Brezplačna dostava za nakupe nad 70 €. Več
Primerjalnik izdelkov:
Primerjalnik izdelkov:

Sanacija fasade po poplavah

21.08.2023 52 ogledov 5 min branja
Sanacija fasade po poplavah

Obnova fasadnih površin, ki so bile ob poplavah ali iz morebitnih drugih razlogov namočene z vodo in je ob tem na njih prišlo do mehanskih poškodb ali poškodb v obliki madežev, je odvisna od tipa gradnje.

Začetna koraka sanacije fasade sta pri vseh tipih gradnje enaka.

Preden saniramo fasado, jo moramo očistiti in posušiti.

1. Čiščenje in sušenje fasade:

Uporabite visokotlačne čistilce z vročo vodo (80-100 barov) za odstranjevanje umazanije. Pazite, da ne poškodujete fasade. Težje madeže očistite z mokro krpo ali gobo in običajnim čistilom. Nato sperite s čisto vodo. Če je bila površina v stiku z onesnaženo vodo, jo dezinficirajte po navodilih.

 • V normalnih razmerah (T = +20 °C, RH = 65 %) posušite fasado vsaj mesec dni. Sanirajte jo, ko je vlažnost pod 5 %.

Če je fasada lokalno mehansko poškodovana, je popravilo potrebno opraviti takoj, da preprečimo padavinski vodi vstop v fasadni sistem in nosilni zid. 

2. Zaščita fasade pred mikrobi

Po sušenju in čiščenju premažite fasado z razredčenim ALGICID Plus (razmerje 1:4). Po dezinfekciji pustite, da se površina suši dan ali dva, nato nadaljujte s sanacijo.

Posebno obravnavo predstavljajo površine, ki so bile dalj časa v stiku z vodo, onesnaženo z izlitim kurilnim oljem, s fekalijami ali s strupenimi ter drugimi nevarnimi snovmi. Postopek sanacije takih površin je zahteven in ga je možno določiti šele na osnovi izsledkov ogleda vsakega konkretnega objekta posebej.

Nadaljna sanacija je nato odvisna od vrste gradnje in materialov.

Sklop korakov, ki so nadaljne potrebni za sanacijo fasade, izberemo glede na konstrukcijo objekta (masivna ali montažna gradnja), vrsto toplotne izolacije in glede na obseg poškodb.

MASIVNE GRADNJE

Z EPS ali XPS izolacijo: 

 1. Čiščenje, dezinfekcija
 2. Obnovitveno barvanje
  • Najprej premažemo z razredčenim JUKOL Primer-jem (JUKOL Primer : voda = 1 : 1); sušimo vsaj 24 ur (v »normalnih pogojih«), nato sledi
  • barvanje fasadnih površin z mikroarmirano fasadno barvo SILICONECOLOR San extra ali SILICONECOLOR ali NANOCOLOR ali REVITALCOLOR, obvezen vsaj dvoslojni nanos.
 3. Sanacija mehanskih poškodb
  • Poškodovan del fasadnega sistema odstranimo do osnovne konstrukcije (do fasadnega zidu), da se ustvari čisto območje za nanos novih materialov.
  • Na izrezano območje ponovno prilepimo toplotno izolacijsko oblogo, izdelamo osnovni omet, utopimo mrežico, izdelamo izravnalni sloj osnovnega ometa, uporabimo osnovni premaz in izbran zaključni dekorativni omet. Pri tem uporabimo enake materiale kot so bili uporabljeni prej. Za dolgoročno rešitev je potrebna preplastitev celotne fasadne površine z JUBOSAN R 100 renovirnim ometom, ali JUBIZOL Lepilno malto kamor utopimo armirno mrežico. Nanesemo JUBIZOL Unigrund in izbrani zaključni dekorativni omet. (Pred preplastitvijo je iz rege potrebno odstraniti tesnilno maso in jo nadomestiti z nizko ekspanzijsko enokomponentno poliuretansko peno.)
 4. Preplastitev namehurjenega dekorativnega ometa pri nepoškodovanem osnovnem ometu
  1. Odstranjevanje vseh neoprijetih ali slabo oprijetih delcev,
  2. Premazovanje z razredčeno AKRIL Emulzijo (AKRIL Emulzija : voda = 1 : 1).
  3. Preplastitev z renovirnim ometom JUBOSAN R 100 ali z JUBIZOL Lepilno malto (enoslojni ali dvoslojni nanos; pri dvoslojnem nanosu armiranje s plastificirano stekleno mrežico).
  4. Nanesemo JUBIZOL Unigrund.
  5. Vgradnja novega dekorativnega ometa (priporočamo JUBIZOL CarbonStrong).
  6. Preplastitev razpokanega in namehurjenega dekorativnega in osnovnega ometa

