Brezplačna dostava za nakupe nad 70 €. Več
Primerjalnik izdelkov:
Primerjalnik izdelkov:

Zunanja svetila in osvetlitev

27.06.2023 339 ogledov 8 min branja
Zunanja svetila in osvetlitev

Z zunanjimi svetili osvetljujemo zunanje dele hiše, vrtov, balkonov, teras in dvorišč. 

Predvsem prijetna je osvetlitev v času poletnih večerov, ko so večeri dolgi in topli, družba pa prijetna. Da vas temna noč ne prežene se opremite z ustreznimi svetili. Priporčamo toplo belo svetlobo, ki bo prijetna ter nemoteča za oči. 

Zunanja svetila so funkcionalna in estetska

Tako kot imajo notranja svetila funkcijo osvetlitve prostora, imajo tudi zunanja svetila svoje funkcije. Njihova primarna lastnost je poskrbeti za primerno osvetlitev, ki omogoča varnost pri gibanju okoli hiše.

Osvetljene stavbe manj privabljajo nepridiprave, osvetlitev okolice pa pripomore k orientaciji naših obiskovalcev. Poleg funkcionalnih lastnosti pa seveda ne smemo pozabiti še na estetske lastnosti svetila. Vrtu, dvorišču ali hišni okolici dodajo poseben pečat.

Zunanja svetila so zaradi uporabe na vrtu, hišni okolici izpostavljena številnim vremenskim razmeram (vlaga, dež, sneg, močno sonce, toča, korozija, ipd.), zato morajo biti izdelana kakovostno in proizvedena z ustrezno IP zaščito. 

"IP" je kratica za "Ingress Protection", kar pomeni zaščita pred vdorom.

To je mednarodni standard IEC 60529, ki določa stopnjo zaščite, ki jo nudijo električni aparati (kot so svetila) proti vdoru trdnih delcev (kot je prah) in vode. Za zunanjo osvetlitev so najbolj pogoste stopnje zaščite IP44, IP54, IP65 in IP67.

  • IP44: zaščita pred tujki s premerom večjim od 1 mm in pršenjem vode.

  • IP54: zaščita pred omejeno količino prahu, ki lahko vdre (ne sme ovirati delovanja) in pršenjem vode.

  • IP65: popolna zaščita pred prahom in zaščita pred curki vode.

  • IP67: popolna zaščita pred prahom in zaščita pred kratkotrajno potopitvijo v vodo.

Pri izbiri zunanjih svetil je zato pomembno, da se upošteva stopnja IP zaščite, da se svetila ne poškodujejo zaradi izpostavljenosti vlagi, prahu, dežju, snegu ali drugim zunanjim dejavnikom.

Glavni načini zunanje osvetlitve

Osvetlitev okolice se razlikuje na dva načina:

  • želite okolico hiše razsvetliti zaradi boljše vidnosti ali

  • želite vrt osvetliti zaradi prijetne večerne atmosfere.

Način osvetljevanja je v obeh primerih drugačen. Če želite doseči predvsem boljšo vidljivost, potem v posamezni objekt usmerite močan snop svetlobe. To lahko storite denimo s pomočjo reflektorja. Gre za klasičen način zunanje osvetlitve.

V drugem primeru, ko si želite ustvariti bolj prijetno večerno vzdušje, pa okolico osvetlimo z več manjšimi svetili, ki nimajo intenzivnega vira svetlobe. 

Pravilno je, da sledimo arhitekturi samega objekta. Ta določa kako potekajo linije, kje se ustvarja več teme in kako se svetloba širi.

Za to se uporabljajo posebni svetlobni efekti s svetili, ki ustvarjajo nežno in pritajeno svetlobo.

slika-1slika-1

Osvetlite detajle na hiši in navrtu

Zvečer in ponoči vrt ni viden v celoti, pač pa opazimo le osvetljeni del. Zato vrta in okolice hiše ne obravnavajte kot en element, ampak ga razdelite na več manjših enot, ki jih tudi kasneje pri osvetlitvi obravnavate posamično kot zanimive dele in lastnosti.

Osvetlitev vrtnih rastlin in družabnih površin 

Zagotovo imate na vrtu rastline, drevesa ali drug dekor, za katere bi želeli, da so vidni tudi ponoči. To lahko izgleda naravnost filmsko!

Osvetlite lahko tudi del vrta, v katerem se najraje zadržujete, počivate, obedujete ali potko, ki vodi do tja.

Osvetlitev osredotočite na izbrana mesta vrta. Zaradi zanimivih organskih senc, ki jih ustvarjajo svetila in rastlinje, lahko prostor deluje še lepše in mogočnejše kot podnevi, saj naše oči zaznavajo samo izbrane detajle. 

Zunanji ambient

Tako kot v prostoru želimo s pomočjo svetil vzpostaviti poseben in zanimiv ambient, je enako tudi na vrtu in okolici.

Atmosfero boste lahko oblikovali s pomočjo različnih svetil, nekatera odlično učinkujejo tudi čez dan, saj osvetlujejo in "oživijo" kotičke, ki so sicer neopaženi in zasenečeni.

