Brezplačna dostava nad 70 €. Več
Primerjalnik izdelkov:
Primerjalnik izdelkov:

Vodič: radiatorji (+ kalkulator)

29.09.2023 185 ogledov 8 min branja
Vodič: radiatorji (+ kalkulator)

Radiatorji so področje, ki ga je pred nakupom potrebno malce premisliti, zato smo pripravili vodič in preprost kalkulator, ki naj vam bosta v pomoč pri pravi izbiri za vaše potrebe.

Z našim strokovnim sodelavcem za vodovod, ogrevanje in kopalnice, smo preverili moči, materiale, okvirne stroške in praktične nasvete. 

Klasika: radiatorji iz pločevine

Kaj nam je všeč? Da so zanesljivi, cenovno ugodni, trpežni in klasičnega izgleda.

Kaj nam ni všeč? So precej počasni pri segrevanju (a tudi počasni pri ohlajanju po izklopu ogrevanja.)

Koliko stanejo? Manjše dimenzije so na voljo že za slabih 50 €, večje dimenzije pa stanejo od 100 € naprej; odvisno od dimenzije, barve in oblike, ki jo želite imeti (široki, ozki).

O kakšni moči govorimo? Primerni so za vse prostore, primerne izhodne moči pa so 50-100 vatov na m3, (v kopalnici pa vsaj 100 vatov na m3 zaradi povečane vlažnosti prostora). Moči so seveda odvisne od izolacije in temperaturnih izgub.

Naš nasvet: Radiatorji iz pločevine so preprosta rešitev za nadomestitev starih radiatorjev in idealni za postavitev pod okna, saj bodo preprečili kondenzacijo in plesen. To je še posebej koristno v starejših domovih, kjer so okna manj izolativna.

Hitra rešitev: aluminijasti radiatorji

Kaj nam je všeč? Boljša regulacija temperature v prostoru, saj se aluminijasti radiatorji hitro segrevajo in hitro ohlajajo. Daljša življenska doba. Dobrodošla prednost je tudi, da se lahko sestavljajo po členih, kar omogoča več prilagajanja specifičnim potrebam določenega prostora.

Kaj nam ni všeč? Niso najbolj robustni, zato morda obstaja boljša izbira za domove z mladimi otroki ali hišnimi ljubljenčki. 

Koliko stanejo? Za konkretnejše dimenzije je potrebno odšteti od približno 200 € naprej.

O kakšni moči govorimo? Aluminijasti radiatorji so primerni za vse prostore, ker pa imajo večjo toplotno prevodnost kot pločevinasti so še posebej primerni za manjše prostore, kot je kopalnica in za sobe, kjer želimo prihraniti nekaj prostora, saj lahko vgradimo manjše dimenzije, ter prostore, ki niso pogosto v planu za renovacijo, recimo garaža, klet,…

Naš nasvet: Aluminijasti radiatorji so idealni za prostore, ki potrebujejo hitro ogrevanje, kot so kuhinje ali otroške sobe. Njihova hitra reakcija lahko pripomore k večji energetski učinkovitosti. 

Sodoben in uporaben: radiator lojtra

Kaj nam je všeč? Estetski in funkcionalni. Obožujemo, da na njih lahko sušimo perilo. 

Koliko stanejo? Od dobrih 100 € naprej

O kakšni moči govorimo? So zelo vsestranski in močni, primerni so za prostore skoraj vseh velikosti, z izhodnimi močmi od 500 do 1500 vatov. Večina slovencev ga ima v kopalnici.

Naš nasvet: Če so radiatorji lojtra nameščeni v predprostoru, si pozimi na njih ogrejete ali osušite oblačila, obutev, dežnike, nahrbtnike in podobno. Vsega tega boste še toliko bolj veseli, če imate majhne otroke ali hišne ljubljenčke, ki jih sneg in dež prav nič ne motita.

