Brezplačna dostava nad 70 €. Več
Primerjalnik izdelkov:
Primerjalnik izdelkov:

Polaganje talnih ploščic

17.04.2023 101 ogledov 5 min branja
Polaganje talnih ploščic

Keramične ploščice imajo samo eno zahtevo, pogoj - imeti morate ravno, gladko in trdo podlago. Ker niso upogljive, fleksibilne, se rado zgodi, če so položene na nezglajeno in premalo togo podlago, da preprosto počijo. Priporočljivo je, če nimate dovolj "višine" za obnovljen estrih, razmišljati o drugotnem tlaku 1 cm debelih lesenih vezanih ploščah.

Časovno hitrejša izvedba kot z estrihom. In sicer vse samo zato, da keramiki zagotovite boljše pogoje za montažo in dolgo življenjsko dobo.

KORAKI

1. Začeli bomo z izdelavo vodilnih črt za polaganje keramičnih ploščic na pripravljeno podlago in izvedli "suho polaganje" (polaganje ploščic brez lepila), da preverimo kako lepše ležijo v prostoru.
S kredo zarišite linijo pravokotno na vstopna vrata v prostor (z uporabo kotnika). Priporočamo vam polaganje ploščic od vrat v notranjost prostora, kajti vsak želi videti polno vrsto ploščic ko vstopi v prostor (prirezane pa ob stenah).

2. Ploščice polagajte od vrat proti nasprotni steni (seveda ob vodilni črti) in pri tem uporabljajte enak razmik med ploščicami zaradi kasnejših enakomernih fug med posameznimi ploščicami. To najlažje izvedete s PVC križci različnih dimenzij.

3. Ko s položenimi ploščicami pridete do nasprotne stene in ne morete več položiti cele ploščice, vzemite dolgo letev (lahko je lesena ali aluminijasta) in jo pritrdite na podlago z vijaki. Sedaj polagajte ploščice (še vedno na suhi način) ob tej letvi v obe smeri.

4. Na podlagi preostalega prostora na obeh stranskih stenah preračunajte za koliko lahko premaknete vrste, da boste dobili enake robove na obeh straneh. Na podlagi izračuna narišite drugo vodilno črto. Stik te črte in letve iz točke 3 bo vaša začetna točka, medtem ko prve vodilne črte (točka 1) ne potrebujete več.

5. Z uporabo debelo nazobčane lopatice nanesite lepilo za keramične ploščice v začetni kot (točka 4). Priporočamo, da lepilo nanesete na manjšo površino naenkrat - na približno 0,5 m2.

6. Ko polagate posamezno ploščico jo trdno položite v lepilo. Z gumijastim kladivom lahko narahlo potolčete po njej (seveda je definicija narahlo tudi zelo odvisna od kakovosti izbranih keramičnih ploščic), da se lepilo prime po celi površini ploščice. Pri vsem tem pa ne pozabite na ustrezen presledek, razmik, ki ga najlažje zagotovite s plastičnimi križci.
Ploščice polagajte nazaj in naprej po sobi, naenkrat pa zgolj le površino veliko približno 0,5 m2. Tisti, ki imate izkušenj boste že sami precenili koliko zmorete položiti, preden se lepilo začne sušiti.
Ko pa ploščice (tisti del sobe, ki ste ga položili s celimi ploščicami) položite v celoti, jih pustite mirovati čez noč. Naslednji dan bo lepilo toliko prijelo, da boste lahko nežno hodili po njih in dokončali polaganje še ob stenah.

7. Za obrez ploščice položite ploščico točno čez zadnjo celo položeno ploščico. Sedaj vzamete drugo celo ploščico in jo (z upoštevanjem razmika) priložite k zidu, ob zid. Preko prve ploščice naredite črto. To je črta po kateri morate odrezati ploščico.

8. Za odrez ploščice lahko uporabite nož za rezanje keramičnih ploščic ali pa tudi nož za rezanje stekla.

9. Položite ploščico na rob delovne mize in odlomite del ploščice. Za zapletene odreze uporabite ščipalke za keramiko ali žago.

10. Ko ste položili vse ploščice in je lepilo "prijelo" povsod, lahko nadaljujete s fugiranjem. Fugirno maso zmešajte po navodilih proizvajalca. Maso na površino nanesete z gumijasto lopatko pod kotom 45° z utiranjem v fuge, razmike med ploščicami.

11. Odvečno maso obrišite s površine z mokro gobo. Bodite pazljivi, da pri tem ne odstranite mase tudi iz fug. Ko pa se masa ustrezno strdi (beri navodila proizvajalca), pa lahko dokončno očistite površino morebitnih ostankov. Prve tri dni je priporočljivo močiti položeno površino, kajti s tem nudite boljše pogoje za delovanje lepila med keramičnimi ploščicami in estrihom. Ta mokrota bo tudi pripomogla k boljši odpornosti in manjši razpokanosti fugirne mase v fugah.

Želimo vam obilo užitkov ob delu.

Vir: Gradimo.com

Rečeno storjeno - iščete mojstraRečeno storjeno - iščete mojstra

Imate po branju še kakšno vprašanje?

AI asistentka M.AI.A vam je na voljo za klepet 24 ur na dan.

Nazaj na vrh Nazaj na vrh
Primerjalnik izdelkov:
Dodaj v košarico
Kategorije izdelkov
Informacije

Košarica

Izberite svoj najbližji trgovski center

Za izbran trgovski center vam bomo samodejno prikazovali zaloge.

Zdravo

Ste že nakupovali v Merkur spletni trgovini?

Prijava

Še niste nakupovali v Merkur spletni trgovini?

Ustvarite račun in nakupite hitreje.
Ob registraciji si lahko ustvarite tudi Merkurjevo kartico zaupanja, s katero si zagotovite dodatne prihranke.

Registracija

Zaloga v trgovskih centrih

Prikaz zalog je informativne narave. Točen podatek dobite v izbranem trgovskem centru.