Brezplačna dostava za nakupe nad 70 €. Več
Primerjalnik izdelkov:
Primerjalnik izdelkov:

Kako izdelati ptičjo hišico?

01.11.2022 152 ogledov 8 min branja
Zimska skrb za ptice

V zimskem času je potrebno poskrbeti za vse živali, tako za hišne ljubljenčke kot tudi gozdne živali in ptice. 

Nekatere ptice se v tem času ne preselijo v tople južne kraje, ampak ostanejo kar pri nas, v hladnem podnebju. Zaradi snega, ki prekrije zelene površine drevja in se naseli v gozdovih, ptice težko pridejo do hrane. Tu jim lahko pomagamo mi!

Ptice, ki zimo preživijo pri nas, se v grobem delijo na dve vrsti glede na to kakšno hrano uživajo – zrna ali mehkejšo hrano. Med prve ptice sodijo sinice, brglezi, kalini, vrabci, ščinkavci, med druge pa kosi, škorci, taščice in drozgi.

Kako izdelati ptičjo hišico?

Najboljša rešitev za oskrbo ptic čez zimo je ptičja krmilnica. Krmilnica ima ustrezno veliko streho, ki pokriva celotno površino mesta kamor je nastavljena ptičja krma oz. semena.

Pomembna je tudi velikost krmilnice

Ta naj bo dovolj velika, da se hkrati v njej lahko prehranjuje več ptic. Na ptice se lahko spomnite že pred prvim snegom in krmilnico postavite ali obesite že v jeseni. Ptice jo morajo sprva opaziti, se nanjo privaditi in šele na to jo bodo zares uporabljale.

Razmislite o prostoru kamor boste krmilnico postavili.

Nekatere stojijo s pomočjo droga, druge lahko obesite ali jih postavite na balkonsko ograjo ali okensko polico. Za zadnji primer so ustrezni le višji balkoni in okenske police, do kamor ne bodo mogli priti mački. Če ste se odločili za takšno krmilnico, ki jo postavite na drog, mora biti ta visok vsaj 2 metra – tudi za njegovo višino so razlog mački, ki jih ptice močno privabljajo.

Krmilnico postavite v bližino dreves ali grmovja, saj se ptiči radi nahajajo na vejah dreves oz. grmov in bodo krmilnico tako hitreje opazili oz. upali uporabljati. Ob daljšem opazovanju boste opazili, da se zelo rade zadržujejo na drevesih v bližini krmilnic preden priletijo na svoj obrok in tudi po njem.

Izdelava krmilnice

Odločite se lahko za nakup ptičje krmilnice. Te so že pravilno oblikovane in zagotavljajo dovolj velike površine, da so semena skrita pred snegom in več pticam omogoča sočasno hranjenje.

Želite izdelati scojo krmilnico?

Zakaj ne bi izkoristili ustvarjalne žilice in jo izdelali kar sami? Za izdelavo osnovne krmilnice ne boste porabili veliko časa in materiala, zadostovalo pa bo že osnovno mizarsko orodje – ročna žago , kladivo , meter, svinčnik , izvijač … Za krmilnico je najboljša izbira les, predvsem kakšen iglavec.

Lesenih površin nikoli ne barvajte z barvnimi lahki.

Rdeča barva ptice odbija, saj jim predstavlja nevarnost. Hkrati je zaradi laka površina preveč gladka in jim to ni ravno po godu. Barve krmilnice zato ohranite v čim bolj naravnih odtenkih. 

Krmilnica naj bo čim bolj odprta, saj želijo imeti ptice neprestan pregled na dogajanjem okoli njih, zato naj bo vhod krmilnice dovolj odprt. Ne pozabite na velikost strehe, ki naj bo kar nekaj večja od podesta, kjer se nahaja hrana. Tako preprečite nabiranje snega in vlažna semena.

Doma narejene hišice naj bodo oblikovane tudi tako, da bo njihovo čiščenje čim lažje.