Udobje: radiator za kopalnico

Kaj nam je všeč? Topel prostor, tople brisače, toplo perilo in nogavičke … kaj še si lahko želite? Najbolj pogosto so to ravno radiatorji »lojtre«, ki so tudi bolj odporni na vlago, ni pa to pravilo, saj so nekatere kopalnice zasnovane povsem drugače. 

Koliko stanejo? Cene se začnejo od približno 100 € naprej. 

O kakšni moči govorimo? Namenjeni so manjšim prostorom, kot so kopalnice, z izhodnimi močmi med 500 in 1500 vatov, v kopalnici pa vsaj 100 vatov na m3 zaradi povečane vlažnosti prostora.

Naš nasvet: Kopalniški radiatorji so res idealni za dodatno razkošje v vaši kopalnici. Če izberete modele z večimi cevmi, lahko posušite več brisač hkrati, kar je zelo praktično za večje družine.

Izbira radiatorja glede na moč in površino 

Ne glede na tip radiatorja, ki ga boste na koncu izbrali, je pomembno vedeti, kakšno moč potrebujete za določeno površino. Za prostor 25 m2 z višino 3 m (torej 75 m3) boste potrebovali radiatorje v skupni moči 5400 vatov v primeru slabše izolacije, če pa so prostori dobro izolirani, bo zadostovalo že 3400 vatov. Za 50 m2 z višino 3 m (torej 150 m3)  boste potrebovali radiatorje v skupni moči približno 11 000 vatov v kolikor je prostor slabo izoliran in  7000 vatov, če je prostor dobro izoliran. 

Velja splošno pravilo: za 1 m3 bo potrebnih od 50-100 vatov, (odvisno od izolacije prostora). Idealno je, da imate več manjših radiatorjev nameščenih po prostoru, saj s tem zagotovite enakomerno ogrevanje.

Če se na radiatorske moči ne spoznate kaj dosti, naj vam bosta v pomoč spodnja pripomočka.


Osnovni izračun:


  • za 50 m² dobro izoliranega prostora 7.000 vatov ali več
  • za 100 m² dobro izoliranega prostora 14.000 vatov ali več
  • za 150 m² dobro izoliranega prostora 21.000 vatov ali več
za 50 m² dobro izoliranega prostora 7.000 vatov ali več
za 100 m² dobro izoliranega prostora 14.000 vatov ali več
za 150 m² dobro izoliranega prostora 21.000 vatov ali več

Kalkulator za izhodični izračun:


Radiatorska moč kalkulator

Varčnost in vzdrževanje 

Radiatorji naj bodo vedno čisti. Prah in umazanija lahko zmanjšata učinkovitost vašega radiatorja. Očistite ga vsako sezono z neagresivnimi in neabrazivnimi čistili.

Sprostite zrak. Ste že slišali za odzračevanje radiatorja? Pomaga odpraviti hladne točke.

Redni pregled. Ne pozabite na redne preglede strokovnjakov, ki navadno stane med 50 in 200 €.

Energetska učinkovitost? Aluminijasti radiatorji so na splošno bolj energetsko učinkoviti, kar bi lahko pomenilo nižje račune na dolgi rok.

Montaža radiatorja – sami ali s strokovnjakom? 

Če ste spretni in imate dovolj potrebnega znanja, jih lahko namestite sami in seveda nekaj prihranite. 

V nasprotnem primeru pa lahko pričakutejete ceno montaže radiatorja med 100 oz. 150 €. In ne pozabite, da kakovostna montaža radiatorja vpliva tudi na njegovo življensko dobo.

Potrebujete mojstra?

Rezervirajte preko spleta svoj termin za brezplačni posvet z Merkurjevim svetovalcem.

Imate po branju še kakšno vprašanje?

AI asistentka M.AI.A vam je na voljo za klepet 24 ur na dan.

Nazaj na vrh Nazaj na vrh
Primerjalnik izdelkov:
Dodaj v košarico
Kategorije izdelkov
Informacije

Košarica