Brezplačna dostava nad 70 €. Več
Primerjalnik izdelkov:
Primerjalnik izdelkov:

Ustvarjanje iz lesenih palet

01.06.2023 36 ogledov 8 min branja
Ustvarjanje iz lesenih palet

Najbolj ustvarjalen material so lesene palete, ki so preproste za obdelavo in ponujajo številne možnosti uporabe. Od vrtnega pohištva do ureditve pisarniškega kotička in vrta – lesene palete lahko z nekaj osnovnega orodja, časa in domiselnih idej inovativno spremenimo in jim dodamo novo funkcionalnost.

Izdelki so primerni za uporabo v notranjosti in okolici doma, palete pa so do okolja prijazen material, ki se s primerno predhodno obdelavo obdrži kar nekaj sezon.

Inovativne in preproste rešitve

S paletami v dom vnesemo rustikalni pridih, ki spominja na minimalističen skandinavski stil. Tradicionalen in obnovljiv material se lepo poda v vsak prostor in okolico doma, k počitniški hiši, na balkon ali teraso. Zaradi oblike in možnosti obdelave so lesene palete praktične za izdelavo najrazličnejših kosov pohištva in predmetov.

Ustvarjanje s paletami bo razveselilo domače mojstre, kreativne ustvarjalce in tudi male umetnike, gostje pa bodo navdušeni nad domiselnimi kosi pohištva, ki ustvarjajo prijetno vzdušje.

Kako poteka obdelava lesene palete?

Palete je potrebno pred nadaljnjim sestavljanjem primerno obdelati, obrusiti površino in jo zaščititi. Večino del lahko opravimo sami, saj so nezahtevna in ne potrebujejo posebnega znanja.

Ker površina palete praviloma ni enakomerna in ima neravnine, jo je potrebno zbrusiti. Brusimo lahko z ročnim brusilnikom ali pa na košček lesa pritrdimo brusni papir in les zbrusimo brez uporabe električnega orodja. Ko les dobro zbrusimo in je površina gladka, jo je potrebno omesti in odstraniti prah.

Na suho in čisto površino nanesemo nove barve ali poudarimo naravno barvo lesa. Ko se barva posuši, nanesemo zaščitni sloj , ki bo pohištvo ščitil pred različnimi vplivi. Izbiro zaščitnega sredstva prilagodimo glede na to, ali bomo izdelek uporabljali v notranjih prostorih ali zunaj doma, kjer so izpostavljeni vremenskim vplivom in škodljivcem in kjer je potreba po ustrezni zaščiti lesenih površin večja.

brušenjebrušenje

Z impregnacijskim sredstvom poleg zaščite poudarimo teksturo lesa, spremenimo naravno barvo in njegov videz ter dosežemo različne stopnje sijaja. Če bo les dobro zaščiten, bo lažje tudi njegovo vzdrževanje in čiščenje.

Ko je les prebarvan in zaščiten, pričnemo s sestavljanjem palet, ki je odvisno od predmeta, ki ga bomo sestavili.

Nabor orodja, ki ga potrebujemo za izdelovanje z lesenimi paletami, je odvisen od projekta, ki se ga bomo lotili. Pri rokovanju z orodjem previdnost ni odveč, v nekaterih primerih pa je lahko potrebna tudi pomoč strokovnjakov.

Orodje, ki ga potrebujemo za obdelavo in izdelovanje iz palet

Paleta na paleto

Lesene palete nudijo številne možnosti enostavnega sestavljanja, z nekaj več iznajdljivosti pa lahko izdelamo tudi zahtevnejše predmete in kose pohištva. Palete lahko ohranimo v njihovi naravni barvi in poudarimo sijaj, ali pa jih pobarvamo z barvami za les in jih prilagodimo stilu prostora, v katerem se bodo nahajale.