Priporočamo, da si spodnji del naredite kot predal, saj ga boste tako enostavno odstranili iz krmilnice in očistili nesnago iz njega.Zimska hrana za ptice

Najboljša izbira za ptice pozimi so semena. Ta so lahko sončnična, konopljina, lanena, pšenična, prosena … Dobra rešitev je že pripravljeno mešanico kupiti v trgovini. Takšna semena so ustrezna za zunanje ptice in izberete lahko med številnimi mešanicami ali pa se odločite za eno vrsto semen.

S hranjenjem ptic začnite že v jeseni in jih privadite na stalen donos hrane. S hranjenjem ne odnehajte vse do sredine pomladi. Priporočljivo je, da si hrano dosujete vsako jutro. S svojim opravilom moramo biti zelo dosledni, saj se bodo ptice čez čas navadile na stalen dostop do hrane.

Pozimi ptice lahko razveselite z lojno pogačo.

Obesite jo pod že obstoječo streho, da se nanjo ne bo nabral sneg. V tem primeru je ptice ne bodo videle ali želele uporabljati, saj bo prepojena z vodo ali celo zmrznjena. V različnih trgovinah je moč dobiti že narejene pogače, lahko pa jo izdelate tudi sami doma.

Kako narediti lojno pogačo?

V jogurtov lonček (ali poljuben kalup) stresite poljubno mešanico semen in v njihovo sredino vstavite vrvico oblikovano v zanko. Stopljeno kokosovo maščobo (kokosovo olje) prelijte semena do vrha. Mešanico postavite na hladno in počakajte, da se strdi. Strjeno pogačo vzemite iz lončka in vrvico obesite na drevo.

HRANA ZA ZUNANJE PTICE AGROLIT LOJNA POGAČA 6/1

HRANA ZA ZUNANJE PTICE AGROLIT LOJNA POGAČA 6/1

1,29 € / kos
Na zalogi
Izenači ceno!
HRANA ZA ZUNANJE PTICE AGROLIT LOJNA POGAČA V VEDRU 30/1

HRANA ZA ZUNANJE PTICE AGROLIT LOJNA POGAČA V VEDRU 30/1

6,59 € / kos
Na zalogi
Izenači ceno!
HRANA ZA ZUNANJE PTICE VITA GARDEN LOJNE POGAČE 30 KOS V VEDRU

HRANA ZA ZUNANJE PTICE VITA GARDEN LOJNE POGAČE 30 KOS V VEDRU

9,99 € / kos
Na zalogi
Izenači ceno!
HRANA ZA ZUNANJE PTICE VITA GARDEN SONČNICE MEŠANE 5KG

HRANA ZA ZUNANJE PTICE VITA GARDEN SONČNICE MEŠANE 5KG

16,99 € / kos
Na zalogi
Izenači ceno!

Ne pozabite na vodo

V času snega in zime ne pozabite tudi na vodo, ki jo ptice potrebujejo skozi vse leto, a je ta v času hladnega vremena težko dostopna zaradi zmrzali. Vodo nalijte v plitvo posodico in ji občasno dolijte mlačno vodo, da le ta ne bo hitro zmrznila.


Nekatere ptice v valilnicah spijo in gnezdijo

Določene ptice valilnice uporabljajo tudi čez zimo. Takšni so predvsem poljski vrabci in velike detele. Vanje nanesejo suho travo.

Tudi preostale ptice lahko valilnico uporabljajo za spanje preko zime. Ker bodo spomladi hiške že navajene, se bodo tudi v času ženitve zatekle vanjo. Ta naj stoji vsaj 2,5 m nad tlemi zavarovana pred vetrom in dežjem.

Vhodna odprtina naj ne bo obrnjena na zahod ali sever, priporočljiva je vzhodna ali jugovzhodna ter, dovoljena pa je tudi jugozahodna lega odprtine.Imate po branju še kakšno vprašanje?

AI asistentka M.AI.A vam je na voljo za klepet 24 ur na dan.

Nazaj na vrh Nazaj na vrh
Primerjalnik izdelkov:
Dodaj v košarico
Kategorije izdelkov
Informacije