Brezplačna dostava za nakupe nad 70 €. Več
Primerjalnik izdelkov:
Primerjalnik izdelkov:

Noč čarovnic (in izrezovanje buč)

09.10.2023 35 ogledov 7 min branja
Izrezovanje buč za noč čarovnic

Ali veste, da noč čarovnic ni le komercialno ameriško praznovanje, ampak se v tem skriva tudi nekaj slovenskega? Simboli, okraski in običaji, značilni za ta dan so večinoma povezani z nadnaravnimi bitji in okultnimi silami, ki so pravzaprav poganskega izvora.

Naši predniki so praznovali Morano, ki je slovanski staroverski praznik. S prihodom Keltov so temu prazniku dodali še Samhainski pridih. Morana je pogansko novo leto, ki je označevalo neko prelomnico v letu. To je bil čas zadnje, tretje žetve, le da se takrat ni želo žito, ampak življenje. 

Praznovanje Morane je spremljalo prepričanje, da nas takrat obiskujejo duše prednikov. Spominjali so se jih in jih počastili s prižiganjem ognja ter sveč, njim v čast okrasili oltarje z odpadlim listjem, žitom, oreščki in bučami, ter jih poklonili materi naravi kot zahvalo za vse njene darove. 

Prižiganje ognja in sveč je bila predvsem keltska navada in izvira iz praznika Samhain. Samhain je bil Keltski festival sonca in hkrati tudi smrti. V 5. stoletju pred našim štetjem so se Kelti premikali tudi preko ozemlja današnje Slovenije in tako so tudi pri nas pustili nekaj svoje tradicije. V tem času so pripravili pojedino, kamor so bile povabljene tudi duše prednikov.

Nadeli so si strašljive maske, da bi bili kar najbolj podobni zlim duhovom iz onostranstva in se tako obvarovali pred njimi. 

Zato ni prav nič nenavadnega, da prav na dan pred praznikom vseh svetih vzdržujemo tradicijo dolbenja in izrezovanja buč. Je tudi lepa priložnost, da se zahvalimo za vse dobro kar imamo.

leonardo ai

Danes je noč čarovnic priljubljen praznik, ki ga praznujemo 31. oktobra, na predvečer praznika vseh svetih.

Ta praznik je tako postal združitev starodavnih slovanskih in keltskih tradicij, s svojimi sodobnimi vplivi, ki pa imajo v sodobnem času predvsem zabavne in komercialne namene.

Izrezovanje buč je ostalo družabno opravilo, v katerem pa mnogi še uživamo, med tem, ko se pripravljamo na noč čarovnic. Buče, izrezane v strašljivih ali domiselnih likih, postavimo na pragove naših domov, oken, balkonov, dvorišč in poti, da bi pregnale zle duhove ter pozdravile mimoidoče. Nato se preoblečemo v strašljive kostume, otroci ponekod hodijo od hiše do hiše in prosijo za sladkarije ("trick or treat"), medtem, ko odrasli uživamo v tematskih zabavah. 

Še vedno pa nikar ne pozabimo na bogato zgodovino, ki je oblikovala ta edinstven večer. Pripravite svojo bučo za noč čarovnic, saj je izrezovanje lahko res zabavno za vso družino. 

Zaris odprtine na bučiZaris odprtine na buči

Korak 1: S točkalom na vrhu buče začrtamo dovolj veliko odprtino, da lahko vanjo sežemo s pestjo.

Izrezovanje pokrovaIzrezovanje pokrova

Korak 2: Z večjim žagastim rezilom predremo ovoj buče in pod kotom izrežemo del po vnaprej začrtanem delu.

Čiščenje buče z žlicoČiščenje buče z žlico

Korak 3: Notranjost buče nato očistimo z žlico.

Zaris motiva na bučoZaris motiva na bučo

Korak 4: Želen motiv narišemo na bučo in naredimo obris z označevalnim kolescem ali točkalom. Izrežemo ga z žagastim rezilom.

Izrezovanje motiva na bučiIzrezovanje motiva na buči

Korak 5: Da bodo določeni deli še bolj izstopali, jih olupimo. Za izrez bolj natančnih detajlov lahko uporabimo skalpel, vendar moramo biti pri izrezovanju z njim previdni.

Sveča ali LED lučka v bučiSveča ali LED lučka v buči

Korak 6: Da bo buča opazna tudi v temi, vanjo postavimo čajno svečko ali LED lučke na baterije.


Izrezovanje buč za noč čarovnic

Kaj potrebujemo?

  1. Bučo (ali več buč) primerne velikosti
  2. Pripomočke za izrezovanje buč
  3. Čajne svečke ali majhne LED lučke
  4. Ideje za izrezovanje. Nekaj smo vam jih pripravili tudi mi, vi pa si jih lahko prenesete na svoj računalnik / telefon.
  5. Sledite korakom od 1 do 5 spodaj.
PRIPOMOČEK ZA IZREZOVANJE BUČ

MALO ORODJE RAYHER PRIPOMOČEK ZA IZREZOVANJE BUČ

6,99 €
Na zalogi
Izenači ceno!

Vzorci mask in pobarvanka za noč čarovnic

Ideje za izrezovanje buč
Ideje za izrezovanje buč
Pobarvanka za otroke

Imate po branju še kakšno vprašanje?

AI asistentka M.AI.A vam je na voljo za klepet 24 ur na dan.

Nazaj na vrh Nazaj na vrh
Primerjalnik izdelkov:
Dodaj v košarico
Kategorije izdelkov
Informacije

Košarica