Brezplačna dostava za nakupe nad 70 €. Več
Primerjalnik izdelkov:
Primerjalnik izdelkov:

Zasaditev grobov (trendi za 2023)

23.10.2023 49 ogledov 5 min branja
Zasaditev grobov (trend za 2023)

Pri oblikovanju in zasaditvi teh majhnih vrtičkov je koristno, če že vnaprej premislimo, kaj bomo sadili letos. Nasprotno se nam lahko zgodi, da zadnji trenutek prehitro izbiramo že uveljavljene "trende" in tako nekako obtičimo pri istem ali podobnem izgledu iz leta v leto.

Zasaditev groba naj bo premišljena

Gredica na grobu običajno nudi omejen prostor za sajenje in nas spodbuja k učinkoviti izrabi razpoložljivega prostora. Zlasti v daljših in zelo ozkih gredicah se odločamo za sajenje v dveh vrstah ali v vzorcu "cik-cak", kjer izmenično posadimo dve, morda celo tri različne vrste rastlin.

Na širših, trikotnih ali bolj kvadratnih gredicah se odlično obnese skupinsko sajenje; običajno se najbolje obnese skupina treh sadik iste vrste rastline po posamezni vrsti.

Kadar ni dovolj prostora

Tudi zasaditve v loncih postajajo vse bolj priljubljene, saj omogočajo, da na različnih mestih, kjer ni na voljo dovolj prostora za sajenje, dodamo svoj osebni pečat.

Čeprav v lonce lahko zasadimo tudi eno samo rastlino, kot je na primer jesenska vresa, se večina ljudi odloči za mešane zasaditve. Te zasaditve uporabljamo kot nadomestek za okrasne aranžmaje, zato jih običajno zasadimo zelo na gosto.

Ob prazničnih priložnostih pričakujemo, da bodo lonci že na začetku bujni in privlačni, medtem ko bomo kasneje odstranili nekatere rastline ali pa spomladi celo osvežili ali povsem zamenjali celoten aranžma.

Za čudovite rezultate:

 1. Izberemo kakovostno zemljo. Za grobove navadno izberemo še posebno temne in za ta namen pripravljene substrate, kot je Plantella Zemlja za grobove. Rastlinam tako zagotovimo optimalno zračnost in hkrati zadostno zadrževanje vlage.
 2. Izbrane rastline, še preden se odpravimo sadit, dobro zalijemo z rastnimi stimulatorji, ki jih vsebuje  gnojilo Bio Plantella Vita. To bo pripomoglo, da bodo rastline ob presajanju lažje prestale stres.
 3. Pri zasaditvah v posodah je ključno, da poskrbimo za nemoten odtok vode, zato na dno pred polnjenjem s substratom nasujemo plast gramoza, peska ali česa podobnega.
 4. Če smo izbrali rastline, ki naj bi nadaljevale rast tudi spomladi in krasile grob še v naslednji sezoni, je ključno tudi založno gnojenje. Priporočamo Plantella Organik.
 5. Priporoča se tudi redno gnojenje, vendar šele spomladi, ko se začne rast rastlin. Uporabimo tekoče gnojilo Plantella Cvet z dodatki alg in vitaminov, ki ga dodamo ob zalivanju. Zasaditve z iglavci pa pognojimo s Plantella Specialnim gnojilom za iglavce.

Kakšni so letošnji trendi?

Vsako leto v področju vrtnarstva opazimo naraščajoče trende, ki segajo v podrobnosti, vključno s priljubljenimi barvami.

Če smo se pretekla obdobja pri zasaditvah grobov osredotočali skoraj izključno na mačehe, smo v zadnjih letih pričeli razmišljati bolj raznoliko.

Lahko rečemo, da s kombinacijo različnih vrst rastlin približujemo svoje zasaditve naravnemu okolju. Seveda se številni odločajo za bolj živahne in pisane kombinacije, ki pritegnejo več pozornosti ter v času hladnih in sivih dni prijetno osvežijo okolje.

Izberite rastline za celo leto

Ko se odločamo za kombiniranje rastlin, je modro razmisliti tudi o obdobju po praznikih, morda celo o vsem zimskem ali celoletnem obdobju do naslednje zasaditve. S pravimi nizkimi grmovnicami in trajnicami, ki ohranjajo zelenje vso zimo, lahko ohranimo privlačen izgled nasada vse do naslednje zasaditve koncem jeseni. Zato je včasih koristno najprej izbrati zimzeleno "osnovo" in nato nadgraditi našo izbiro z sezonsko cvetočimi lepoticami, ki prinesejo dodatno barvitost in privlačnost.Ideja za zasaditev 1

 1. Vrese v jesenskih nasadih težko izpustimo. Če želimo stopiti korak stran od klasične rabe, dodajmo še eno necvetočo sorto, po možnosti rumenkasto, za bolj živahen videz.
 2. Kalocefalus je neprezimna rastlina, ki pa dolgo zdrži tudi na prostem. V kombinacije na grobovih vnaša svetlobo s svojimi svetlo sivimi poganjki, ki se še posebno lepo poda rožnatim vresam.
 3. Mulenbekije ali ogrlice poskrbijo za teksturno pestrost s svojimi kot nit tankimi poganjki in skoraj povsem okroglimi lističi. Navadno prezimi in se razraste kot pokrovna rastlina.
 4. Mačehe so lahko tista pika na i in z barvo cvetov lahko odločajo, kam se bo prevesilo vzdušje kombinacije. Če bi izbrali belo, svetlo vijolično ali rožnato, bi bil grob videti bolj umirjeno, s tako pisano različico pa grob poživi in zasaditev deluje barvno bolj dinamično.

Ideja za zasaditev 2

 1. Višji iglavec, ki nadomešča nagrobni spomenik, razmejuje enostavno in dinamično zasaditev.
 2. Leva stran zasaditve se začenja s trajno,  belo pisano plazečo trdolesko in spodaj zaključi z množico rumenih, drobnocvetnih mačeh.
 3. Na desni je zasaditev bolj razgibana z dinamiko bronastih in zlatih šašev ter zlato reso.
 4. Rumeni odtenki različnih rastlin se v zasaditvi med seboj prepletajo. Podobno vlogo imajo čudoviti listi ognjenega dežja v  vijoličastih odtenkih in purpurno jesensko vresje.
 5. Uporaba Plantella Borovega lubja ali dekorativnega kamenja lahko pomaga pri vzdrževanju groba, saj zadržuje vlago in omejuje rast plevelom. Pri izbiri upoštevajte, da se bodo materiali barvno ujemali z nagrobnikom.

 


Imate po branju še kakšno vprašanje?

AI asistentka M.AI.A vam je na voljo za klepet 24 ur na dan.

Nazaj na vrh Nazaj na vrh
Primerjalnik izdelkov:
Dodaj v košarico
Kategorije izdelkov
Informacije

Košarica

Izberite svoj najbližji trgovski center

Za izbran trgovski center vam bomo samodejno prikazovali zaloge.

Zdravo

Ste že nakupovali v Merkur spletni trgovini?

Prijava

Še niste nakupovali v Merkur spletni trgovini?

Ustvarite račun in nakupite hitreje.
Ob registraciji si lahko ustvarite tudi Merkurjevo kartico zaupanja, s katero si zagotovite dodatne prihranke.

Registracija

Zaloga v trgovskih centrih

Prikaz zalog je informativne narave. Točen podatek dobite v izbranem trgovskem centru.

Brezplačna pomoč pri nakupu
Brezplačna pomoč pri nakupu
080 88 01