Brezplačna dostava za nakupe nad 70 €. Več
Primerjalnik izdelkov:
Primerjalnik izdelkov:

Suhi estrih: Hitra, enostavna in učinkovita rešitev

17.04.2023 173 ogledov 4 min branja
 Suhi estrih

Suhomontažni estrihi so suhi estrihi, izdelani iz gotovih elementov, ki nudijo enostavno in hitro izvedbo, zagotavljajo lahkost konstrukcije in takojšnjo uporabo prostora. Plošče nudijo toplotno in zvočno izolacijo, saj preprečijo prenos udarnega zvoka.

Sistem suhomontažne gradnje omogoča zelo hitro izdelavo tal, saj ni potrebno čakati na konec sušenja. Pri uporabi namreč ni potrebno uporabljati vode.

Uporabniki se za suhi estrih odločijo zaradi premajhne višine prostoramajhne dovoljene teže ali časovne stiske, veseli pa so tudi dejstva, da je postopek bolj čist in tih kot pri klasični gradnji. Suhi estrih je primeren tudi za talno gretje.

Časovna stiska

V primerjavi s klasičnimi mokrimi estrihi, pri katerih je potrebno počakati nekaj tednov, da se posušijo, je izdelava suhega estriha občutno hitrejša, saj so tla narejena v nekaj dneh.

Suhi estrihi v mansardah

Zaradi težav z višino, npr. v mansardah, so suhi estrihi dobrodošli tudi v takšnih prostorih. Klasični cementni estrihi so sestavljeni in petih centimetrov toplotno-zvočne izolacije in najmanj štiri oz. pet centimetrov debele betonske plošče, suhi estrihi pa obsegajo dva centimetra suhega nasutja in dva centimetra mavčnovlaknenih plošč. Zanje tako potrebujemo zgolj štiri centimetre višine.

PREDNOSTI SUHEGA ESTRIHA

Suhomontažni estrihi imajo torej krajši čas vgradnje, zaradi suhe vgradnje ne prihaja do gradbene vlage, so takoj pohodni, izravnavajo neravna ali nagnjena tla, nudijo večjo požarno zaščito, zvočno in toplotno izolacijo, hkrati pa so ugodna podloga za različne zaključne talne obloge.

Glavne prednosti:

 • majhna teža estriha,
 • enostavna in hitra vgradnja,
 • možnost takojšnjega polaganja zaključne obloge – že po enem dnevu,
 • majhna višina estriha,
 • idealen za polaganje pvc in drugih tankih talnih oblog,
 • zaradi suhe vgradnje ne nastaja dodatna vlaga,
 • trajna obstojnost,
 • negorljivost,
 • primeren za uporabo v starejših objektih, kjer je treba paziti na težo.

UPORABA

Suhi estrih je primeren za namestitev v stanovanjske in poslovne objekte, pisarne, šole, bolnišnice in druge vrste objektov – odvisno od podkonstrukcije in obremenitve. Primeren je za namestitev v notranjih prostorih, vključno z domačimi vlažnimi prostori.

Primeren je tudi za namestitev v večstanovanjskih objektih, individualnih hišah in v objektih s posebnimi zahtevami. Primeren tudi za izvedbo sanacij medetažnih konstrukcij.

POLAGANJE SUHEGA ESTRIHA

Suhi estrihi so izdelani po suhomontažnem postopku, v nasprotju s klasičnimi cementnimi estrihi so sestavljeni iz suhih sestavnih delov – nasutja, izolacije in talnih gradbenih plošč iz betona, lesa ali mavca.

Elemente pri vratih položimo neprekinjeno ali pod vratnimi krili oblikujemo tesen stik in ga podložimo z odrezki lesenih plošč in zlepimo z elementi oz. ploščami ali površinskim lepilom. Pri stiku suhega estriha z drugačnimi talnimi konstrukcijami (npr. s tekočim estrihom) predvidimo distančnik, folijo pa zavihamo navzgor.

Pri izdelavi suhega estriha je najprej potrebno urediti nasutje, ki zakrije instalacije ali izravna neravno podlago . Granule stresemo po tleh in se pri tem pomikamo po prostoru, na koncu pa jih izravnamo z letvijo. Na granule namestimo plošče, ki opravljajo funkcijo zvočne izolacije, nanje pa položimo nosilni sloj iz plošč.

 • Debelina mavčnih plošč: 18-25 milimetrov.
 • Število slojev: en ali dva sloja.

Kako polagamo plošče?

Strokovnjaki priporočajo, da plošče polagamo od leve proti desni, jih med seboj lepimo in vijačimo. Po približno enem dnevu se stiki strdijo, estrih pa je takrat pripravljen na namestitev zaključne talne obloge. Za polaganje lahko uporabimo mavčne ali iverne plošče.

Estrih se polaga na bituperl (oplemenitena vulkanska kamnina), siliperl in nivoperl, ki zagotavljajo dobro zvočno in toplotno izolacijo.

Imate po branju še kakšno vprašanje?

AI asistentka M.AI.A vam je na voljo za klepet 24 ur na dan.

Nazaj na vrh Nazaj na vrh
Primerjalnik izdelkov:
Dodaj v košarico
Kategorije izdelkov
Informacije

Košarica

Izberite svoj najbližji trgovski center

Za izbran trgovski center vam bomo samodejno prikazovali zaloge.

Zdravo

Ste že nakupovali v Merkur spletni trgovini?

Prijava

Še niste nakupovali v Merkur spletni trgovini?

Ustvarite račun in nakupite hitreje.
Ob registraciji si lahko ustvarite tudi Merkurjevo kartico zaupanja, s katero si zagotovite dodatne prihranke.

Registracija

Zaloga v trgovskih centrih

Prikaz zalog je informativne narave. Točen podatek dobite v izbranem trgovskem centru.

Brezplačna pomoč pri nakupu
Brezplačna pomoč pri nakupu
080 88 01