Brezplačna dostava za nakupe nad 70 €. Več
Primerjalnik izdelkov:
Primerjalnik izdelkov:

Varnost sončne elektrarne pred požarom

27.09.2023 172 ogledov 4 min branja
Varnost sončne elektrarne pred požarom

Ko postaja sonce vse bolj zaželen vir obnovljive energije, se povečuje tudi pomen požarne varnosti domačih sončnih elektrarn.

Sončna elektrarna mora biti zgrajena in vzdrževana vskladu z najvišjimi standardi požarne varnosti, zato sta izjemno pomembna tudi dolgoročno vzdrževanje ter nadzor.

Kako zagotoviti, da bo sončna elektrarna varna pred požarom?

V Sloveniji določajo požarno varnost sončnih elektrarn smernice SZPV-512. Te smernice postavljajo visoke standarde, ki jih je treba dosledno upoštevati pri izgradnji in vzdrževanju.

Kaj vključujejo te smernice?

Poudarek je na skrbnem načrtovanju in projektiranju, ki mu morajo slediti vsi inženirji. Pri izgradnji je potrebno upoštevati specifične zahteve za pravilno namestitev in povezovanje vseh komponent. 

Dodaten poudarek je na rednem vzdrževanju in pregledu elektrarn. Pri MERKUR Energiji to storitev ponujamo kot dodatek, s katerim zagotavljamo kontinuirano podporo, varnost in zanesljivost našim strankam. 

Smernice SZPV-512 so rezultat dolgoletnih izkušenj in raziskav na področju fotovoltaike. Redno se posodabljajo, saj vključujejo najnovejše tehnološke in varnostne inovacije.

Sončne elektrarne, namenjene samooskrbi gospodinjstev in malih odjemalcev - kot so tiste na strehah stanovanjskih hiš ter pomožnih objektov v Sloveniji - morajo od leta 2016 naprej vključevati sistem za varen izklop na izvoru, torej na strehi.

Za to uporabljamo optimizatorje, nameščene pod fotonapetostnimi moduli, ki v primeru okvare, napake ali povišane temperature nemudoma izključijo proizvodni vir sončne celice na strehi. Povišanje temperature katerekoli naprave v sistemu sproži takojšnji izklop. Z izklopom razsmernika se prav tako prekine proizvodnja elektrike na strehi objekta.

Na žalost starejše elektrarne niso imele takšne zaščite. Prav tako tak sistem ni obvezen za večje elektrarne, namenjene prodaji električne energije (nad 34kW oddaje). Ti sistemi so požarno manj zanesljivi oz. ne omogočajo varnega izklopa ob napaki. Pred izvedbo za takšen objekt je zato potrebna požarna presoja in nov požarni načrt, ki ga je treba predložiti pristojni gasilski enoti.Uporabljamo izključno najboljše komponente

V naših elektrarnah uporabljamo razsmernike znamke SolarEdge, dopolnjene z optimizatorji, ki zagotavljajo varno delovanje v vseh pogojih. Poleg tega kabelski konektorji MC4 proizvajalca Staubli zagotavljajo trdno in varno povezavo kablov, preprečujejo vdor vode in odpravljajo tveganje pregrevanja zaradi slabih spojev.

Za proizvodnjo elektrike so uporabljeni fotonapetostni paneli znamke LuxorSolar, renomiranega proizvajalca z vsemi potrebnimi varnostnimi certifikati, vključno z evropskimi predpisi o požarni varnosti.

Podkonstrukcija, ki jo proizvaja K2 Systems, je razreda A1 v skladu s standardom SIST EN 13501-1. Materiali te kategorije spadajo med najbolj ognjevarne in odporne proti požaru.

Naša ekipa monterjev je izkušena in ima več let izkušenj. Redno jih obveščamo o  novostih in predpisih na področju montaže sončnih elektrarn. Ponosni smo na našo kakovost, zato nudimo petletno garancijo na vsa izvedena dela.

Po zaključku del in priklopu sončne elektrarne na omrežje sledi nadzorni pregled z izvedbo meritev in izdajo Uradnega poročila o brezhibnosti sistema.

Sončne elektrarne niso le okolju prijazne, temveč so tudi varne in zanesljive.

Zavedamo se, da je varnost eden izmed najpomembnejših dejavnikov pri odločitvi za postavitev sončne elektrarne. Z izbiro kakovostnih komponent, strokovno namestitvijo in rednim vzdrževanjem, kot ga nudimo pri MERKUR Energiji, lahko brez skrbi in s popolnim zaupanjem izkoristite vse prednosti sončne energije. 

Naj bo vaša prihodnost s sončno energijo svetla in brezskrbna.

Odkrijte, kako enostavno je postaviti sončno elektrarno pri nas. V samo 6 preprostih korakih vam lahko pomagamo uresničiti vizijo. Ujemite energijo sonca in prispevajte k bolj zeleni prihodnosti.

MERKUR Energija,
www.merkur.si/energija

Imate po branju še kakšno vprašanje?

AI asistentka M.AI.A vam je na voljo za klepet 24 ur na dan.

Nazaj na vrh Nazaj na vrh
Primerjalnik izdelkov:
Dodaj v košarico
Kategorije izdelkov
Informacije

Košarica

Izberite svoj najbližji trgovski center

Za izbran trgovski center vam bomo samodejno prikazovali zaloge.

Zdravo

Ste že nakupovali v Merkur spletni trgovini?

Prijava

Še niste nakupovali v Merkur spletni trgovini?

Ustvarite račun in nakupite hitreje.
Ob registraciji si lahko ustvarite tudi Merkurjevo kartico zaupanja, s katero si zagotovite dodatne prihranke.

Registracija

Zaloga v trgovskih centrih

Prikaz zalog je informativne narave. Točen podatek dobite v izbranem trgovskem centru.

Brezplačna pomoč pri nakupu
Brezplačna pomoč pri nakupu
080 88 01