Brezplačna dostava za nakupe nad 70 €. Več
Primerjalnik izdelkov:
Primerjalnik izdelkov:

Urbano vrtnarjenje z zelišči, cvetjem in užitnimi rastlinami

17.04.2023 10 ogledov 6 min branja
Urbano vrtnarjenje z zelišči, cvetjem in užitnimi rastlinami

Zagotovo si želite, da vas v poletnih dneh osrečujejo zelišča, užitne rastline v loncih in koritih, ki jih sadimo na balkone, terase ter ravne strehe. Ste vedeli, da zelenjavo in zelišča brez težav sadimo v lonce in posode. Urbano naselje bo z zelenjem popestrila tudi visoka greda. Naš dom bo še posebno prijeten, če na okenskih policah gostimo cvetoče balkonsko cvetje.  

Na balkonu ali terasi vrtnari cela družina

 

Vrtnarskih podvigov se še posebno veselijo otroci, ki s skrbjo za rastline z zanimanjem spremljajo rast in razvoj rastlin. V našem primeru smo posodobili nasad v koritih s sezonskim cvetjem in si prinesli pomlad na naš prostor za počitek. Otroci imajo zelo radi domač čaj iz citronske verbene in melise, zato sta ti dve rastlini našli nov dom tudi na našem balkonu.

FOTO 1: Otroci so navdušeni nad družinskimi vrtnarskimi podvigi

Zeliščno korito je lahko doma na vsakem balkonu

 

Urbani vrtnarji imamo v posodah in koritih zelo radi zelišča. Tako je balkon dišeč in cvetoč celo poletje. Vsi, ki v poletnih večerih uživate v  aromaterapijah z zelčišči zelo dobro poznate njihovo vrednost, saj nas po napornem dnevu zelo sprostijo. Rastline lahko tudi božamo in se z njimi pogovarjamo. To imajo najraje ob večerni ali jutranji negi, ki ji pravimo zalivanje.

Poleg sproščanja nam zelišča s svojim zelenjem popestrijo domačo kuhinjo. Režemo jih približno dva meseca po sajenu, da se dobro ukoreninijo in razrastejo. Zato pohitite v Merkurjeve centre in posadite malo zeleno vrtno oazo.

 

FOTO 2: Zeliščna korita na balkonih so vse bolj pogosta v mestu in strnjenih naseljih

Zelenjavo in zelišča sadimo v lonce in posode

Ste vedeli, da se v večji posodi brez večjih težav družijo jajčevec, špinača, timijan in meta. Meta bujno raste in je dobro, da jo posadimo skupaj s transpornim lončkom, ki mu odrežemp dno. Tako njene korenine ne bodo preveč izpodrivale ostalih rastlin.

 Jajčevec lahko sadimo na balkon celo prej kot na vrt, ker lonec ponoči premikamo v notranje prostore. Na balkonu ali terasi naj stalno ostane, ko se nočne temperature gibljejo okrog 10 stopinj C. V posode in korita lahko sadimo tudi paradižnik in kumare na opori, ki ozelenijo stene balkona.

                               FOTO 3: V večje lonce in korita kombiniramo užitne rastline in zelišča

Visoka greda je prava popestritev urbanega naselja

Visoka greda ne zahteva veliko dela in nas bogato nagradi s pridelkom. V njo je nabolje saditi in sejati rastline s kratko vegetacijo, da pridelek pobiramo vsaj 3 krat na leto. Iz stanovanja ali vrstne hiše je dostopna v copatih, če imamo urejeno vrtno pot. Visoke grede opažamo tudi v bližini podjetij, ki so ekološko usmerjena. 

Okrog visoke grede je po tleh najbolje razstresti lesne sekance, ki jih so naravnega videza. Postavimo jo lahko tudi na teraso ali ravno streho.

FOTO 4: Visoka greda popestri urbano okolje z zelenjem

Ne pozabimo na cvetje, ki krasi okenske police in balkone

Naš dom bo prijeten in domač, če na okenskih policah gostimo cvetoče balkonsko cvetje. Od sredine aprila do sredine maja je v Mekurjevih prodajalnah velik izbor balkonskega cvetja. Predlagamo, da v aprilu in maju vrtne centre obiščete vsakih 14 dni in se oskrbite z zelenim razkošjem, ki že čaka na nov dom.

FOTO 5: Cvetoči motiv na okenski polici nas osrečuje celo poletje

Primeren prostor za gojenje rastlin na balkonu, terasi ali ravni strehi

Rastline za svojo rast v urbanem prostoru potrebujejo sonce. Najbolje bodo uspevale na svetlih balkonih in sončnih terasah. Spomladi se najbolje počutijo na jugovzhodnih legah. Poleti je lahko čez dan nekoliko manj sonca. V primeru močne poletne pripeke jim ugaja senčenje. Zelo ugodni pogoji so tudi na ravnih strehah večjih stavb in stolpnic, ki jih v Sloveniji ne manjka.

Pripravil: Davor Špehar, Zeleni Svet

Davor Špehar je agronom, prijatelji mu pravijo vrtnar in je vodja spletnega portala Zeleni svet. Lahko ga spremljamo na radiu, TV, spletu, pa seveda lokalnih in vodilnih slovenskih vrtnarskih revijah. Srečate ga lahko tudi na mnogih vrtnarskih delavnicah in predavanjih.

Imate po branju še kakšno vprašanje?

AI asistentka M.AI.A vam je na voljo za klepet 24 ur na dan.

Nazaj na vrh Nazaj na vrh
Primerjalnik izdelkov:
Dodaj v košarico
Kategorije izdelkov
Informacije

Košarica

Izberite svoj najbližji trgovski center

Za izbran trgovski center vam bomo samodejno prikazovali zaloge.