Brezplačna dostava za nakupe nad 70 €. Več
Primerjalnik izdelkov:
Primerjalnik izdelkov:

Sajenje tulipanov v lonce ali na gredo

27.09.2023 398 ogledov 8 min branja
Sajenje tulipanov v lonce ali na gredo

Ne zamudite jesenskega sajenja tulipanov in se veselite barvite ter cvetoče pomladi. Tulipan se vse bolj pogosto sadi v lonce, kar je čudovita rešitev! 

Čebulice tulipanov po sajenju zalijemo, da jih prebudimo iz spanja. Njihova nega in oskrba je povsem enostavna na vrtu, balkonu ali terasi. Zavihajte rokave in že jeseni poskrbite za barvito pomlad.

Jesensko sajenje tulipanov

Sajenje tulipanov v septembru in začetku oktobra je za tulipane najbolj ugodno, v toplejših krajih Slovenije pa jih lahko sadimo tudi kasneje. Tako se dobro ukoreninijo, saj je zemlja še dovolj topla. 

Pomembno je, da jih posadimo pred prvim večjim mrazom, da se do zime korenine dobro razvijejo. Tulipanov nikoli ne sadimo na pomlad, vedno le jeseni.

Tulipani, ki jih sadimo v optimalnem terminu so dobro razviti in tvorijo zdrave rastline, ki vas nagradijo z bogatim spomladanskim cvetenjem. Čebulice bolje prezimijo, manj je tudi težav z boleznimi in škodljivci.


CVETLIČNO ORODJE WORTH SADILEC ČEBULIC
Odprema v 24 urah

CVETLIČNO ORODJE WORTH SADILEC ČEBULIC

2,99 € / kos
Na zalogi
Izenači ceno!

Sajenje tulipanov na gredo 

Tulipane slovenci najbolj pogosto sadimo v vrtne cvetlične grede ali predvrt.  Sadimo jih lahko samostojno v skupini ali v kombinaciji z ostalimi okrasnimi rastlinami. Nekoliko manj pogosto jih zasledimo pod drevesi, grmi in v sadovnjaku. Skupino tulipanov sadimo tudi ob vrtni poti ter v cvetlična korita, ki jih lahko postavimo na teraso.

Kako sadimo na gredi? Na vrtni gredi upoštevamo sadilno razdaljo med tulipani, ki je prikazana na zadnji strani vrečice. To je med 10 in 15 cm. Tako jim zagotovimo dovolj prostora za rast in razvoj. Običajno jih sadimo na dva do trikratno globino čebulice, kar je približno 10 cm in s konico navzgor. Na gredo ali posodo jih lahko umestimo samostojno ali v kombinaciji z ostalimi okrasnimi rastlinami.

Kakovostne čebulice tulipanov in ostalih čebulnic si lahko izberete v vseh naših trgovskih centrih. Pri nas najdete tudi raznolike lonce, posode, gnojila ali cvetlično orodje,  torej vse, kar je potrebno za čudovito cvetenje.

Sajenje tulipanov v lonce 

Na urbanih površinah jih veliko in vedno več sadimo v posode in lonce, ki jih umestimo na balkone, okenske police in terase. V jesenskem terminu jih posadimo skupaj z jesenskimi lepoticami, saj nam tulipani popestrijo spomladanski čas in obogatijo trajno zasaditev, da je bolj zanimiva na pogled. V mestnem okolju jih lahko posadite tudi v cvetlična korita ob cestah, gredice s tulipani zasledimo tudi v lokalnih skupnostih vrtovih. 

Kako sadimo v loncu? V posodah jih sadimo bolj na gosto, ker želimo močan cvetoč učinek. Zelo lepo je opazovati gosto sajene tulipane v gajbici, posodi ali koritu, saj nas v času cvetenja nagradijo z množico prikupnih cvetov. Sadimo jih tudi pod drevesi, ki rastejo v posodah.

Zelo privlačni pa so tudi tulipani, ki jih v loncu sadimo v kombinaciji z ostalimi čebulnicami. V tem primeru najgloblje sadimo tulipane, za tem sledijo hijacinte ali narcise in najvišje krokusi ali ostale zgodaj cvetoče čebulnice. Večje posode so hvaležne, če jih podložite s starimi opekami in tako omogočite še boljšo odcednost.


Čudovito gredo s tulipani lahko občudujete tudi na svojem vrtu
Tulipane sadimo v posode bolj na gosto, da dosežemo večji cvetlični učinek

Kakšna lega, zemlja in hranila so za tulipane najbolj primerna?