Ekološki kosi pohištva se z nekaj prilagoditvami odlično podajo v vsak prostor, balkon, teraso in vrt, kjer so nepogrešljivi element piknikov in druženj. Lesene palete sodijo tudi v sodobna bivališča, v dom pa vnašajo moderno in sproščeno vzdušje.

ideja-palete-1ideja-palete-1
ideja-palete-2ideja-palete-2
ideja-palete-3ideja-palete-3

Iz lesenih palet lahko izdelamo

 • stol,
 • mizo in mizico,
 • posteljo,
 • gugalnico,
 • okvir za fotografije,
 • uro,
 • pisalno mizo,
 • klop,
 • gredico za zelenjavo ali rože,
 • knjižno omaro,
 • držala za cvetlične lonce,
 • stojalo za čevlje,
 • nočno omarico,
 • vrtno pohištvo,
 • ležalnik,
 • polico, …

Inovativne kose pohištva lahko popestrimo z uporabo tekstilnih dodatkov, kot so sedežne blazineokrasne blazine in z odejami. Dobro se dopolnjujejo tudi z zelenimi sobnimi rastlinami.

Paleta na paleto = mizica

Sončni dnevi napovedujejo sezono piknikov in druženj na domačem vrtu in terasi. Novo mizo, ob kateri se bo odvijalo druženje, lahko sestavimo kar sami. Mizica iz palet lahko deluje kot klubska mizica ali miza, ki jo postavimo v vrtni kotiček, razveseljuje pa tudi ljubitelje kave, saj jo lahko uporabimo kot kavno mizico.

Iz dveh lesenih palet, ki ju položimo in z vijaki pritrdimo drugo na drugo, lahko izdelamo mizico po meri in višino prilagodimo preostalemu pohištvu, npr. kavču ali vrtnim stolom. V nekaterih primerih bo zadostovala ena paleta, višino pa spreminjamo z dodajanjem in združevanjem števila palet. Vmesni prostor med paletami lahko uporabimo za shranjevanje revij, časopisov in knjig. Za dodatno udobje je mogoča tudi namestitev stekla na zgornjo površino palete, kar bo povečalo velikost uporabne površine, mizici pa nadelo sodoben videz.

ideja-palete-4ideja-palete-4

Na spodnji del mize lahko pritrdimo tudi gibljiva kolesa, s pomočjo katerih bomo mizo lahko premikali po prostoru in jo uporabljali tako v notranjosti kot zunanjosti doma. Tovrstna rešitev je posebej primerna za stanovanja z balkonom.

Paleta na paleto = kavč

V dnevni sobi, na balkonu ali terasi lahko sami izdelamo nov kavč. Za izdelavo potrebujemo poljubno število palet – za manjši kavč bo zadostovalo šest palet, za večjega pa 8.

Palete razvrstimo v obliki črke L in jih pričvrstimo skupaj. Da bi dosegli želeno višino sedišča, na prvo plast palet namestimo drugo ali celo tretjo plast, v tem primeru pa potrebujemo večje število lesenih palet.

Na zunanjo stran lahko namestimo tudi naslonjalo, izdelano iz palet. Naslonjalo izdelamo tako, da paleti odstranimo noge in uporabimo le skupaj sestavljeno plast palete brez nog.

Na kavč položimo okrasne blazine, lotimo pa se lahko tudi oblazinjenja naslonjala ali na kavč namestimo jogi oz. peno.

Tovrstni kavči se odlično podajo v družbo rastlin na vašem balkonu ali terasi, ob primerni zaščiti lesa pa vas bodo razveseljevali na vrtu.

ideja-palete-5ideja-palete-5
Nazaj na vrh Nazaj na vrh
Primerjalnik izdelkov:
Dodaj v košarico
Kategorije izdelkov
Informacije

Košarica

Izberite svoj najbližji trgovski center

Za izbran trgovski center vam bomo samodejno prikazovali zaloge.

Zdravo

Ste že nakupovali v Merkur spletni trgovini?

Prijava

Še niste nakupovali v Merkur spletni trgovini?

Ustvarite račun in nakupite hitreje.
Ob registraciji si lahko ustvarite tudi Merkurjevo kartico zaupanja, s katero si zagotovite dodatne prihranke.

Registracija

Zaloga v trgovskih centrih

Prikaz zalog je informativne narave. Točen podatek dobite v izbranem trgovskem centru.

Brezplačna pomoč pri nakupu
Brezplačna pomoč pri nakupu
080 88 01