Brezplačna dostava za nakupe nad 70 €. Več
Primerjalnik izdelkov:
Primerjalnik izdelkov:

Vrtne borovnice

17.04.2023 17 ogledov 2 min branja
Vrtne borovnice

Že samo ime vrtna borovnica nam pove, da je to borovnica, ki raste na vrtu. Vrtna borovnica običajno na vrtu nima takšne zemlje kot jo je imela v gozdu, kjer so tla navadno zelo rahla, humusna, dobro propustna in kar je najbolj pomembno tudi kisla.

Vrtna borovnica je v zadnjih letih postala zelo priljubljena vrtna grmovnica, ki dobro uspeva le, če zanjo ustrezno poskrbimo.

NEGA RASTLIN

90 % borovnic, ki jih posadimo na vrtu, slabo uspeva, če ne skrbimo zanje tako, kot je to potrebno. Izkopati moramo nekoliko večjo sadilno jamo, katero zopet napolnimo z ustreznim substratom. Najbolje je, da vzamemo zemljo, ki je namenjena za sajenje azalej in rododendronov in v takšno zemljo posadimo te vrtne borovnice.

To je rastlina, ki potrebuje tla vedno rahlo vlažna, zato jo je potrebno poleti, ko ni dovolj dežja, redno zalivati z mehko vodo. V kolikor nimamo mehke vode je priporočljivo, da natočimo v večjo posodo vodovodno vodo, katero pustimo stati v tej posodi najmanj 24 ur. Dve tretjini vode lahko uporabimo za zalivanje, ostalo pa pustimo v posodi, saj se v tem času kalcij ne uniči, temveč se samo sesede na dno posode. Pri tem moramo tudi paziti, da vode med seboj ne pomešamo, ker bi bila tako voda zopet polna kalcija.

Vrtne borovnice je potrebno vsaj dvakrat ali trikrat temeljito pognojiti. Tudi v tem primeru uporabimo gnojilo, ki je namenjeno gnojenju rododendronov. Tako bodo naše borovnice bujno rasle, bogato cvetele, predvsem pa obrodile zelo sladke plodove. Prvo gnojenje opravimo že v mesecu marcu, tik preden se te rastline prebudijo iz zimskega počitka, drugo gnojenje opravimo tik pred cvetenjem in tretjič dognojujemo po obiranju. Te rastline je potrebno v kasnejših letih, ko postanejo večje, redno, vsako pomlad tudi nekoliko obrezati. Obrezujemo jih na ta način, da jim sproti odstranjujemo star les, ki je že izrojen.

NEGA NA KRATKO:

  • borovnice potrebujejo rahla, humusna in kisla tla
  • zemlja mora biti vedno rahlo vlažna
  • dvakrat ali trikrat letno jih pognojimo
  • ko rastline postanejo večje, jih je potrebno nekoliko obrezati

Imate po branju še kakšno vprašanje?

AI asistentka M.AI.A vam je na voljo za klepet 24 ur na dan.

Nazaj na vrh Nazaj na vrh
Primerjalnik izdelkov:
Dodaj v košarico
Kategorije izdelkov
Informacije

Košarica

Izberite svoj najbližji trgovski center

Za izbran trgovski center vam bomo samodejno prikazovali zaloge.

Zdravo

Ste že nakupovali v Merkur spletni trgovini?

Prijava

Še niste nakupovali v Merkur spletni trgovini?

Ustvarite račun in nakupite hitreje.
Ob registraciji si lahko ustvarite tudi Merkurjevo kartico zaupanja, s katero si zagotovite dodatne prihranke.

Registracija

Zaloga v trgovskih centrih

Prikaz zalog je informativne narave. Točen podatek dobite v izbranem trgovskem centru.

Brezplačna pomoč pri nakupu
Brezplačna pomoč pri nakupu
080 88 01