Brezplačna dostava za nakupe nad 70 €. Več
Primerjalnik izdelkov:
Primerjalnik izdelkov:

Sajenje grmovnic in sadnih dreves

17.04.2023 14 ogledov 3 min branja
Sajenje grmovnic in sadnih dreves

Sajenje grmovnic in sadnih dreves se zdi preprosto opravilo, kljub vsemu pa je potrebno pri tem paziti, saj je od dobrega sajenja in oskrbe v prvem letu po zasaditvi v veliki meri odvisno dobro uspevanje drevesa ali grmovnic.

KAKO POSADIMO DREVO ALI GRM?

Prepričajte se, da ste izbrali ustrezno drevo ali grm ustrezne kvalitete. Najbolje, da ga kupite v loncu, ter ustrezno zaščitite sadike med transportom pred poškodbami.

  • Izkopljemo sadilno jamo, ki je vsaj do trikrat širša, kot je koreninski sistem sadike in enako globoka. Običajno se v težkih in slabo odcedenih tleh izkoplje nekoliko globjo sadilno jamo, da se pripravi ustrezno drenažo in doda ustrezen substrat.
  • Če bomo drevesu ali grmu namestili oporo, je potrebno zabiti v jamo sadilni kol pred sajenjem, da se kasneje ne poškoduje.
  • Najugodneje za drevo in grmovnico je, da se sadika posadi tako globoko, kot je rasla v drevesnici. Če je sadika v posodi, lahko ob odstranitvi posode preverimo, kakšen je koreninski sistem sadike. Sadike, ki imajo slabšo koreninsko grudo, imajo v loncu nad koreninsko grudo še precej odvečnega substrata, ki ga je najbolje odstranit oz. dodati na dno sadilne jame.
  • Če so tla, kamor sadimo, dobra, postavimo iz lonca neposredno v sadilno jamo, običajno pa se doda na dno sadilne jame ustrezen substrat. Ko postavimo sadiko v sadilno jamo, lahko s pomočjo ravne palice ali kar s pomočjo ročaja lopate preverimo, ali je globina sajenja prava.
  • Razprostremo korenine pri sajenju sadik z golimi koreninami ali prepletene korenine, ki krožijo pri rastlinah v loncih.
  • Ko sadiko poravnamo, dodajmo substrat, ki ga ob robovih in po vrhu rahlo potlačimo, da se sprime s koreninsko grudo. Običajno nasujemo v območje sadilne jame nekoliko več substrata oz. zemlje, saj se ta kasneje še posede.
  • Sadiko privežemo na oporo s plastično ali gumasto vezjo. Opora ostane ob rastlini le prvo leto ali dve, dokler se rastlina ne vraste, kasneje jo lahko odstranimo.
  • V območju sadilne jame lahko pustimo nekoliko višji rob iz nasutega substrata, ki služi kot usmerjevalec vode h koreninam. Najugodnejša zastirka je lubje v debelini okrog 5 cm. To zadržuje v tleh in preprečuje razvoj plevela.
  • Ko je sadika posajena, odstranimo še morebitne poškodovane ali suhe veje, odrežemo tudi nepravilno  rastoče veje in drevo temeljito zalijemo.
slika-1slika-1


Imate po branju še kakšno vprašanje?

AI asistentka M.AI.A vam je na voljo za klepet 24 ur na dan.

Nazaj na vrh Nazaj na vrh
Primerjalnik izdelkov:
Dodaj v košarico
Kategorije izdelkov
Informacije

Košarica

Izberite svoj najbližji trgovski center

Za izbran trgovski center vam bomo samodejno prikazovali zaloge.

Zdravo

Ste že nakupovali v Merkur spletni trgovini?

Prijava

Še niste nakupovali v Merkur spletni trgovini?

Ustvarite račun in nakupite hitreje.
Ob registraciji si lahko ustvarite tudi Merkurjevo kartico zaupanja, s katero si zagotovite dodatne prihranke.

Registracija

Zaloga v trgovskih centrih

Prikaz zalog je informativne narave. Točen podatek dobite v izbranem trgovskem centru.

Brezplačna pomoč pri nakupu
Brezplačna pomoč pri nakupu
080 88 01