Brezplačna dostava za nakupe nad 70 €. Več
Primerjalnik izdelkov:
Primerjalnik izdelkov:

Vgradnja robnikov

15.05.2023 94 ogledov 3 min branja
Vgradnja robnikov

Robniki so eden izmed pomembnejših elementov pri urejanju okolja, odlično se obnesejo za zaključevanje in razmejevanje površin ter njihovo utrditev. Različno oblikovani robniki se bodo odlično zlili z okolico, ki je bodisi asfaltirana, travnata ali tlakovana.

Izbirate lahko med cestnimi robniki, ki so namenjeni predvsem za zaključevanje površin cest, parkirnih prostorov ter hišnih dovozov. Vrtni robniki pa se uporabljajo za razmejevanje na vrtovih, dvoriščih.

VGRADNJA ROBNIKOV

Za dolgo trajnost izdelka in lepo zaključen izgled površine je potrebna kakovostna vgradnja robnikov. V dovolj globoko izkopan jarek je sprva potrebno narediti 20 cm betonske podlage iz zemeljsko vlažnega betona. Za povozne namene je potrebno izbrati kakovostnejši in kompaktnejši beton, prav tako pa se v robnike vstavi armirane palice.

Robnike je potrebo horizontalno in linijsko uravnati ter na zunanji strani obbetonirati za 3/4 njegove velikosti. Na notranji strani jih obbetonirajte do višine, ki še omogoča normalno vgrajevanje zaključnega sloja tlakovane površine.

Na ustrezno pripravljeno površino se sedaj lahko polaga robnike. Robniki s »pero in utor« sistemom, naj imajo med seboj vsaj 3 mm razmaka. Ta se ne zapolni s fugirno maso.Ostali robniki naj imajo vsaj 5 mm oz. vsaj 10 mm razmaka za povozne robnike.

Pazite, da pri polaganju ne ustvarite stopničastega efekta med sosednjima robnikoma. Če tudi je površina neenaka, se postopno spušča ali dviga, to naredite s postopno spremembo naklona in ne z neenakomerno višino robnikov. Pri uravnavanju višine robnikov si pomagajte z vodno tehtnico (poskrbela bo za ravno površino) ter gumijastim kladivom. Fuge oz. razmaki med robniki imajo enako funkcijo kot fuge med tlakovci. Ne prenašajo bočne obremenitve na zgornji sloj robnikov, preprečijo pokanje robnikov ter krušenje zgornjega sloja.

Pri polaganju robnikov je pomembno, da nikoli ne pride do direktnega stika med posameznimi elementi – deformacija zaradi prometnih obremenitev ter raztezanje betona poleti. V kolikor pride do tega, se velikokrat zgodi, da se robovi robnikov okrušijo.

polaganjepolaganje
Rečeno storjeno - iščete mojstraRečeno storjeno - iščete mojstra

Imate po branju še kakšno vprašanje?

AI asistentka M.AI.A vam je na voljo za klepet 24 ur na dan.

Nazaj na vrh Nazaj na vrh
Primerjalnik izdelkov:
Dodaj v košarico
Kategorije izdelkov
Informacije

Košarica

Izberite svoj najbližji trgovski center

Za izbran trgovski center vam bomo samodejno prikazovali zaloge.

Zdravo

Ste že nakupovali v Merkur spletni trgovini?

Prijava

Še niste nakupovali v Merkur spletni trgovini?

Ustvarite račun in nakupite hitreje.
Ob registraciji si lahko ustvarite tudi Merkurjevo kartico zaupanja, s katero si zagotovite dodatne prihranke.

Registracija

Zaloga v trgovskih centrih

Prikaz zalog je informativne narave. Točen podatek dobite v izbranem trgovskem centru.

Brezplačna pomoč pri nakupu
Brezplačna pomoč pri nakupu
080 88 01