Brezplačna dostava za nakupe nad 70 €. Več
Primerjalnik izdelkov:
Primerjalnik izdelkov:

Poletna ureditev vrta

12.06.2023 24 ogledov 13 min branja
Poletna ureditev vrta

Hladna poletna jutra in sveži večeri nas običajno povabijo k delu v vrtu. Takrat zalivamo, okopavamo, plevemo, pobiramo pridelke, sejemo, na primer kitajsko zelje, endivijo, korenček, redkvico, rukolo ...

Vrt pa je tudi prostor, kjer si lahko privoščimo počitek, pa naj bo to po napornem delovnem dnevu ali kar tako, ker pač uživamo v naravi, še posebej če je ta košček narave tudi del našega doma.

Prostor za počitek

Počitku v vrtu namenimo senčen prostor, kamor postavimo vrtno sedežno garnituro, ki naj bo udobna, z nje pa naj bo pogled na nam najljubše kotičke vrta: cvetočo gredico ali okensko polico, skalnjak, zeliščni vrt, ribnik, ptičjo kopel,... Udobna sedežna garnitura iz polyratana je na prvi pogled prav takšna kakor tista v dnevni sobi, le da je narejena iz materialov, ki zlahka prenesejo dež, sonce, veter in nihanje temperatur. Pred dežjem in roso je morda dobro spraviti le blazine, ki sodijo v komplet, pa še to le v primeru, če sedežna garnitura ne stoji pod streho in ni zaščitena pred soncem.

V Merkurjevih trgovskih centrih vam ponujamo pestro izbiro vrtnega pohištva za prijetne popoldneve, ki jih boste preživeli ob razvajanju na vrtu v družbi najdražjih.

Ponudba vrtnih garnitur je bogata; na voljo so različni materiali – les, umetna masa, kovina ali kombinacija le-teh. Vsak material prinaša določene prednosti, pomembno pa je, da ga pravilno vzdržujemo in zaščitimo pred vremenskimi nevšečnostmi.

Pri izbiranju najustreznejše garniture upoštevajte še velikost prostora, tla, kamor jo boste postavili, in družbo, ki jo boste gostili.  

prostor-za-pocitekprostor-za-pocitek

Miza, dimenzij 160 x 90 x 72 cm, je prekrita s stekleno ploščo, fotelji pa so oblazinjeni. Kovinska vrtna garnitura v kombinaciji z leseno podnico lepo dopolnjuje vrt. Vrtno garnituro Meblo Prestige sestavljajo ovalna miza, dimenzij 160 x 90 cm, ali okrogla miza, premera 90 cm, in zanimivo oblikovani stoli zaokroženih linij. 

vrtna-garnituravrtna-garnitura

Vrtna garnitura iz lesa poskrbi za prijetno domač izgled vsakega vrta. Lesena garnitura Summer Garden iz tikovega lesa se odlično poda tlakovanim, betonskim ali kamnitim tlom. Garnituro sestavljajo miza Java, dimenzije 180 x 90 cm, in zložljivi stoli Milano z nastavljivim hrbtnim naslonom in naslonom za roke. Dodatno udobje sedenja nudijo blazine z zanimivimi vzorci. Življenjsko dobo lesene garniture vam bo podaljševala redna zaščita z ustreznimi premazi, ki bodo ohranjali njeno podobo. Tikov les tako zahteva zgolj enkrat letno premaz s posebnim oljem.

Vrtna garnitura iz umetnega ratana je vedno bolj priljubljena, saj je kompaktna in udobna. Primerna je za vrtove in ljudi, ki sledijo zadnjim modnim trendom, cenijo funkcionalnosti in ljubijo drugačnost. Samo v Merkurju je na voljo garnitura BIVA Havana iz aluminijastega ogrodja in pletiva iz umetnega ratana.

