Brezplačna dostava za nakupe nad 70 €. Več
Primerjalnik izdelkov:
Primerjalnik izdelkov:

Vodne rastline za vaš ribnik ali vrt: lokvanji, vodna solata in ostale vodne rastline

17.04.2023 114 ogledov 4 min branja
Lokvanji, vodna solata, šaši, japonska preslica in ostale vodne rastline

Ribniki so najlepši v poletnem času in to po zaslugi rastlin, ki rastejo v različnih območjih ribnika. Pri izbiri vodnih rastlin smo pozorni na cono zasaditve in njihov namen. Ste vedeli, da vodne rastline lahko postavite tudi v okrasne lonce na vrt, terase ali balkon? Tako je vodni motiv na dosegu roke tudi vsem, ki nimate ribnika.

Poživite ribnik z novimi vodnimi rastlinami

Vodne rastline so odlične za dekoracijo in poživitev ribnikov. V poletnih dneh je robnik najlepši, večeri in jutra ob ribniku pa nepozabni. Večina vodnih rastlin ne zahteva veliko vzdrževanja, prenašajo tudi nizke zimske temperature.

Vodne rastline poživijo ribnik

Cvetoči rob ribnika

Pri izbiri vodnih rastlin, ki so na razpolago v MERKURJu smo pozorni na primerno globino oz. cono zasaditve. Vsaka rastlina ni primerna za rob ribnika, prav tako ne za osrednji del robnika, ki je praviloma najgloblji.  

Cona zasaditve I II III IV V VI
Delitev vodnih rastlin Obvodne rastline Močvirne rastline Rastline plitvih voda Rastline globokih voda Oksigene rastline Plavajoče rastline
Globina sajenja (cm) 0 0/-15 -15/-40 -40/-120 -10/-120 0

Vodne rastline, ki uspevajo v posameznih globinah

Rumeni blatnik je lokvanju podobna trajnica, ki najbolje uspeva v območju rastlin globokih voda. V tem območju sadimo tudi lokvanje, ki nam s cvetovi različnih barv krasijo številne ribnike. Ščitastolistni plavček lahko sadimo v različne cone ribnika. Dobro se bo počutil med močvirskimi rastlinami, rastlinami plitvih voda in rastlinami globokih voda.

Vodne rastline poživijo ribnik

Vodne rastline lahko postavite tudi v okrasne lonce na vrt, terase ali balkon

V primeru, da ribnika nimate lahko vodne rastline postavite v okrasne lonce, ki krasijo teraso, balkon ali vrt. Tako bo bivanje še bolj prijetno, saj boste del narave prinesli v neposredno bližino vašega kotička za počitek. Vodne rastline posadimo tudi v manjše ribnike, ki jih kupimo v obliki kalupa ali fontane v velikih posodah. V vrtu lahko ustvarimo tudi vrtno mlako in jo zasadimo s številnimi vodnimi rastlinami.

Japonsko preslico, različne šaše, škrlatno lobelijo, irise in ostale rastline iz cone I in II lahko sadimo tudi v posode

Poskrbite za ustrezne posode in zemljo

Lokvanje, rumeni blatnik, ščitastolistni plavček presadimo v posodo oz. košaro za vodne rastline ter jim dodamo ustrezno zemljo. Obvodne in močvirne rastline kot so: škrlatna lobelija, japonska preslica, kalužnice, iris, različni šaši lahko sadimo ob rob ribnika ali celo v posode. V ribniku in posodah je treba preverjati nivo vode, saj vodne rastline najbolje uspevajo, če imajo na razpolago dovolj vode.

Vodna solata in ostale plavajoče rastline plavajo na vodi in ne potrebujejo posode.

Vodne rastline čistijo vodo, jo obogatijo s kisikom in senčijo robnik 

Prednost vodnih rastlin je tudi ta, da čistijo vodo in nudijo zatočišče mladim ribam, želvam, ostalim živalim. Hitro rastoče vodne rastline, kot je navadni rogolist porabijo zelo veliko hranilnih snovi in čistijo ribnik ali mlako. Tako je v vodi manj alg.

V domačem ribniku ponudite prostor tudi oksigenim rastlinam, ki vodo obogatijo s kisikom. Plavajoče rastline senčijo ribnik in nudijo prijetno zavetišče za živali.

Besedilo in fotografije: Davor Špehar

Ribnik je lahko tudi majhen

Imate po branju še kakšno vprašanje?

AI asistentka M.AI.A vam je na voljo za klepet 24 ur na dan.

Nazaj na vrh Nazaj na vrh
Primerjalnik izdelkov:
Dodaj v košarico
Kategorije izdelkov
Informacije

Košarica

Izberite svoj najbližji trgovski center

Za izbran trgovski center vam bomo samodejno prikazovali zaloge.

Zdravo

Ste že nakupovali v Merkur spletni trgovini?

Prijava

Še niste nakupovali v Merkur spletni trgovini?

Ustvarite račun in nakupite hitreje.
Ob registraciji si lahko ustvarite tudi Merkurjevo kartico zaupanja, s katero si zagotovite dodatne prihranke.

Registracija

Zaloga v trgovskih centrih

Prikaz zalog je informativne narave. Točen podatek dobite v izbranem trgovskem centru.

Brezplačna pomoč pri nakupu
Brezplačna pomoč pri nakupu
080 88 01