Brezplačna dostava za nakupe nad 70 €. Več
Primerjalnik izdelkov:
Primerjalnik izdelkov:

Vrste estrihov

17.04.2023 137 ogledov 4 min branja
Vrste estrihov

Estrihi spadajo med zahtevnejša gradbena dela, zato je priporočljivo, da vam jih izvedejo strokovno usposobljeni izvajalci. Ker so eden najbolj izpostavljenih delov bivalnega prostora je pomembno, da so strokovno vgrajeni in vrhunsko obdelani.

Same izdelave se lahko lotite tudi sami vendar se najprej dobro poučite o sami izvedbi.

ESTRIH JE TANKA PODLAGA ZA TALNE OBLOGE.

Polaga se na betonsko ali drugo nosilno podlago in ima debelino nekaj centimetrov. Estrih je sestavljen iz cementa, litega asfalta in anhidrita, poimenovan pa je glede na vrsto veziva. Tako se uporabljajo cementni estrihi, samorazlivni estrihi na osnovi kalcijevega sulfata, polimerno cementni nanosi, na osnovi polimerov ipd.

Estrih se polaga se na vmesno ločilno in izolacijsko plast in nosilno podno konstrukcijo, nanj pa se polagajo zaključne talne obloge (parket, laminat, ploščice). Polaganje estriha se tako izvaja, preden se lotimo polaganja zaključne talne obloge. Estrihi se med seboj razlikujejo glede na vrsto veziva, polaganje in čas sušenja.

Estrihi se vgrajujejo v zelo različnih prostorih in so uporabni pri številnih problemskih rešitvah:

  • gradnja poslovnih in upravnih objektov,
  • stanovanja,
  • novogradnja,
  • sanacija starih stavb,
  • mokri stanovanjski prostori.

Estrihi so uporabni v številne namene, saj glede na model nudijo protipožarno protihrupno in toplotno zaščito, so primerni za sisteme talnega gretja in pri polaganju talnih oblog.

ZAKAJ JE POTREBNO POLAGANJE ESTRIHOV?

Estrihi nudijo zvočno in požarno zaščito, ustvarjajo prijetno bivalno okolje, z njimi pa dosežemo ravnost linij. Nanašamo jih lahko tako strojno kot ročno, v njih pa je možno vgraditi tudi talno gretje, s čimer pripomorejo k enakomerni porazdelitvi temperature. Estrihi morajo zagotavljati enakomernost strjevanja, sušenja in obdelovanja, kar zmanjšuje možnost za nastanek razpok.

Nudijo zvočno in požarno zaščito, ustvarjajo prijetno bivalno okolje, z njimi pa dosežemo ravnost linij. Nanašamo jih lahko strojno kot ročno, v njih pa je možno vgraditi tudi talno gretje.

VRSTE ESTRIHOV GLEDE NA KONSTRUKCIJO

Glede na vrsto izdelave ločimo med plavajočim, drsečim in veznim estrihom, tovrstna poimenovanja pa povejo, kako je estrih povezan s spodnjim slojem.

Vezni estrihi

Vežejo se neposredno na podlago in so eno-ali večslojni. S sredstvom za boljši oprijem ali emulzijo dosežemo trden oprijem.

Plavajoči estrih

Plavajoči estrih je od podlage ločen s plastjo izolacije, s fugo pa je ločen tudi od drugih gradbenih elementov.

Drseči estrih

Drseči estrih je z ločilnim slojem ločen od podlage, hkrati pa se neposredno ne dotika drugih gradbenih elementov s fugo.

OSTALE VRSTE ESTRIHOV

Klasični, ročno vgrajeni estrihi

Gre za nekoliko bolj suho betonsko mešanico, ki se jo med vgrajevanjem »zariba« in tako dobimo gladko površino tal.

Samorazlivni estrihi

Izdelani so iz tovarniško narejene mešanice, ki se zmeša z vodo. Prednosti so manjša minimalna debelina (že od 20 mm dalje), in dejstvo, da zaradi bolj tekoče sestave cevi talnega gretja popolnoma oblije, ter s tem zagotavlja optimalen prenos toplote med grelnimi cevmi in estrihi.

Suhomontažni oz. suhi estrihi

Prednosti suhih estrihov so možnost izvajanja v vseh letnih časih, enostavna in hitra izvedba, majhna masa in višina plavajočega poda ter takojšnja uporabnost za izvedbo zaključnih talnih del.

Ročni estrih

Primeren je za vgradnjo na manjših površinah ali na mestih, kjer ni mogoč dostop z mehanizacijo za izvedbo strojnega estriha. Najprimernejši je za prenove manjših prostorov, kot so kopalnice, primeren pa je tudi za pokrivanje vdrtin zaradi prenove inštalacij.

Strojni estrih

Sestavljeni so iz več slojev, izolacije in betonske povrhnjice. Estrih se vlije na izolacijo, ki ojača cevi, betonski sloj pa je največkrat prisoten kot plavajoči pod. Plavajoči pod se loči od sten objekta, tako pa prepreči prenos zvoka iz estriha na objekt.

Imate po branju še kakšno vprašanje?

AI asistentka M.AI.A vam je na voljo za klepet 24 ur na dan.

Nazaj na vrh Nazaj na vrh
Primerjalnik izdelkov:
Dodaj v košarico
Kategorije izdelkov
Informacije

Košarica

Izberite svoj najbližji trgovski center

Za izbran trgovski center vam bomo samodejno prikazovali zaloge.

Zdravo

Ste že nakupovali v Merkur spletni trgovini?

Prijava

Še niste nakupovali v Merkur spletni trgovini?

Ustvarite račun in nakupite hitreje.
Ob registraciji si lahko ustvarite tudi Merkurjevo kartico zaupanja, s katero si zagotovite dodatne prihranke.

Registracija

Zaloga v trgovskih centrih

Prikaz zalog je informativne narave. Točen podatek dobite v izbranem trgovskem centru.

Brezplačna pomoč pri nakupu
Brezplačna pomoč pri nakupu
080 88 01