Brezplačna dostava za nakupe nad 70 €. Več
Primerjalnik izdelkov:
Primerjalnik izdelkov:

Vrtnarski triki za obilen pridelek ameriških borovnic, jagod in malin

24.05.2023 39 ogledov 4 min branja
Vrtnarski triki za obilen pridelek ameriških borovnic, jagod in malin

Jagode sadimo vsakih nekaj let in odstranimo cvetove po sajenju. Ameriškim borovnicam dodajte kislo zemljo in jih zaščitite pred ptiči ter poskrbite za vlago in pravilno rez. Ljubitelji vrtnarjenja so najbolj navdušeni nas dvakrat rodnimi sortami malin, ki ne zahtevajo posebnega znanja o rezi. Ne zgrešite vrtnarskih trikov, ki jih delimo z vami in uživajte v vrtnarjenju.


Enostaven trik za hitrejši in bogat pridelek jagod

Mesečnim jagodam spomladi odtrgamo prve cvetove, da se sadike bolje ukoreninijo. Nove jagode sadimo vsako tretje leto, ker se obstoječi nasad izrodi. Tako si zagotovimo bogat domač pridelek, ki ga še posebno obožujejo otroci. Sadike visoko rodnih sort jagod poiščite v Merkurju. Jagode sadimo v spomladanskem in pozno poletnem času.

Pri ameriških borovnicah poskrbite za dodatek zemlje in zaščito pred ptiči

Plodovke lahko zelo enostavno gojimo, tudi če imamo malo prostora. Potrebujemo le lonec premera vsaj 30 cm in sončno lego. Večji kot je lonec boljše je, ker ima rastlina več prostora za razrast korenin.

Zemlja na vrtu običajno ni dovolj kisla za gojenje ameriških borvonic, zato je treba vsako leto dodajati zemljo, da rastline dobro uspevajo. Tako se znebimo bledih listov (kloroza), ki so posledica razkisanja zemlje. V času zorenja borovnic je priporočljivo zaščititi pridelek z mrežo proti pticam, da nas na grmu pričakajo sladki, zreli plodovi.

Rez za bogat pridelek ameriških borovnic in zalivanje

Pri ameriških borovnicah upoštevamo pravilo, da mladih poganjkov nikoli ne krajšamo na grmu, saj s takšno rezjo izgubimo rodnost in izmaličimo grm. Izrezujemo stare in izrojene veje in jih nadomeščamo z novimi poganjki ki izraščajo iz tal.

V sušnem obdobju je treba poskrbeti, da je zemlja vedno dovolj vlažna, saj borovnice zorijo v poletnem času in jim ne ugaja suša.

Kakšne maline zagotavljajo visok pridelek v vsakem vrtu?

Vse ljubitelje vrtnarjenja zagotovo razveselijo maline, ki so dvakrat rodne. Take sorte rodijo tudi, če jih vsako leto porežemo do tal. V tem primeru bodo rodile enkrat in nekoliko kasneje. Pridelek v tem primeru pobirate tudi, če nimate znanja o rezi. Urbani vrtičkarji boste navdušeni nad sorto Ruby Beauty, ki jo lahko gojite v loncih.

V mesecu maju je treba večkrat rodne maline, ki ste jih rezali na takšena način redčiti in ohraniti 8 do 10 močnih rozg na dolžinski meter.

Imate po branju še kakšno vprašanje?

AI asistentka M.AI.A vam je na voljo za klepet 24 ur na dan.

Nazaj na vrh Nazaj na vrh
Primerjalnik izdelkov:
Dodaj v košarico
Kategorije izdelkov
Informacije

Košarica

Izberite svoj najbližji trgovski center

Za izbran trgovski center vam bomo samodejno prikazovali zaloge.

Zdravo

Ste že nakupovali v Merkur spletni trgovini?

Prijava

Še niste nakupovali v Merkur spletni trgovini?

Ustvarite račun in nakupite hitreje.
Ob registraciji si lahko ustvarite tudi Merkurjevo kartico zaupanja, s katero si zagotovite dodatne prihranke.

Registracija

Zaloga v trgovskih centrih

Prikaz zalog je informativne narave. Točen podatek dobite v izbranem trgovskem centru.

Brezplačna pomoč pri nakupu
Brezplačna pomoč pri nakupu
080 88 01