Brezplačna dostava za nakupe nad 70 €. Več
Primerjalnik izdelkov:
Primerjalnik izdelkov:

Obrezovanje grmaste jablane

17.04.2023 20 ogledov 5 min branja
Obrezovanje grmaste jablane

Namen obrezovanja je oblikovanje grmastega drevesa, ki ima v sredini redko krošnjo, na vrhu 60-75 cm visokega debla pa 8-10 krepkih glavnih vej, ki so enakomerno razporejene.

Obrezovati začnite dve leti stare jablane, ki imajo najmanj 3-4 krepke in lepo razporejene stranske poganjke. Ko drevo dobi osnovno obliko, je potrebno pričeti z obrezovanjem mladik in vršičkov. Načini obrezovanja se pri sortah, ki rodijo na mladikah, razlikujejo od tistih, ki rodijo na vrhu poganjkov, zato moramo pred obrezovanjem preveriti, na katerih poganjkih ima sorta plodove. Smer rasti novih poganjkov lahko usmerjate tako, da obrezujete vedno do popka, ki je obrnjen v smer, kamor naj bi rasla nova veja. 

1. leto po sajenju, zimsko obrezovanje

Odrežite voditeljico tako visoko, da ostanejo samo 3-4 krepki stranski poganjki. Stranskim poganjkom obrežite približno dve tretjini njihove dolžine, na vodoravnih poganjkih vse do navpično navzgor postavljenega popka, na pokončnih pa do popka, obrnjenega proti zunanjosti drevesne krošnje.

slika-1slika-1

2. leto, zimsko obrezovanje

Na polovico skrajšajte stranske poganjke, ki ste jih izbrali za oblikovanje glavnih vej, vse druge pa na 4-5 popkov. Odstranite vse slabo razporejene ali prekrižane poganjke, pa tudi takšne, ki rastejo iz glavne veje pod zelo ostrim kotom.

slika-2slika-2

3. leto, zimsko obrezovanje sort, ki rodijo na mladikah

Skrajšajte voditeljice za eno tretjino njihovega lanskega prirastka. Krepke stranske poganjke krepko obrežite na 4-6 popkov, šibke pa na 2-3 popke. Odrežite vse nepravilno rastoče poganjke.

slika-3slika-3

3. leto, obrezovanje sort, ki rodijo na vršičkih

Skrajšajte voditeljice za eno četrtino njihovega lanskega prirastka, stranskih poganjkov pa ne obrezujte, razen če so prekrižani ali grdo raščeni.

slika-4slika-4

Odrasla sorta, ki rodi na mladikah

Skrajšajte vse šibke voditeljice za polovico, krepke voditeljice pa kvečjemu za četrtino njihove dolžine. Vse druge mlade poganjke skrajšajte na 4-6 popkov (6 samo na krepkem rastju). Zredčite ali odstranite stare in pregosto rastoče skupine mladik.

slika-5slika-5

Sorta, ki rodi na vrhu vej

Na odraslih drevesih obrezujte samo nekatere najstarejše rodne poganjke in jih skrajšajte do mladega poganjka ali dničnega popka, da spodbudite razraščanje in rast nadomestnih poganjkov. Voditeljicam obrezujte samo vršičke.

slika-6slika-6

Imate po branju še kakšno vprašanje?

AI asistentka M.AI.A vam je na voljo za klepet 24 ur na dan.

Nazaj na vrh Nazaj na vrh
Primerjalnik izdelkov:
Dodaj v košarico
Kategorije izdelkov
Informacije

Košarica

Izberite svoj najbližji trgovski center

Za izbran trgovski center vam bomo samodejno prikazovali zaloge.

Zdravo

Ste že nakupovali v Merkur spletni trgovini?

Prijava

Še niste nakupovali v Merkur spletni trgovini?

Ustvarite račun in nakupite hitreje.
Ob registraciji si lahko ustvarite tudi Merkurjevo kartico zaupanja, s katero si zagotovite dodatne prihranke.

Registracija

Zaloga v trgovskih centrih

Prikaz zalog je informativne narave. Točen podatek dobite v izbranem trgovskem centru.

Brezplačna pomoč pri nakupu
Brezplačna pomoč pri nakupu
080 88 01