Brezplačna dostava za nakupe nad 70 €. Več
Primerjalnik izdelkov:
Primerjalnik izdelkov:

Polaganje tlakovcev

17.04.2023 266 ogledov 6 min branja
Polaganje tlakovcev

Za urejeno celostno podobo objekta, moramo poskrbeti tudi za dvorišče in okolico. Pri tem vam bodo pripomogli tlakovci, ki so odlična izbira za enostavno ureditev okolice. Končni rezultat nudi površino, ki je izredno enostavna za vzdrževanje in čiščenje, prav tako pa se boste izognili, da bi umazanijo prinesli s seboj v hišo.

Za dolgotrajno uživanje v pogledu na lepo urejeno dvorišče je potrebno upoštevati nekaj nasvetov, ki vas bodo vodili od priprave površine, polaganja tlakovcev ter do fugiranja. Neustrezno pripravljena površina se bo še kako hitro začela posedati.

Priprava podlage

Pred tlakovanjem mora biti površina dobro pripravljena. Ta naj nudi ustrezno nosilno trdnost, brez humusa in zemlje. Izdelana naj bo iz materiala, ki se bo ob valjanju učvrstil na pravi višini. Priporočamo, da naj bo to 10 cm pod želeno višino končanega tlaka. V posteljico je potrebno vgraditi tudi vse morebiti potrebne inštalacije. Napeljave je dobro predvideti še pred polaganjem tlakovcev, saj tako čez čas ne bo potrebno podirati predhodno lepo tlakovane površine. Debelina posteljice je odvisna od nosilnosti terena in pogostosti nizkih temperatur. Običajna debelina posteljice je od 25 cm do 45 cm.

Polaganje tlakovcev

Polaganje tlakovcev se vedno začne v vogalu, ki je pravokoten na glavno vhodno linijo. Če je mogoče s tlakovanjem pričnite na najnižjem delu površine. Vsi dobavitelji priporočajo uporabo tlakovcev iz različnih palet hkrati, saj lahko pride do barvnih odstopanj, tako pa bo barvna pestrost po površini enakomerno razporejena in možna barvna odstopanja ne bodo opazna.

polaganjepolaganje

Montažno drenažni sloj

Na posteljico je potrebno položiti drenažno folijo ali geotekstil, ki bo preprečeval ponikanje prodnatega nasutja v zemljo. Nato se nanjo nasuje od 3 do 4 cm sloj peska, ki naj ima granulacijo od 0 do 4 mm. Za boljšo drenažo je priporočljivo uporabiti pesek granulacije od 4 do 8 mm. Pesek naj bo enakomerno razporejen čez celotno površino. Tu si lahko pomagate z višinskimi letvami in saj se tako preko njih z drugo letvijo enostavno posnema odvečni pesek. Priporočljivo je, da se pesek predhodno navlaži z vodo, s tem se namreč doseže boljša gostota sloja. Pripravljeno površino tlakujte še isti dan.

priprava drenažepriprava drenaže

Pri polaganju se tlakovcev ne sme stiskati enega ob drugega, pač pa je potrebno ohraniti majhno režo ali tako imenovano fugo. Predvsem na povozni površini je ključnega pomena, saj pri večjih obremenitvah prepreči prenašanje bočnih sil na tlakovce in njihovo pokanje . Velikokrat se oblika tlakovca ne ujema z obliko površine, zato je le te ob robnikih in zidovih potrebno zaključiti z rezanjem ali sekanjem. Ne priporočamo betoniranja robi, ki bi tako tlakovce prilepilo na robnik ali zid.

polaganjepolaganje

Fugiranje

Ko je celotna površina tlakovana z izbranimi tlakovci sledi še fugiranje. Pred tem se prepričajte, da je površina primerno čista ter suha. Mivko se po fugah razporeja enostavno s pometanjem. Nikoli ne fugirajte če so tlakovci mokri – tako se bo mivka preveč prijemala nanje in »lepila« v manjše kupčke. Po končanem fugiranju se odvečno mivko pomete proč, tlakovano površino pa spere s tekočo vodo. Priporočamo ponovno fugiranje čez slaba dva tedna. Do takrat se bo mivka v fugah nekoliko sesedla, pojavil pa se bo prostor med fugami, ki ga bo potrebno zapolniti.

fugiranjefugiranje

Vibriranje

Pred vibriranjem je potrebno vibracijsko ploščo obleči v gumo. Tako se prepreči poškodba na novo tlakovane površine. Nikoli ne vibrirajte namočene ali mokre površine, saj se s tem lahko povzroči preveliko posedanje tlakovcev.

vibriranjevibriranje
Rečeno storjeno - iščete mojstraRečeno storjeno - iščete mojstra

Imate po branju še kakšno vprašanje?

AI asistentka M.AI.A vam je na voljo za klepet 24 ur na dan.

Nazaj na vrh Nazaj na vrh
Primerjalnik izdelkov:
Dodaj v košarico
Kategorije izdelkov
Informacije

Košarica

Izberite svoj najbližji trgovski center

Za izbran trgovski center vam bomo samodejno prikazovali zaloge.

Zdravo

Ste že nakupovali v Merkur spletni trgovini?

Prijava

Še niste nakupovali v Merkur spletni trgovini?

Ustvarite račun in nakupite hitreje.
Ob registraciji si lahko ustvarite tudi Merkurjevo kartico zaupanja, s katero si zagotovite dodatne prihranke.

Registracija

Zaloga v trgovskih centrih

Prikaz zalog je informativne narave. Točen podatek dobite v izbranem trgovskem centru.