Z mineralno volno ali iz lesnih vlaken:

 1. Čiščenje, dezinfekcija
 2. Odstranitev in vgradnja nove toplotne izolacije.
  • Fasadni toplotnoizolacijski sistemi na mineralni volni so se z vodo najbrž prekomerni napojili, tako da se v doglednem času ne bodo posušili. Če bodo zmrznili, bo na njih zanesljivo prišlo do nepopravljivih poškodb, zato je namočen del fasade, ki običajno seže 20 cm nad mejo zalitja s poplavno vodo, najbolje takoj odstraniti in ga nadomestiti z ustrezno novo toplotnoizolacijsko oblogo.

Brez toplotne izolacije:

 1. Čiščenje, dezinfekcija
 2. Obnovitveno barvanje
  1. Očiščene in suhe fasadne površine najprej premažemo z razredčenim JUKOL Primer-jem (JUKOL Primer : voda = 1 : 1); »normalnih pogojih« sušimo vsaj 24 ur
  2. Sledi barvanje fasadnih površin z mikroarmirano fasadno barvo SILICONECOLOR San extra ali SILICONECOLOR aliNANOCOLOR  ali REVITALCOLOR, obvezen vsaj dvoslojni nanos.
 3. Sanacija mehanskih poškodb
  • Nastale poškodbe začasno zakrpamo z materiali, ki so čim bolj podobni lastnostim materialom, ki so bili uporabljeni pri gradnji objekta. Za dolgoročno rešitev je potrebna preplastitev celotnih fasadnih površin. Smiselno je razmisliti o dodatni toplotni izolaciji takšnih objektov, saj lahko z združitvijo sanacije in toplotne izolacije prihranimo precej faz izvedbe in tudi denarja (priporočamo JUBOSAN W sistem).

Če je fasada lokalno mehansko poškodovana, je popravilo potrebno opraviti takoj, da preprečimo padavinski vodi vstop v fasadni sistem in nosilni zid.

MONTAŽNE GRADNJE

Če morate sanirati montažen objekt, najprej očistite in osušite površino in po potrebi opravite dezinfekcijo. Nato nujno kontaktirate proizvajalca, ki vam bo dal ustrezna navodila za sanacijo glede na uporabljen način in sestavo konstrukcije.


Poplavne škode so žal nepričakovane in obsežne. Z ustreznim znanjem in orodji za sanacijo lahko pomagamo obnoviti in zaščititi naše dragocene objekte. Ne pozabimo, da je preventiva vedno boljša kot kurativa, zato so redni pregledi in vzdrževalna dela prav tako pomembna.

Opomba: navedene informacije v prispevku so splošne narave in za vsak konkreten primer je vedno priporočen posvet s strokovnjakom.


Napotke in postopek so nam pomagali pripraviti strokovnjaki s podjetja JUB. Njihovi svetovalci so vam na voljo vsak dan med 7.00 in 19.00 uro na brezplačni telefonski številki 080 60 50.

Imate po branju še kakšno vprašanje?

AI asistentka M.AI.A vam je na voljo za klepet 24 ur na dan.

Nazaj na vrh Nazaj na vrh
Primerjalnik izdelkov:
Dodaj v košarico
Kategorije izdelkov
Informacije

Košarica

Izberite svoj najbližji trgovski center

Za izbran trgovski center vam bomo samodejno prikazovali zaloge.

Zdravo

Ste že nakupovali v Merkur spletni trgovini?

Prijava

Še niste nakupovali v Merkur spletni trgovini?

Ustvarite račun in nakupite hitreje.
Ob registraciji si lahko ustvarite tudi Merkurjevo kartico zaupanja, s katero si zagotovite dodatne prihranke.

Registracija

Zaloga v trgovskih centrih

Prikaz zalog je informativne narave. Točen podatek dobite v izbranem trgovskem centru.

Brezplačna pomoč pri nakupu
Brezplačna pomoč pri nakupu
080 88 01