Popestrite svoj vrt z izbranimi kamnitimi in betonskimi umetninami

Med zelenimi vrtovi že kraljujejo cvetovi, ki prinašajo svež vonj. Da pridejo do pravega izraza in da lahko uživamo v njihovi bližini, je potrebno urediti okolico. Ne le z rastlinami, tudi s kamnitimi in betonskimi izdelki lahko polepšamo svoj vrt. V Merkurju vam nudimo bogato izbiro kaminov, dekorativnih in okrasnih kamnov ter tlakovcev, s katerimi lepo dopolnimo negovan vrt. V ponudbi boste zagotovo našli vzorce in oblike po vaših merah.

Prijeten in predvsem uporaben dodatek na vrtu je kamin. Z njim si pričaramo kuhinjo na prostem, kjer se prijetno mešajo vonji okusnih jedi in narave. Priprava hrane in obedovanja v naravi prinašata svojevrsten čar, ki razvaja še več čutil.

kaminkamin

Vrt je ogledalo hiše. Lep vtis naredimo že z urejeno dovozno potjo. S tlakovci preprečimo teptanje in hojo po zelenicah, okrasni kamniti izdelki pa dodatno poskrbijo za estetiko. Pomembno je, da izberemo prave tlakovce glede na atmosferske pogoje in geografsko lego. Tlakovce razlikujemo po načinu končne obdelave. Vedno bolj modni so tlakovci antičnega videza. Pri njih je vidna površina barvnega peska, običajno granitna, ki zdrži velike obremenitve. Na voljo so kombinacije različnih velikosti, barv in tudi take s tridimenzionalnim učinkom. Poleg običajne ponudbe enobarvnih tlakovcev, je v zadnjem času modna večbarvnost. Z njimi namreč lahko ustvarjamo unikatne in zanimive vzorce, ki popestrijo vrt in privabljajo poglede. 

Če imamo na vrtu škarpe, pregradne zidove, stebre, ognjišče, morda kamin, lahko z dekorativnim kamnom poskrbimo za lepši izgled. Z njim popestrimo notranje in zunanje stene, uporabljamo pa ga lahko tudi pri dekoraciji poslovnih objektov, stanovanj, gostinskih lokalov, počitniških hiš in balkonov.

zidzid

Posebno eleganco vrtu dajejo okrasni kamni in pesek. Marmorni prodec najdemo v različnih granulacijah in barvah. Podajo se vodnim motivom, skalnjakom ter kot dekoracija vrtovom in parkom.

Popolno oblikovan vrt lahko zaokrožimo z betonsko galanterijo. Posebej očarljivi so betonski kipci, fontane, vaze ipd., ki odlično dopolnijo rastlinje na vrtu. 

betonska-galanterijabetonska-galanterija

Pomlad s svojim vonjem že omamlja naravo in nas. Sadovnjaki in vrtovi kličejo po urejanju in vabijo k počitku. Da bo uživanje v prihajajočih toplih dneh še udobnejše, preberite, kako lahko svoj vrt popestrite z lesom, ki vam nudi prijetno zavetje in poskrbi za urejenost. Tokrat vam predstavljamo vrtni center Merkurjevega centra na Jesenicah, kjer si v prijetni in funkcionalni postavitvi lahko ogledate, s čim vse lahko popestrite vaš vrt. Razstavljeni izdelki za vrt iz lesa vam bodo zagotovo ponudili ideje, kako zagotoviti uporabnost vrta in pričarati prijetno zatočišče za sproščanje, počitek ter druženje.

Uredite svoj vrt v prostor za počitek in prijetno prijateljsko druženje

Izjemno lep in uporaben dodatek na vrtu je vrtna hiška, ki s svojo preprostostjo in elegantno leseno izvedbo vrtu daje domačnost in toplino. Vrtna hiška je odlična izbira, ko nam primanjkuje dodatnega prostora za shranjevanje najrazličnejšega orodja, pripomočkov za delo na vrtu, vrtnega pohištva, koles.

vrtna-hiskavrtna-hiska

Lahko služi tudi bivanju ali zatočišču pred slabim vremenom na vaših parcelah, za katere skrbite v prostem času. Merkurjeva ponudba vrtnih hišk je zelo pestra. Izdelane so iz masivnega smrekovega lesa različnih debelin. Sestava hišk je bodisi panelna z že izdelanimi stranicami za lažjo montažo, večje hiške pa so narejene za sestavo po sistemu križnega spoja.