Tulipani se najbolj počutijo na sončnem delu vrta, terase, balkona, saj obožujejo sonce. Prenašajo tudi polsenčno lego z dobro odcedno zemljo, ki je bogata s hranili. Priporočamo, da zemljo na gredi že v času sajenja obogatite s kompostom ali dolgodelujočimi gnojili, da bolje rastejo in cvetijo. Tako vzpodbudite tudi boljše cvetenje v naslednjem letu.

V posodah izdatno gnojenje ni potrebno, saj jih v posodi ohranimo samo do konca cvetenja v spomladanskem času. Po tem jih odstranimo s posode in posadimo druge okrasne rastline, ki krasijo naš poletni balkon ali teraso.

Primerna velikost čebulic in njihovo stanje v času nakupa

  1. Preverimo, če so čebulice zdrave in nimajo znakov plesni ali gnilobe.
  2. Tulipani naj bodo trdi na otip in brez odrgnin, madežev, razpok ter ostalih poškodb.
  3. Priporočamo, da je velikost čebulic čim večja.
  4. Oznako velikosti zasledite na transportni embalaži.
  5. Barva čebulice naj bo tipična in brez znakov plesni ali neznačilne barve.

V primeru, da ste čebulice v pomladanskem ali poletnem času kupili na obisku v tujini, npr. Nizozemska, jih do jeseni hranite v suhem in hladnem prostoru (okoli 10 stopinj Celzija), v papirnati ali mrežasti vrečki, ki omogočajo dobro zračenje. Pred sajenjem, jih preglejte in posadite le, če niso plesnive in so povsem zdrave. Lahko se zgodi, da ne bodo več čvrste in bodo nekoliko izsušene ter bodo zaradi "starosti" imele nižjo energijo kalivosti zato kakšna spomladi ne bo pokukala iz zemlje. 


Zdrave čebulice tulipanov nam zagotavljajo veliko prikupnih cvetov v spomladanskem času
Za sajenje tulipanov na vrtno gredo uporabimo poseben sadilec za tulipane, narcise in ostale čebulnice

Nega tulipanov

Čebulice tulipanov na vrtu in v posodi je treba zaliti takoj po sajenju, da spodbudimo prebujanje čebulic in začetno rast korenin. Vodi za zalivanje dodamo morske alge, ki imajo pozitivno vlogo na ukoreninjanje čebulic. V primeru tople jeseni je treba na vrtu poskrbeti za dodatno zalivanje, da se čebulice ne izsušijo. Deževna in hladna jesen ne zahteva dodatnega zalivanja.

Tulipane v cvetličnih posodah, koritih in ostalih površinah redno zalivajte, da ohranite vlago. To še posebno velja, če je posoda pod streho, napuščem ali pokrito teraso. Pazite, da voda ne zastaja v posodi, na vrtu, balkonskem koritu, da čebulice ostanejo zdrave in ne propadejo.

V jesenskem času ne pozabite tudi na sajenje narcis

Narcise vas bodo obdarile z zgodnjim spomladanskim cvetenjem samo, če jih boste sadili v jesenskem času. Na vrtu se zagotovo priporoča sajenje pod sadnimi drevesi, saj odvračalno delujejo na voluharja. Zahteve in pogoji so zelo podobni tulipanom. V primeru, da jih sadite v bolj hladnih področjih Slovenije je dobro, da pohitite s sajenjem, saj se tako čebulice dobro ukoreninijo.

Vsekakor je pomembno, da jih posadite pred prihodm zmrzali, ki nas običajno obišče konec oktobr ain v vnovembru. Na obalnem področju in v toplejših krajih pa sajenje premaknemo za približno en mesec saj nas mraz in zima obiščeta kasneje.


Lonec bo cvetel 3 mesece, če kombiniramo tulipane, narcise in krokuse.
Narcise lahko sadimo tudi na skupno vrtno gredo s tulipani. Rezultat je naravnost pravljičen.

Čebulice tulipanov iz naše ponudbe

Zdaj je torej idealen čas, da posadite te prečudovite cvetlice in si zagotovite božanski vrt, ko bo narava znova oživela. V naši ponudbi najdete izbor najlepših sort živahnih ter barvnih tulipanov. Izberite si svoje najljubše.Imate po branju še kakšno vprašanje?

AI asistentka M.AI.A vam je na voljo za klepet 24 ur na dan.

Nazaj na vrh Nazaj na vrh
Primerjalnik izdelkov:
Dodaj v košarico
Kategorije izdelkov
Informacije

Košarica