Za razgiban in raznolik vrt izberite pisana svetila, ki vsebujejo barvne sijalke.

Ste bolj za umirjen ambient, kjer boste nabirali energijo po napornem dnevu? V tem primeru uporabite svetila ene barve in manjših jakosti. 

Prefinjeno in brez pretiravanja

Kljub temu, da smo malo zaljubljeni v svetila, vseeno omenjamo, da je potrebno imeti občutek in izbrati ustrezno količino, še bolj pomembno pa, ustrezno moč svetil.

Postopoma začnite z njihovim postavljanjem. Uporabite torej svetlobo šibkejše jakosti, manjše število usmerjenih svetilk.

Načrtujte

Počakajte, da pade noč, poglejte kako ambient deluje ponoči in nato popravljajte prvotno postavitev. Pretirana svetloba lahko kaj hitro osvetli še tiste elemente vrta, kateri prvotno niso bili mišljeni.

slika-2slika-2

Priporočljivo je, da vrtna svetila čim bolj skrijete, saj ima ponoči lahko že šibka svetloba močan učinek. Predvsem pozorni bodite na osvetlitev mesta, ki je namenjeno počitku. Nikakor tu ne uporabite ostre direktne svetlobe, ki bi svetila v oči. 

Izbira zunajih svetil

Izbor zunanjih svetil je velik. Nekatere so primerne za vgradnjo, druge se pritrdijo na steno ali strop, spet tretje položimo na tla ali jih zapičimo v zemljo.

Na vrtu so vedno zanimivi reflektorji, talne luči in tudi podvodne.

Osvetlitev ribnika ali bazena.

Plavajoče luči bodo ribniku dale poseben pečat, voda pa bo dobila filmski sijaj spa centra ... Za nočno kopanje v domači bazen vgradite svetila za bazen.

Osvetlitev vrta

Kakšen model svetila boste izbrali, je odvisno od celotne ureditve vrta in stila hiše. Temu prilagodite velikost, materiale in izgled svetila. Izbirate lahko med lesenimi vrtnimi lučmi, klasičnih ali zanimivih oblik.

Za dodatno skrb okolja pa izberite solarne luči, ki bodo energijo nabirale s pomočjo dnevne svetlobe. 

Vedno bolj postajajo popularna talna vgradna svetila. Vendar moramo biti pri njihovi uporabi previdni. Namreč vrt je živ element, rastlinje se skozi leto neprestano spreminja, vsako sezono pa lahko postavitve spremenimo.

Zato so od talnih vgradnih svetil nekoliko bolj primerni fleksibilni reflektorji, ki jih lahko obračamo po potrebi glede na element, ki ga želimo poudariti. Naj bo to skalnjak, grmovnica ali markacijska potka.

Večinoma imamo Slovenci na svojih vrtovih še vedno klasična svetila z bučkami, ki svetlobo razpršijo naokoli. Priporočeno je, da izberete svetilo, ki bo svojo svetlobo širilo v določeno smer in na izbrane elemente vrta.

slika-3slika-3

Vhodna osvetlitev

Osnovno vodilo pri izbiri svetil za osvetlitev vrta je dekoracija. Na vrtu v temni noči po navadi ne beremo, zato je svetloba lahko pritajena in ne preveč intenzivna. Nekoliko drugačen tip svetlobe je na primer na dvorišču okoli hišnih vhodnih vrat. Da se ne spotaknemo ob morebitne stopnice, dekoracijo okoli vhoda, da hitro najdemo ključe, preko videofona vidimo kdo je pozvonil, ipd. potrebujemo nekoliko intenzivnejšo svetlobo. A tudi ta ne sme biti tako intenzivna kot jo imate na primer v stanovanju nad jedilno mizo ali na pisalni mizi. Namreč oči se same prilagajajo glede na količino svetlobe, ki jih fotocelice lahko zaznajo. Zato bi nas ob prižigu luči z zelo intenzivno svetlobo verjetno zabolele oči in bi potrebovali nekaj sekund, da se te privadijo na večjo količino svetlobe.

Zato vam priporočamo, da uporabite talno dekorativno osvetlitev z LED žarnico. Prednost tega svetila je tudi majhna poraba stroškov in energije, četudi ta sveti dan in noč. 

Imate po branju še kakšno vprašanje?

AI asistentka M.AI.A vam je na voljo za klepet 24 ur na dan.

Nazaj na vrh Nazaj na vrh
Primerjalnik izdelkov:
Dodaj v košarico
Kategorije izdelkov
Informacije

Košarica

Izberite svoj najbližji trgovski center

Za izbran trgovski center vam bomo samodejno prikazovali zaloge.

Zdravo

Ste že nakupovali v Merkur spletni trgovini?

Prijava

Še niste nakupovali v Merkur spletni trgovini?

Ustvarite račun in nakupite hitreje.
Ob registraciji si lahko ustvarite tudi Merkurjevo kartico