Sedenje na vrtu ima poseben čar, še posebej, če nam zagotavlja streho pred kapljami dežja ali senco v vročih poletnih dneh. Vrtni paviljoni, imenovani gazebo, so izdelani iz smrekovega lepljenega lesa. Gazebo je izdelan z leseno ali platneno streho.

Za bolj zahtevne in željne vrtnih zabav z družino in prijatelji pa je na razpolago večji, osemkotni gazebo.

GazeboGazebo

Lepa dopolnitev vrtnim hiškam in gazebom so leseni podi, ki so dodatno zaščiteni z globinsko impregnacijo. S kombiniranjem diagonalne ali podolžne postavitve podnih letev lahko ustvarjate zanimive vzorce. Vrtna ograja bo ščitila vaš bivalni vrt pred pogledi radovednežev. Za omejitev gredic z okrasnimi rastlinami pa lahko uporabite bordure oziroma palisade, ki so med seboj povezane z gibljivim trakom za lažje oblikovanje gredic.

leseni-podileseni-podi

Počitek pod milim nebom, predajanje sončnim žarkom in preštevanje zvezd na nebu je zelo sproščujoče, pa čeprav le kratek čas. Takšne pobege od sodobnega hitrega tempa življenja si lahko zagotavljate iz dneva v dan, če si na vrtu omislite leseno vrtno pohištvo.

pocitekpocitek

Sibirski macesen – les iglavcev iz daljne Sibirije, katerih glavna značilnost je gosta in počasna rast, omogoča dolgo življenjsko dobo izdelkov iz Merkurjeve nove ponudbe vrtnega pohištva: miza, klop in stol iz sibirskega macesna, ki jih lahko postavite na lično položene podnice in deske, zraven pa za lepši izgled postavite še cvetlično korito in ograjo. Ker les vsebuje veliko smole, ga ni treba ščititi s premazi. Vsekakor odlična in cenejša alternativa tropskemu lesu.

Vonji poletja

Za prijeten vonj bo poskrbela sivka, katero v posodi ali loncu postavimo kar poleg vrtne sedežne garniture. V ta namen je še najbolj primerna trpežna sivka (Lavandula Hidcote Blue), ki zraste v višino do 40 cm. Lahko jo sadimo tudi na obrobke in gredice ali pa naredimo posamične zasaditve, ki izgledajo kot majhni modri otočki. Sivka lepo sodi tudi v bližino vrtnic, saj njen vonj odvrača uši, ki bi se sicer naselile na vrtnicah.

vonji-poletjavonji-poletja

Poletni večeri brez komarjev

Ob prijetnem žuborenju fontane ali svežini vrtnega ribnika so v poletnih večerih pogosti obiskovalci vrta tudi komarji. Da nas ne bodo motili, prižgimo na mizi svečo proti komarjem, ki jih bo s svojim vonjem odganjala, nam pa pričarala mir večernih zvokov narave.

Naslednji dan

Vrt nas spet vabi k delu in ravno prejšnji dan smo med počitkom odkrili del gredice, kjer bi lahko posadili še kakšno cvetlico. Morda bi se odločili za hortenzijo, ki z bogatimi cvetovi že takoj po sajenju naredi mogočen vtis. Ali pa za ameriški slamnik (Echinacea purpurea), katerega izvlečke sicer bolj poznamo kot sestavino za krepitev našega imunskega sistema. Vendar pa je tudi cvet ameriškega slamnika nekaj posebnega in vzbudil bo pozornost prav vsakega obiskovalca vrta. Za saditev v ozadje, na primer ob ograjo ali zid, pa bo najprimernejši ponosni ostrožnik (Delphinium), ki bo ustvaril lep zaključek našega vrta.

Imate po branju še kakšno vprašanje?

AI asistentka M.AI.A vam je na voljo za klepet 24 ur na dan.

Nazaj na vrh Nazaj na vrh
Primerjalnik izdelkov:
Dodaj v košarico
Kategorije izdelkov
Informacije