(pri nakupu nad 80 EUR)Izdelek je potrebno prevzeti osebno v trgovskem centru Izdelki s starostno omejitvijo potrebujejo potrditev starosti ob zaključku naročila.
Zakaj izbrati cepljeno zelenjavo?
Cepljene sorte zelenjave izbiramo zelo skrbno. Pri tem so odlične lastnosti rasti in okusa prav tako pomembne kot odpornost proti boleznim in robustnost. V Merkurjevo ponudbo cepljene zelenjave smo uvrstili le sorte, ki po kakovosti, zagotovljenem pridelku in rasti zagotavljajo dodano vrednost.
CEPLJENJE ZAGOTAVLJA OBČUTNO VEČJI PRIDELEK IN POVEČUJE GOTOVOST PRIDELKA
Pri cepljenju sadik zelenjave so kakovostne sorte, ki imajo velik pridelek in dober okus, cepljene na podlago močne sorte z močnim koreninskim sistemom. Tako so na primer kumare in melone cepljene na podlago buče; paradižnik in jajčevci so cepljeni na podlago divjega paradižnika. S takim načinom cepljenja sta dve različni rastlini sestavljeni v eno in lahko izkoristimo prednosti obeh rastlin.
CEPLJENJE OMOGOČA:
- močno rast rastline,
- močan koreninski sistem,
- visoko odpornost proti boleznim v tleh, ki okužujejo rastline,
- boljšo kakovost listov in plodov,
- občutno večji pridelek.
Kaj točno pomeni cepljenje zelenjave?
Cepljenje zelenjave je postopek, pri katerem se zgornji del (poganjek) ene rastline (scion) pritrdi na spodnji del (podlago) druge rastline.
Odpornost na bolezni in škodljivce
Cepljena zelenjava je običajno bolj odporna na bolezni in škodljivce. Pridelovalci lahko izberejo podlage, ki so odporne na specifične bolezni ali škodljivce, ki so pogosti v njihovem območju.
Več plodov
Cepljene rastline pogosto proizvedejo več plodov kot necepljene rastline. To je lahko posledica večje odpornosti na bolezni in škodljivce, večje tolerantnosti na stresne razmere ali boljše uporabe hranil.
Boljša odpornost na stresne razmere
Cepljene rastline so pogosto bolj tolerantne na stresne razmere, kot so suša in ekstremne temperature. To je lahko še posebej koristno v spremenljivih vremenskih pogojih, ki so pogosti v Sloveniji.
Daljša pridelovalna sezona
Ker so cepljene rastline bolj odporne na bolezni in škodljivce, lahko omogočijo daljšo pridelovalno sezono, kar poveča skupno končno količino pridelka.
Večja učinkovitost uporabe prostora
Zaradi boljše rodovitnosti in daljše pridelovalne sezone lahko cepljene rastline bolj učinkovito izkoristijo omejen prostor, kar je pomembno za intenzivno kmetijstvo ali vrtičkanje.