Brezplačna dostava za nakupe nad 70 €. Več
Primerjalnik izdelkov:
Primerjalnik izdelkov:

Vrtno orodje in oprema

17.03.2024 176 ogledov 3 min branja
Vrtno orodje in oprema

Pri nakupu vrtnega orodja smo pozorni na kakovost, dobro izdelavo in varnost. Pomembna je tudi cena, pri čemer ne pozabite, da se poceni nakup dolgoročno najpogosteje ne izplača. Grablje, lopate in motike naj bodo iz nerjavečega jekla in izdelane iz enega kosa, saj so varjena in zakovičena mesta pogosto šibke točke.

Pri grebači, grabljah, motiki, lopati in metli je pomembna ustrezna dolžina ročaja, da se nam pri delu ni potrebno prepogibati. Prekopne vile in lopata štiharica naj imata glede na vašo višino krajši ročaj. 

NAJBOLJ POMEMBNO VRTNO ORODJE

Brez dobrih vrtnih škarij ne gre.

Rezilo naj bo iz nerjavečega jekla in tako ostro, da robovi rezane površine ostanejo gladki in ne zmečkani ali scefrani.

Za obrezovanje sadnega in okrasnega drevja potrebujete močne škarje dolžine 20 cm, za obrezovanje vrtnic in drugega cvetja pa velikosti 17 ali 18 cm.

Najmodernejše škarje, še zlasti posebni modeli, kot so drevesne škarje ali škarje za živo mejo, so prekrite s plastjo teflona, njihov mehanizem pa je uporabniku prijazen, saj v delo ni potrebno vložiti pretiranega napora.

Katero orodje naj uporabim?

  • Lopata za prekopavanje in izkopavanje lukenj za sajenje. Ravna jeklena površina; trden držaj iz lesa ali plastične snovi; primerna velikost za manjše ljudi 80 cm, za večje 90 cm; držaj v obliki črke D ali T.
  • Prekopne vile z roglji, oddaljenimi 4 cm in krajšim držajem za prekopavanje kamnite in težke zemlje ali zemlje, polne koreninastega plevela.
  • Sadilna lopatica z ročajem iz lesa, umetne mase ali cela kovinska za izkopavanje manjših lukenj ali za zasajanje posod.
  • Grebača (ročni kultivator) s tremi rogali in daljšim držajem za rahljanje zemlje.
  • Lopata z ukrivljeno površino in daljšim držajem za zemljo, pesek ali kompost.
  • Motika z daljšim držajem za rahljanje zemlje in odstranjevanje trave.
  • Kovinske vrtne grablje z dolgim držajem za grabljenje prodnih potk
  • Pahljačaste grablje s kovinskimi ukrivljenimi rogali za grabljenje listja, odkosa in mahu.
  • Metla, brezova ali iz drugega materiala, za pometanje utrjenih površin.

SKRBNO UREJENE GREDICE

Pri urejanju gredic vam bodo v pomoč lopate, vile, motike in grablje. Izbirajte kakovostno orodje, pripročamo modele kjer sta glava (spodnji del orodja) in vrat skovana iz enega kosa kovine in nista varjena, saj so prav varjena in zakovičena mesta pogosto tudi šibke točke orodja.

Leseni držaji naj bodo trdno vsajeni v cevi kovinskega vratu.

Priporočamo vam, da vrt okopavate vedno s pravilno zravnanim hrbtom, zato je pomembno, da je orodje primerno vaši telesni višini (držaj se mora končati v višini pasu).

Nasvet: vrtno orodje pred vsako zimo skrbno očistite, naoljite kovinske dele in nabrusite rezila.


Imate po branju še kakšno vprašanje?

AI asistentka M.AI.A vam je na voljo za klepet 24 ur na dan.

Nazaj na vrh Nazaj na vrh
Primerjalnik izdelkov:
Dodaj v košarico
Kategorije izdelkov
Informacije

Košarica