Žar na oglje
Žari na oglje so v Sloveniji zelo priljubljeni. In kateri so najboljši žari na oglje? Tisti, ki so namenjeni druženjem in omogočajo pripravo hrane z avtentičnim okusom po žaru brez uporabe industrijskih omak. Manjši žari so primerni za peko manjših kosov mesa (npr. čevapčičev, ražnjičev).
Za večje kose mesa ali za pripravo večje količine hrane npr. mesa in zelenjave istočasno potrebujemo žar z rešetko premera 57 cm ali več. Priporočamo, da izberete takšen žar, ki ima rešetko debelejšo od 3 mm oz. takšno, da se ne upogiba. Dno in stene žara naj bodo iz masivne pločevine, da toplota čim dlje časa ostane v žaru. V zadnjem času se pojavljajo tudi žari s šamotno oblogo stranic. Za gorivo lahko uporabimo oglje, brikete ali les za žar.
ŽAR NA OGLJE IMA VRSTO PREDNOSTI, KI JIH OSTALE VRSTE ŽAROV NE NUDIJO
- Omogočajo višjo temperaturo kot ostali žari.
- Lahko uporabljate sekance, ki dajo hrani edinstveno aromo.
- Priprava na oglju ima res poseben čar prvinskega načina prižiganja ognja in priprave hrane na odprtem ognju.
Dobro pa je poznati tudi ostale lastnosti
- Zahtevajo več časa za pripravo in čiščenje. Nekateri navdušenci to ocenjujejo kot prednost, saj to jemljejo za užitek in kreativno preživljanje prostega časa.
- So manj predvidljivi in zahtevajo več pozornosti.
- Po določenem času se temperatura močno zniža in je za vzdrževanje temperature potrebno dodajati oglje.
- Omogočajo pripravo manjše količine jedi, zato niso primerni za druženja večjega števila ljudi.
- Upoštevati je potrebno zakonske omejitve uporabe odprtega ognja v primeru velike požarne ogroženosti.
- Niso primerni za uporabo v zaprtih prostorih.
- Cena posamezne peke je približno 2 do 4 EUR dražja od peke na plinskem žaru.
- Imajo krajšo življenjsko dobo kot na primer plinski žari.
KATERI ŽAR NA OGLJE IZBRATI?
- Priporočamo žar z večjo dimenzijo (vsaj 57 cm) ter s pokrovom, ki omogoča indirektno peko.
- Izberite model z režami za regulacijo dovoda zraka na pokrovu in spodaj, kar omogoča uravnavanje pretoka zraka in posledično nadzor nad temperaturo.
- Dvižna rešetka na tečajih olajša dodajanje briketov, oglja ali sekancev med peko.
- Izberite žar s stabilno konstrukcijo.
- Priporočamo, da izberete model, ki ima odlagalne površine, saj je praktična raba v tem primeru mnogo bolj prijetna.
Žar na oglje zahteva od posameznika tudi več znanja glede same priprave žara in ustreznega uravnavanja temperature. Vsak pravi žar mojster prisega na žar na oglje, saj bo hrana ob kakovostnem oglju dobila tisti prefinjen in pravi okus po žaru. Na splošno lahko rečemo, da je žar na oglje nepogrešljiv za vsak pravi piknik.
Po žar na oglje v MERKUR
V naši ponudbi boste našli tako vse vrste žarov kot tudi pribor in oglje za žar.