Brezplačna dostava za nakupe nad 70 €. Več
Primerjalnik izdelkov:
Primerjalnik izdelkov:

Naravni, divji vrt

17.04.2023 9 ogledov 6 min branja
Naravni, divji vrt

V zadnjih letih vedno bolj poudarjeno znanje o ekološki soodvisnosti je privedlo do občutljivejšega ravnanja z rastlinami in živalmi tudi na vrtu. 

Naravna zasnova vrta že dolgo ne velja več zazanemarjeno, temveč jo veliko bolj jemljemo kot vrt, ki je v sozvočju z naravo. Veliko lastnikov vrtov je medtem odkrilo tudi estetski čar naravnega vrta. Včasih je veljalo, da je bilo pogosto posajeno samo tisto, kar je bilo zanimivo in preprosto za nego.

Kdor vrtnari v skladu z naravo, prispeva k naravnemu ravnovesju, potrebuje pa veliko potrpljenja. Dopuščati mora spontan razvoj in sme le tu in tam usmerjevalno posredovati. Zato je pomembno, da je naravni vrt zasnovan pokrajini ustrezno in da izbirate samo rastišču primerne rastline.

Oblikovanje naravnega vrta

Tudi naravne vrtove je treba oblikovati. Posamezni elementi in izbira rastlin se ravnajo po naravi.

Od novo zasnovanega do zaraščenega naravnega vrta preteče veliko časa. Tudi starejši vrt se le počasi spreminja v naravni vrt, saj velja, da se izkoristijo že posajene rastline in da se sestava po nepotrebnem ne redči.

V naravnem vrtu naj se ne bi uporabljala kemijska zaščitna sredstva. Kdor izbira domače rastline, bo komaj kdaj potreboval takšna radikalna zdravljenja.

Ustvarjajte življenjski prostor za živali

Naravni vrt živi od uravnoteženega ravnovesja med živalmi in rastlinami, kar uspe samo, če se poveča raznolikost vrst. Ustvarjajte življenjski prostor in niše za živali. Majhni življenjski prostori so npr. suhi zidovi, cvetoči travniki ali naravni ribniki. Ekološko še posebej kakovostna so prehodna območja, kot so močvirja ali obrobje gozda s svojimi robnimi združbami.

Vrt naj bo dostopen živalim.

Da bodo lahko živali prihajale na vaš vrt in odhajale z njega, morajo biti meje s soseščino prepustne. Zato posadite naravne žive meje ali se odločite za ograjevanje z žico ali lesom, ki sta lahko primerni kot opori za vzpenjavke.

davji-vrt-1davji-vrt-1
divji-vrt-2divji-vrt-2
divji-vrt-4divji-vrt-4

Uporabljajte domače rastline

V naravnem vrtu uporabljajte predvsem naravne rastline, ki bodo majhnim živalim, pticam in žuželkam vir hrane in življenjski prostor.

Številne žuželke se sicer rade sladkajo tudi na eksotičnih cvetovih, vendar potrebujejo za svoj razvojni proces točno določene divje rastline.

Obstoječa sestava rastlin določenega vrta redko ustreza idealni sliki naravnega vrta. Za začetek zadošča že, če na določenih mestih na vrtu posadite divje zeli in jim pustite, da vzbrstijo.

Na cvetličnih gredah in obrobkih po potrebi nadomestite občutljive in pogosto neplodne vrste z divjimi oblikami, katerih cvetovi imajo nektar, sadeže in semena. Če je mogoče, v vse dele vrta vključite divje trajnice.

Življenjski prostor na travniku in cvetoči trati

Travniki in cvetoče trate so prava lovišča za čebele in žuželke, ker vsebujejo zelo raznolike naravne zeli. Na njih so primerna stara (sadna) drevesa ali visoki domači grmi, saj nudijo najboljše razmere za ptice in žuželke.

Utrjene površine za posedanje ali poti morajo biti prepustne za vodo, da se ohranja življenje v tleh pod njimi.

Življenjski prostor - voda

Voda je eden najpomembnejših življenjskih elementov za živali in rastline. V vodi in ob njej je raznolikost vrst največja. V naravnem vrtu mora biti nujno voda, ali v obliki ribnika ali kot napajalnik za ptice, žuželke in majhne živali.

Za vsak, v naravnem vrtu uresničljiv življenjski prostor, obstajajo ustrezne vrste rastlin: rastline, ki prenašajo senco, tudi številne čebulnice in gomoljnice za področje drevnin, rast, ki ima rada sonce in suho za skalnjake kot tudi rastline za vlažna območja ob vodi. Vsaka od teh rastlinskih združb pritegne določene prebivalce.

Uporabljajte naravne materiale.

Pri novo zasnovanem naravnem vrtu uporabljajte samo naravne materiale, kot so les, opeka in naravni kamen.

Nega v naravnem vrtu

Naravno in prosto zasnovan vrt zahteva posebej tenkoč utno (zato ne preveč zahtevno) nego. Da bo vrt lahko razvil svoj naravni značaj, morate upoštevati določ ene stvari.

Ne porežite takoj vsake suhe veje, odcvetele cvetove pustite na rastlini, ker je v njih seme, ne odstranjujte suhih slamic, pustite ležati listje, saj služi kot hrana in zavetje za žuželke.

K posebni negi naravnega vrta sodijo tudi nežne metode rahljanja tal, zastiranja in organskega gnojenja.

Ne uporabljajte kemičnih zaščitnih sredstev, temveč z gnezdi, napajalniki, dovolj veliko ponudbo hrane in zavetij spodbujajte koristne pomočnike, kot so ptice in žuželke.

divji-vrt-3divji-vrt-3

Suhi zidovi in kupi dračja

Na kamnih, ki zadržujejo toploto, se dobro počutijo kuščarji, med režami pa nastane življenjski prostor za divje čebele in druge žuželke. Tudi odmrli les in zloženo dračje sta za veliko živih bitij na vrtu zatočišče in vir hrane.

Življenjski prostor - živa meja

Če je le mogoče, naj zemljišče v celoti ali deloma obdaja prosto rastoča živa meja. Cvetovi, divji sadeži, trni in gosto vejevje nudijo življenjski prostor pticam in drobnim sesalcem. Gosta živa meja ugodno tudi vpliva na klimo na vrtu.

Imate po branju še kakšno vprašanje?

AI asistentka M.AI.A vam je na voljo za klepet 24 ur na dan.

Nazaj na vrh Nazaj na vrh
Primerjalnik izdelkov:
Dodaj v košarico
Kategorije izdelkov
Informacije

Košarica

Izberite svoj najbližji trgovski center

Za izbran trgovski center vam bomo samodejno prikazovali zaloge.

Zdravo

Ste že nakupovali v Merkur spletni trgovini?

Prijava

Še niste nakupovali v Merkur spletni trgovini?

Ustvarite račun in nakupite hitreje.
Ob registraciji si lahko ustvarite tudi Merkurjevo kartico zaupanja, s katero si zagotovite dodatne prihranke.

Registracija

Zaloga v trgovskih centrih

Prikaz zalog je informativne narave. Točen podatek dobite v izbranem trgovskem centru.

Brezplačna pomoč pri nakupu
Brezplačna pomoč pri nakupu
080 88 01