Brezplačna dostava nad 70 €. Več
Primerjalnik izdelkov:
Primerjalnik izdelkov:

Peka na žaru z direktno ali indirektno toploto

30.05.2023 44 ogledov 3 min branja
Peka na žaru z direktno ali indirektno toploto

Če govorimo na splošno, peka na žaru predstavlja pečenje mesa nad virom toplote. Peka poteka pri zelo visoki temperaturi, pri čemer pa se meso greje v glavnem s toploto, ki jo oddaja vir toplote – oglje, plinski ali električni grelnik.

DIREKTNA PEKA NA ŽARU

Pri direktnem načinu peke na žaru se hrana pripravlja na hitro, pri visoki temperaturi neposredno nad virom toplote – na primer neposredno nad razžarjenim ogljem ali pa neposredno nad prižganim gorilnikom. Ta t.i. angleški način je primeren za manjše kose mesa, ki jih pripravimo na hitro, da iz mesa izteče čim manj mesnega soka.

Ta način je zlasti primeren za biftke in »steake«. Angleško pečeno meso po pečenju pustimo stati nekaj minut, da se mesni sok umiri in šele nato postrežemo. Direktni način je primeren tudi za ostalo meso, ki ga pripravimo v manj kot 30 minutah: npr. zrezke, ribe, perutničke, pleskavice ali čevapčiče ter za narezano zelenjavo in gobe. Pri peki z ogljem je temperatura odvisna od količine oglja ali briketov. Visoko temperaturo dosežemo pri približno treh plasteh oglja oz. briketov. Za peko na srednji temperaturi potrebujemo približno eno plast oglja ali briketov. Pri srednjih temperaturah pečemo večje cele kose rib in kose perutnine, saj je meso nežno in mehko in bi se pri visokih temperaturah na zunanji strani zažgalo, znotraj pa bi bilo še surovo. 

INDIREKTNA PEKA NA ŽARU

Za indirekten način peke na žaru potrebujete žar, ki ga lahko zaprete s pokrovom, tako da boste lahko v njem zadržali toploto enako kot v kuhinjski pečici. 

Zaprt žar mora imeti dovolj veliko rešetko (premer najmanj 57 cm), da lahko meso, ribo ali drugo hrano položite proč od neposrednega vira toplote.

Pri indirektnem načinu peke na žaru se meso peče s pomočjo vročega zraka, ki nastaja pri gorenju, pri srednji temperaturi in čim dlje od neposrednega vira toplote. Zaprt žar mora imeti tudi nastavljiv sistem prezračevanja, da lahko uravnavate ogenj in s tem toploto v žaru. Z indirektnim načinom peke lahko počasi pečete večje in debelejše kose mesa ali ribe brez velikega strahu, da bi meso zoglenelo. To so manj občutljivi kosi mesa, ki jih je treba toplotno obdelovati več časa, ali pa živila z nežno teksturo, kot so denimo ribe. 

WEBROVA METODA INDIREKTNE PEKE NA ŽARU

Po Webrovi metodi je potrebno brikete vstaviti v košari za oglje, ki se nahajata na obeh straneh žara, in namestiti posodico za zbiranje odvečne maščobe na rešetko za oglje med obe košari za oglje. Meso ali ribo položite na žar nad posodico za zbiranje odvečne maščobe.

Ko so briketi v košarah za oglje razžarjeni in posodica za zbiranje odvečne maščobe napolnjena z vodo (ali pivom), namestite rešetko in žar piknik se lahko začne!

Nazaj na vrh Nazaj na vrh
Primerjalnik izdelkov:
Dodaj v košarico
Kategorije izdelkov
Informacije

Košarica

Izberite svoj najbližji trgovski center

Za izbran trgovski center vam bomo samodejno prikazovali zaloge.

Zdravo

Ste že nakupovali v Merkur spletni trgovini?

Prijava

Še niste nakupovali v Merkur spletni trgovini?

Ustvarite račun in nakupite hitreje.
Ob registraciji si lahko ustvarite tudi Merkurjevo kartico zaupanja, s katero si zagotovite dodatne prihranke.

Registracija

Zaloga v trgovskih centrih

Prikaz zalog je informativne narave. Točen podatek dobite v izbranem trgovskem centru.

Brezplačna pomoč pri nakupu
Brezplačna pomoč pri nakupu
080 88 01