Brezplačna dostava za nakupe nad 70 €. Več
Primerjalnik izdelkov:
Primerjalnik izdelkov:

Nakup in uporaba snežne freze

02.05.2022 174 ogledov 12 min branja
Nakup in uporaba snežne freze

Zimski del leta je tudi čas, ko naravo in mesta prekrije sneg. Za nekatere je to predmet radosti in veselja, za druge pa predstavlja predvsem veliko stresa zaradi odmetavanja snega in neprestano čiščenje avtomobilov. Skozi leta smo si tudi to zimsko opravilo poenostavili.

Če so včasih poznali le klasične lopate, so te skozi razvoj dobile prijetnejšo obliko za držanje, ki pusti manjše posledice na našem hrbtu. Razvoj se tu ni končal. Trenutno je najpreprostejše odmetavanje snega možno s pomočjo snežne freze. Preverite kaj vse potrebujete vedeti pred nakupom in uporabo snežne freze.

Lopata ali snežna freza?

Se odločate med nakupom lopate ali snežne freze? Kaj boste izbrali je predvsem odvisno od površine, ki jo morate dnevno čistiti v času sneženja.

Za manjše površine je definitivno bolj primerna lopata, saj je ta cenovno ugodnejša, vam pa »kidanje« vseeno ne bo vzelo veliko časa. Strokovnjaki menijo, da so za naše telo (predvsem hrbet) najmanj škodljive aluminijaste lopate z ergonomsko oblikovanim ročajem.

Ob večjih površinah pa je najboljša izbira snežna freza. Četudi ta nakup cenovno ni najmanjši, pa se vam bo čez čas uporaba freze močno obrestovala.

Na mrazu boste namreč preživeli veliko manj časa, predvsem pa boste poskrbeli za svoje telo, ki vam bo hvaležno na stara leta.

Pri uporabi freze hrbet ne trpi, vse kar potrebujete je, da hodite s frezo po parkirišču ali dvorišču, nadzorujete pravilno delovanje stroja ter jo usmerjate.

freza-1freza-1

Katero snežno frezo izbrati?

Pred nakupom snežne freze moramo biti pozorni na več stvari, da boste izbrali pravo frezo glede na vaše okoliščine. Pri nakupu so pomembni dejavniki:

  1. velikost površine kidanja,

  2. stabilnost in vrsta podlage,

  3. naklon podlage,

  4. zmožnost zagona z ročnim zaganjačem,

  5. prostorske omejitve izmeta snega.

freza-2freza-2

Enostopenjska ali dvostopenjska snežna freza?

Enostopenjska snežna freza

je uporabna za manjše in lažje dostopne površine. Je manj učinkovita od dvostopenjske, gre za enostavnejši model, ki jecenovno ugodnejši. Uporablja se za čiščenje lažjega snega iz dvorišč, poti, okolice hiše, saj bi se pri mokrem snegu hitreje zamašila.

Enostopenjske freze nimajo dodatnega ventilatorja, poganja pa jih polžast rotor. Takšen tip frez vsebuje klasična kolesa, ki nimajo pogona, zato je za njeno premikanje potrebna človeška moč.

Dvostopenjske snežne freze

so močnejše in primerne za uporabo pri odmetavanju težjega in zbitega snega. Stroj sneg obdela v dveh korakih – najprej ga zbiralni polž zmelje, razrahlja in ga nato pošlje do ventilatorja, ki sneg izmeče s povečano hitrostjo skozi kanal.

Zajemalni in izmetni rotor se vrtita v različnih smereh. Zajemanje težkega in mokrega snega poteka počasneje, hkrati ne zajame tolikšne količine snega, njegovo izmetavanje pa je hitrejše in freza se tako ne zamaši.

Dvostopenjske ali večstopenjske freze se zato lahko uporabljajo tudi za neravne površine, manj stabilne (podlage s peskom, kamenjem), klančine kjer je potreben tudi pogon koles. Pri takšnih frezah je lahko fizična moč človeka manjša.


Širina in moč snežne freze

Širino oz. velikost freze izberite na podlagi površine, iz katere je potrebno redno odmetavanje snega. S širino freze se spreminja tudi moč in velikost stroja. Večja freza seveda potrebuje močnejši motor in boljši pogon. Za standardne potrebe domačega gospodinjstva so odlična izbira freze med 50 in 70 cm širine, njihova moč pa je med 5 in 12 KM.

Moč freze je potrebno prilagajati vsakič, ko se odločite čistiti dvorišče. Pri višjemu snegu je bolje nastaviti manjšo hitrost motorja, kateremu prilagodite tudi zajem snega, saj mora izmetavanje dohajati zajemanje. Višje hitrosti se običajno uporabljajo za premikanje freze in ne za odmetavanje.


