Brezplačna dostava nad 70 €. Več
Primerjalnik izdelkov:
Primerjalnik izdelkov:

September na vrtu: vrt, sadovnjak in rastlinjak

V mesecu septembru sejemo in sadimo za jesen in zimo. Setve je treba opraviti pred jesenskim dežjem. Sejemo in sadimo tudi v visoko gredo. 

Dela potekajo v rastlinjaku, ne zamudite tudi opravil v domačem sadovanjaku, cvetočem in zeliščnem balkonu ter vrtni trati. Tako bo vrt lep in urejen tudi v jesenskem času, ko se narava najlepše obarva. 


Katero zelenjavo sejemo in sadimo v septembru?

V mesecu septembru sejemo seme špinače, blitve, rukole, mesečne redkvice. Ne pozabimo tudi na setev zimske solate in motovilca. Zimsko solato enkrat sejemo v polovici septembra in drugič v polovici oktobra. Najbolje prezimi tista solata, ki pred zimo razvije pet listov. Prevelika solata slabše prezimi.

Ne pozabimo na sajenje majskega srebrnjaka. Sadimo lahko tudi nadzemno kolerabico

Na prazne gredice lahko posejemo facelijo, ki preprečuje razraščanje plevela in s svojo listno maso obogati vrtna tla. V zemljo jo vdelamo pred močnejšo jesensko zmrzaljo. S semeni in sadikami se vedno lahko oskrbite na vrtnih oddelkih v Merkurju.

Seme blitve pred setvijo.

Visoka greda v mesecu septembru

Visoka greda je običajno v septembru že prazna, saj smo pobrali poletni pridelek paradižnika in ostalih plodovk. V visoki gredi lahko skupaj sadimo sadike solate in sejemo redkvico. Solato sadimo 30 cm narazen, v vmesni prostor pa sejemo redkvico.

Sejemo in sadimo lahko iste vrtnine kot v zelenjavnem vrtu. Glede na to, da je visoka greda manjša, je treba izbrati tiste vrtnine, ki so nam najbolj všeč. Septembra lahko postavite domačo visoko gredo, saj je v vrtu dovolj naravega materiala za njeno polnitev. 


Rastlinjak ob koncu poletja in v začetku jeseni

V rastlinjaku je treba prikrajšati vrhove paradižnika, da rastlina ne raste v strop. Tako bo več energije ostalo za razvoj plodov. Pod paradižnik sadimo poletne sorte solat, lahko sejete tudi motovilec, blitvo in špinačo. Med vrste solate lahko sejete rukolo ali redkvico. Pazite, da teh dveh vrtnin ne sejete skupaj, ker sta v sorodstvu.

Še vedno lahko sejete tudi stročji fižol in peteršilj. Sadite lahko tudi sadite brokolija, cvetače in nadzemne kolerabice. Ne pozabite na majski srebrnjak, ki bo v rastlinjaku veliko hitreje rasel kot v vrtu.

V rastlinjaku je treba prikrajšati vrhove paradižnika.

Sadovnjak v začetku jeseni

V septembru sadimo jagode, ki razvijejo močnejše korenine in nas naslednje leto razveselijo z bogatim pridelkom. Svoj sadni vrt lahko dopolnimo z novimi sadikami. Predlagamo, da s sajenjem pričnete že v drugi polovici septembra in nadaljujete še v oktober. 

Sajenje v loncih in posodah

Sadite lahko lešnike, kostanje, ribez, kosmulje, maline, robide in ostalo jagodičje, ki raste v loncih. Preberite tudi ➜ Jesensko sajenje jagodičevja na vrtu, balkonu in terasi

Oskrbite se z gnojili in zemljo, ki jo uporabite za oplemenitev vrtnih tal. Poskrbite tudi za plitvo okopavanje okrog dreves in odstenjevanje plevela. Iz sadovnjaka odstranite tudi vse gnile plodove, da preprečite širitev glivičnih bolezni. 


Zelišča jeseni presadimo v posode in korita

V koritih in posodah še vedno režemo priljubljena zelišča. September je pravi čas, da zelišča iz vrtne grede presadite v primerne posode, ki jih v oktobru in novembru prestavite v kuhinjo. Hladnejše dni bodo tako počakala v posodah na balkonu ali terasah.  Do zime se bodo rastline tako navadile na novo rastišče in tesen prostor in tako tudi pozimi ne boste ostali brez vaših najljubših zelišč.

Najbolj pogosto presajamo peteršilj. V posode in korita presajamo tudi drobnjak in druga trajna zelišča z vrta.

Še vedno režemo priljubljena zelišča, poskrbimo tudi za presajanje

Okrasne gredice in balkonsko cvetje v jeseni

Konec poletja so najlepše jesenske zasaditve, ki jih sadimo v korita in posode. Balkonsko cvetje se v jesenskem času umika jesenskim zasaditvam, ki krasijo naše balkone in terase v jesenskem in zimskem času. V okrasnem vrtu sadimo okrasne čebulnice, ki cvetijo v spomladanskem času. Oplemenitite vrtne grede s čebulicami tulipanov, narcis, zvončkov in ostalih pomladanskih čebulic.

Razdelite in presajate lahko tudi potonike in ostale trajnice, da se pred zimo dobro ukoreninijo. Sadimo lahko tudi iglavce, žive meje in zimzelene grmovnice. Ne pozabite tudi na sajenje okrasnih dreves. Vse omenjene rastline lahko poiščete na vrtnem oddelku v Merkurju.

5 idej za čudovite jesenske zasaditve na balkonu ali terasi

Konec poletja in v začetku jeseni so najlepše jesenske lepotice.

 

Vrtna trata v jesenskem času 

V mesecu septembru je idealen čas za setev nove trate. Temperature v tem času padajo, padavine pa se krepijo. Tako se trava pred zimo dobro ukorenini. Dosejemo lahko tudi prazna mesta v obstoječi zelenici. Tla obdelamo v začetku septembra. Ponovno jih prerahljamo pred setvijo in se tako na mehanski način znebimo prvih plevelov.

Optimalen rok za setev trate v jesenskem času je med polovico septembra in polovico oktobra. V jesenskem času pognojimo trato z gnojili, ki vsebujejo malo dušika in največ kalija, da se trava pred zimo okrepi.

Setev nove trave je najbolj uspešna v septembru.

Davor Špehar je agronom, prijatelji mu pravijo vrtnar in je vodja spletnega portala Zeleni svet. Lahko ga spremljamo na radiu, TV, spletu, pa seveda lokalnih in vodilnih slovenskih vrtnarskih revijah. Srečate ga lahko tudi na mnogih vrtnarskih delavnicah in predavanjih.

Imate po branju še kakšno vprašanje?

AI asistentka M.AI.A vam je na voljo za klepet 24 ur na dan.

Nazaj na vrh Nazaj na vrh
Primerjalnik izdelkov:
Dodaj v košarico
Kategorije izdelkov
Informacije