Brezplačna dostava nad 70 €. Več
Primerjalnik izdelkov:
Primerjalnik izdelkov:

Trata: popolna naravna preproga

31.05.2023 23 ogledov 4 min branja
Trata ali ta čudovita naravna preproga

V številnih vrtovih je vsaj eno večje ali manjše območje zelo primerno za zasaditev s pritličnimi rastlinami in za pripravo prijetno mehke in trpežne površine za hojo, sedenje ali igranje. Večini vrtnarjev najbolj ustrezajo travnate trate, čeprav so vsaj za pokrivanje manjših površin zelo privlačne tudi nekatere plazeče se ali razraščajoče se rastline, zlasti materina dušica in necvetoče kamilice.

Travnate trate so različne, od nežnih in primernih samo za okras do trpežnih, na katerih se lahko igrajo otroci in kamor lahko za večjo barvitost in dišavnost zasadimo čebulnice in naravne cvetice.

Trate, ki niso namenjene za hojo, so lahko še bolj raznovrstne, ker lahko med travo posadite tudi polegle iglavce, rese ali cvetnate trajnice in grmovnice.

Izbira prave površine

Pri snovanju trate morate najprej premisliti, čemu bo v največji meri namenjena: npr. sprostitvi, zabavi ali otrokom za igranje. Poleg tega je treba upoštevati lego in stanje izbranega zemljišča.

  • Trave potrebujejo zelo sončno rastišče in dobro odcedna tla, medtem ko nekatere prekrivne rastline dobro uspevajo tudi v senci in na vlažnih tleh.
  • Na travnatih tratah so lahko različne trave, od grobih travnih mešanic za družinske trate in primernih za otroška igrišča do zelo kakovostnih nežnih trav, primernih predvsem za oblikovne in manj obremenjene trate.
  • V toplejših podnebjih je treba za travnato trato izbrati trave, ki dobro prenašajo sušo in sončno pripeko.

Trpežnost

Trate, na katerih se igrajo otroci, so zlasti v manjših vrtovih zelo obremenjene, zato morajo biti zasajene z grobimi, plazečimi se travami, po katerih se lahko ves čas hodi. Za takšne trate lahko kupite mešanico semen ali travno rušo.

Trate z dodanim cvetjem

Enotno zelene travnate trate so za nekatere okuse preveč dolgočasne. Polepšate jih tako, da med travo posadite skupine spomladanskih čebulnic, ki bodo na začetku leta poživile vrt z živobarvnimi cvetovi.

Za poletno barvitost prodajajo že pripravljene semenske mešanice cvetnatih rastlin iz narave, ki jih zasejete med travo. Te divje rastline poživijo trato tudi s privabljanjem metuljev in drugih žuželk. Nekatere se lahko začnejo nezadržno razraščati, zato jih je treba njihovo rast in razmnoževanje ves čas skrbno nadzorovati.

Manjše površine vrta lahko ozelenite z različnimi pritličnimi rastlinami, npr. kamilico, plazečo se materino dušico in meto, ki prekrijejo tla in prijetno zadišijo vsakič, ko kdo stopi nanje.

Sonaravni travnik s cvetjem

Če imate na voljo primerno zemljišče, npr. večji in nekoliko zapuščen del v pretežno kmečkem vrtu, se lahko lotite urejanja povsem neoblikovnega travnika, na katerem bo cvetela množica naravnih rastlin. Ne pozabite, da bodo najlepši vtis napravile predvsem trave in cvetice, ki uspevajo naravno v bližnji okolici vrta.

Prekrivanje tal

Za prekrivanje manjših golih zaplat na tleh je primerna skoraj vsaka nizka rastlina, ki se hitro razrašča. Prekrivne rastline preprečujejo razvoj plevela in navadno ne zahtevajo posebne nege. Manjše obremenitve in občasno hojo po njih večinoma dobro prenašajo, nikakor pa niso tako trpežne, da bi nenehno hodili po njih kot po travi. Najbolje se obnesejo na majhnih in manj obremenjenih površinah.

Izbrati morate rastline, ki jim bodo razmere na rastišču najbolje ustrezale. Največji okrasni učinek dosežejo skupine različnih prekrivnih rastlin.

Preproga iz pahisandre

Pahisandra ali debelačka ima vse značilnosti dobre prekrivne rastline: je zimzelena in pritlična, poleg tega pa se lepo razrašča in nikoli ne potrebuje posebne nege.


Nazaj na vrh Nazaj na vrh
Primerjalnik izdelkov:
Dodaj v košarico
Kategorije izdelkov
Informacije

Košarica

Izberite svoj najbližji trgovski center

Za izbran trgovski center vam bomo samodejno prikazovali zaloge.

Zdravo

Ste že nakupovali v Merkur spletni trgovini?

Prijava

Še niste nakupovali v Merkur spletni trgovini?

Ustvarite račun in nakupite hitreje.
Ob registraciji si lahko ustvarite tudi Merkurjevo kartico zaupanja, s katero si zagotovite dodatne prihranke.

Registracija

Zaloga v trgovskih centrih

Prikaz zalog je informativne narave. Točen podatek dobite v izbranem trgovskem centru.

Brezplačna pomoč pri nakupu
Brezplačna pomoč pri nakupu
080 88 01