat sejejo motovilec preko celotne površine vrtne grede. Bolj praktična bo setev v vrste, ki so oddaljene 20 cm. V vrsti je treba opraviti setev tako, da je seme oddaljeno približno 2 cm. Tako v začetni fazi rasti lažje odstranimo plevele in rahljamo tla.

Foto: V avgustu sejemo 2 m motovilca na družinskega člana

 

Kaj naredimo s semenom po setvi?

Po setvi je dovolj, če seme v tla rahlo potisnemo z desko ali roko in ga ne pokrivamo z zemljo

V primeru take setve se bo motovilec dobro razvijal in ne bo imel težav s kalitvijo in začetnim razvojem po setvi. Že v začetku prispevka smo vas opomnili, da v primeru pregloboke setve motovilec zaviramo pri kalitvi.

Po poletni setvi vzdržujemo stalno vlažna tla

 Motovilec, ki ga sejemo v poletnih dneh zahteva stalno vlažna tla. Za zmanjšanje zalivanja po setvi priporočamo senčenje s pomočjo bele vrtne tkanine. Tako seme bolje in hitreje kali ter je stalnem v stiku z vlago. Z vrtno zalivalko je treba gredice zmerno zalivati in to vsak dan. Zalivanju se izogibamo samo v deževnih dneh.

Foto: Po setvi je treba poskrbeti za optimalno vlažna tla

 

Čas spravila motovilca je odvisen od termina setve

 Motovilec, ki ga sejemo v avgustu pobiramo v jesenskem času. Septembrske in oktobrske setve pobiramo v spomladanskem času. Vsekakor svetujemo, da opravite setev v obeh terminih in si zagotovite dovolj motovilca v jesenskem in spomladanskem obdobju. Sejemo ali sadimo ga lahko tudi v pomladanskem času.

Termin spomladanske setve je v marcu  in aprilu. Motovilec hitro raste in je na razpolago dobra dva meseca po setvi. 

 

Kaj sejemo in sadimo v avgustu?

 V začetku meseca lahko sadimo zgodnje sorte endivije, nizek fižol in kitajsko zelje. V tem terminu je zadnji rok za setev rdeče pese, podzemne kolerabe. Ne pozabimo tudi na špinačo in repo, ki jo lahko sejemo ali sadimo s pomočjo sadik. Presajamo lahko sadike črne redkve in kolerabe, če vrtnini nismo sejali v juliju.

Foto: V Merkurju se oskrbite tudi s sadikami, zemljo in gnojili

Do sredine avgusta je zadnji rok za setev korenja in črne redkve. Vse do konca meseca lahko sadimo sadike poletnih solat. Peteršilj v avgustu sejemo v lonček, da bo v kuhinji na razpolago tudi v zimskem času.

Imate po branju še kakšno vprašanje?

AI asistentka M.AI.A vam je na voljo za klepet 24 ur na dan.

Nazaj na vrh Nazaj na vrh
Primerjalnik izdelkov:
Dodaj v košarico
Kategorije izdelkov
Informacije

Košarica

Izberite svoj najbližji trgovski center

Za izbran trgovski center vam bomo samodejno prikazovali zaloge.