1432/OHXE ELE. START

SNEŽNA FREZA TORO 1432/OHXE ELE. START

5.999,99 € / kos
Na zalogi pri dobavitelju
Izenači ceno!
1428/OHXE ELE. START

SNEŽNA FREZA TORO 1428/OHXE ELE. START

4.700,99 € / kos
Na zalogi pri dobavitelju
Izenači ceno!
1432/OHXE 81CM ELE. START

SNEŽNA FREZA TORO 1432/OHXE 81CM ELE. START

4.800,99 € / kos
Na zalogi pri dobavitelju
Izenači ceno!
928/OAE 71CM, ELE. START

SNEŽNA FREZA TORO 928/OAE 71CM, ELE. START

3.714,99 € / kos
Na zalogi pri dobavitelju
Izenači ceno!
SNOWLINE 760.4 TE LED
Odprema v 24 urah

SNEŽNA FREZA AL-KO SNOWLINE 760.4 TE LED

1.899,99 € / kos
Na zalogi
Izenači ceno!
SNOWLINE 700.4 E LED
Odprema v 24 urah

SNEŽNA FREZA AL-KO SNOWLINE 700.4 E LED

1.499,99 € / kos
Na zalogi
Izenači ceno!
STEM 13071 E

SNEŽNA FREZA REM POWER STEM 13071 E

1.398,99 € / kos
Na zalogi pri dobavitelju
Izenači ceno!
STEM 5057

SNEŽNA FREZA REM POWER STEM 5057

529,99 € / kos
Na zalogi pri dobavitelju
Izenači ceno!
OPTIMA ME 66

SNEŽNA FREZA MTD OPTIMA ME 66

1.199,99 € / kos
Na zalogi
Izenači ceno!
OPTIMA ME 76

SNEŽNA FREZA MTD OPTIMA ME 76

1.499,99 € / kos
Na zalogi pri dobavitelju
Izenači ceno!
SNOWLINE 700 E

SNEŽNA FREZA AL-KO SNOWLINE 700 E

1.429,99 € / kos
SNOWLINE 760 TE

SNEŽNA FREZA AL-KO SNOWLINE 760 TE

1.699,99 € / kos

Ročni ali elektronski zagon

Na trgu se pojavljajo snežne freze, ki delujejo s pomočjo električnega toka in akumulatorja. Večje freze imajo po navadi poleg ročnega zaganjača tudi električnega 230 V. Vsak model ima svoje prednosti in slabosti.

Akumulatorska je enostavnejša za uporabo, saj za njeno delovanje ne potrebujete kabla, ki je velikokrat lahko v napoto. Vendar pa je njihova slabost kratka doba delovanja akumulatorja, ki je kar velik cenovni zalogaj ob morebitni okvari.

Prednost električnih frez je enostaven zagon, saj za to ni potrebno potegovanje vrvice. Tak sistem ima tudi dolgo življenjsko dobo.

Pogon snežne freze

Snežna freza na kolesih je boljša za manjše, ravne in utrjene površine (tlakovci, asfalt). Če uporabljate frezo s kolesnim pogonom tudi na klančinah je potem potrebno prilagoditi hitrost dela. Hitrost je enostavno določiti s pomočjo prestav.

Snežna freza ima bodisi kolesni pogon bodisi gosenični. Kakšno frezo izbrati glede na pogon je odvisno od površine, ki jo morate s čistiti – ali so to tlakovci , pesek, asfalt oz. ravnina ali klančina. Snežna freza na gosenicah ima boljši oprijem s podlago, kot freza s kolesi.

Frezo z goseničnim pogonom uporabite za odmetavanje večje površine težkega in mokrega snega. Odlično se odnese tako na ravninah in klančinah, uporabite pa jo lahko na asfaltu, pesku, makadamu ali tlakovcih. Pri takšnih modelih je možnost nastavitve višine frezanja, s tem se regulira težišče freze.

Uporabne so predvsem za površine s peskom oz. makadamom. Težišče ni usmerjeno na košaro, ki bi se sicer pogrezala v pesek. Za stabilne površine, kot je asfalt pa težišče freze lahko nastavite na košaro, kar omogoča boljše frezanje težkega in mokrega snega. Ob številnih prednostih pa je njihova slabost večja okornost pri obračanju.

freza-3freza-3

Varna uporaba snežne freze

Ker je imamo pri uporabi freze opravka z večjim strojem, je ta tudi nevarnejši, zato mora biti ravnanje z njim premišljeno in previdno.

Freze se upravlja s pomočjo obeh ročic na krmilu. Za njeno delovanje je potrebno obe ročici držati – ena omogoča vklop pogona koles, druga pa vklop vrtenja zajemalnega rotorja. Če se med delovanjem katera od ročk izpusti, se bo tudi freza ustavila. Na krmilni plošči se nahaja še palica za nastavitev smeri in dolžine izmeta snega.

Med »frezanjem« oz. odmetavanjem snega naj v bližini ne bo drugih ljudi ali živali, ki bi jih lahko odmetavajoči sneg poškodoval.

Pred čiščenjem površine odstranite tudi vse ostale predmete, ki vas bodo med opravilom ovirali – žice, igrače, predpražniki, vrtni kipci …

Med delovanjem freze nikoli ne dolivajte goriva. Če le tega med odmetavanjem zmanjka, stroj ugasnite in počakajte, da se nekoliko ohladi.

Pred začetkom »frezanja« počakajte, da se motor prilagodi zunanji temperaturi. Po končanem delu pa naj motor deluje še kakšno minuto, saj boste s tem preprečili zmrzovanje zajemalnega rotorja.

freza-4freza-4

Cena snežne freze

Cenovni razpon snežnih frez je velik. Cena je pogojena z velikostjo modela, močjo, dodatnimi funkcijami in koliko vam snežna freza olajša zimsko odmetavanje snega.


Imate po branju še kakšno vprašanje?

AI asistentka M.AI.A vam je na voljo za klepet 24 ur na dan.

Nazaj na vrh Nazaj na vrh
Primerjalnik izdelkov:
Dodaj v košarico
Kategorije izdelkov