Brezplačna dostava za nakupe nad 70 €. Več
Primerjalnik izdelkov:
Primerjalnik izdelkov:

Zamenjava starih okenskih tesnil

17.04.2023 69 ogledov 4 min branja
Zamenjava starih okenskih tesnil

Pri oknih lahko prihaja do velikih toplotnih izgub, predvsem na stiku med okvirjem in krilom, zato je pri zamenjavi tesnil pri starih oknih potrebno tesniti ravno ta mesta. Pri dvojnih oknih je zatesnjen le notranji del okvirja, pri vezanih oknih pa med notranjim delom krila in okenskim okvirjem. 

Pred zamenjavo oken preverite možnost sanacije in popravil obstoječih oken, pri katerem zamenjate obstoječa tesnila ali se odločite za dodatno tesnjenje. Če so okna sicer v dobrem stanju, je menjava tesnil učinkovita in energijsko smiselna, v nasprotnem primeru, ko so okna že precej poškodovala (zdelan in slabo vzdrževan les), pa bi bila popravila neučinkovita.

Strokovnjaki najbolje priporočajo silikonska tesnila, ki se jih namesti v narezan utor. Silikonska tesnila so nameščena brez lepil, zato pa imajo daljšo življenjsko dobo kar do 10 let.

ZAMENJAVA OKENSKIH TESNIL

Pri tesnjenju obstoječih oken, ki je sorazmerno poceni in nezahtevno, lahko pri stroških ogrevanja prihranimo tudi do 20 % toplotne energije. V eni ogrevalni sezoni v povprečju skozi vsak meter netesnih oken in vrat uhaja tudi do 40 kWh energije.

Toplotne izgube zunanjih oken in vrat nastanejo zaradi prehoda toplote skozi okno(transmisijske izgube) in zaradi nenadzorovanega pretoka zraka skozi pripire (konvekcijske izgube).

V nasprotju s transmisijskimi izgubami, ki jih z izbiro ustreznega materiala lahko kar najbolj omejimo, lahko konvekcijske izgube zaradi zdravstvenih in gradbeno-fizikalnih razlogov zmanjšamo le do neke meje: 0,5 do 0,8 kratna izmenjava zraka je namreč potrebna zaradi dovoda zraka in odvoda vlage, vonjav in plinov (ogljikovega dioksida, radona in drugih škodljivih plinov, ki se sproščajo iz gradbenega materiala in opreme, aparatov, čistil, ...).

ZAKAJ JE TESNJENJE OKEN POMEMBNO?

Tesnjenje oken ni pomembno samo zaradi varčevanja z energijo, ampak tudi zaradi zaščite pred vročino, vlago, hrupom in prašnimi delci ter ne nazadnje pred prepihom. Pri oknih so najbolj kritični stiki med okenskim krilom in okvirjem pripire, prav tako pa so pomembni stiki med okvirom in zidom ter med krilom in zasteklitvijo.

PREIZKUS TESNOSTI OKEN IN ZAMENJAVA TESNIL

Tesnost oken lahko preprosto preizkusimo tako, da med krilo in okenski okvir vstavimo list papirja. Če ga pri zaprtem oknu z lahkoto izvlečemo, je tesnjenje slabo. Preizkus ponovimo na več mestih in več oknih. Preden ta zatesnimo, moramo presoditi, ali niso že tako dotrajana, da bi jih bilo pametneje zamenjati.

Poškodovana tesnila lahko zamenjamo sami, popravilo oken in poškodovanega okovja pa je bolje prepustiti usposobljenemu strokovnjaku. Pripire starejših oken lahko zatesnimo na dva načina: s samolepilnimi tesnili ali s takimi, ki jih vstavimo v novo urezan utor. Samolepilna se sčasoma zaradi vlage, vremenskih in temperaturnih sprememb ter čistilnih sredstev odlepijo, medtem, ko so tesnila v utoru (silikonska tesnila) trajna.

Prva otežujejo tudi vzdrževanje oken in vrat, saj jih praviloma ne smemo prebarvati ali prelakirati, torej jih je treba prej odlepiti.

Vstavljena silikonska tesnila pa lastnik ob vzdrževanju preprosto vzame iz utora in jih po opravljenem delu namesti nazaj. Zato je vstavljanje v utor boljša rešitev, vendar moramo izvedbo prepustiti mojstru, ki ima za to ustrezno orodje.

Rečeno storjeno - iščete mojstraRečeno storjeno - iščete mojstra

Imate po branju še kakšno vprašanje?

AI asistentka M.AI.A vam je na voljo za klepet 24 ur na dan.

Nazaj na vrh Nazaj na vrh
Primerjalnik izdelkov:
Dodaj v košarico
Kategorije izdelkov
Informacije

Košarica

Izberite svoj najbližji trgovski center

Za izbran trgovski center vam bomo samodejno prikazovali zaloge.

Zdravo

Ste že nakupovali v Merkur spletni trgovini?

Prijava

Še niste nakupovali v Merkur spletni trgovini?

Ustvarite račun in nakupite hitreje.
Ob registraciji si lahko ustvarite tudi Merkurjevo kartico zaupanja, s katero si zagotovite dodatne prihranke.

Registracija

Zaloga v trgovskih centrih

Prikaz zalog je informativne narave. Točen podatek dobite v izbranem trgovskem centru.

Brezplačna pomoč pri nakupu
Brezplačna pomoč pri nakupu
080 88 01