Anina kuhinja
Novo leto / Anina kuhinja


Anina praznična kuhinja
Kdo ne obožuje simpatične mamice Ane Žontar Kristanc, ki ljubezen do kulinarike tako uspešno širi med nami?
Ker vsako leto za vas pripravljamo le najboljše, smo letos Ano povabili v našo družbo tudi za božične dni. Za vas je pripravila jedi, recepte, trike in namige, da bi bile vaše praznične jedi po okusu in po videzu enostavno popolne.
Vse jedi so razdeljene po 4 novoletnih trendih, pri vsakem boste našli 2 recepta.
Trend:
Dišeč božič
★★★★★








Praznični tiramisu z medenjaki
Čas priprave: 25-30 minut
Količina: 5 kozarcev
Medenjake namočimo v mleko in razporedimo po dnu.
Sladko smetano stepemo do mehkega. Mascarpone sir zmiksamo skupaj s sladkorjem in limonim sokom. Po delih in počasi v mascarpone sir vmešamo stepeno smetano da dobimo enotno kremo, ki naj ne bo presladka saj na vrhu pride sladkorni obliv. Kremo nabrizgamo na piškote. Vse sestavine za obliv z metlico zmešamo in ga prelijemo čez kremo.
Dodamo sladkorne kristalčke in medenjake in položimo v hladilnik za vsaj 3-4 ure.
VIDEO: triki & nasveti
Sestavine za kremo
150 gramov mascarpone sira
500 ml sladke smetane za stepanje
1 žlica sladkorja
2 žlici limoninega soka
Sestavine za sladkorni obliv
2 žlici limoninega soka
3-4 žlice vode
240 gramov sladkorja v prahu
Ostale sestavine
20 medenjakov za dno sladice
200 ml mleka
medenjaki za okras
sladkorni kristalčki za okras – opcijsko
rožmarin za okras








Goveji ptički s kuhanim jajcem
Čas priprave: 20 minut
Čas kuhanja: 1 ura
Količina: 6 ptičkov
Zrezke fino stolčemo in jih malo posolimo in popopramo. Nanje položimo rezine šunke in sira, ter jajce. Zvijemo in pritrdimo z zobotrebci.
V ponev dodamo maslo in olje, ter na njem iz vseh strani popečemo ptičke. Popečene zalijemo z jušno osnovo. Dodamo česen, poper in sol (če imate neslano jušno osnovo). Pokrijemo in na nizkem ognju kuhamo slabo uro.
Po tem času ptičke umaknemo iz posode. V sladko smetano zmešamo moko in paradižnikov koncentrat in vlijemo k omaki. Pokuhamo, da se zgosti, nato pa nazaj dodamo ptičke.
SESTAVINE
6 govejih zrezkov
6 trdo kuhanih jajc
6-12 rezin šunke
6 rezin sira – edamec
žlica masla
žlica oljčnega olja
200-250 ml goveje jušne osnove
1/3 čajne žličke česna v prahu
poper po okusu
sol po okusu
100 ml sladke smetane
1 žlica moke
1/5 čajne žličke paradižnikovega koncentrata
Trend:
Nostalgična romanca
★★★★★








Ježki, obliti s čokolado
Čas priprave: 20 minut
Količina: 5 ježkov
Piškote zmiksamo do finega. Dodamo mleko in namaz/sir in zmiksamo v enotno zmes.
Oblikujemo 5 ježkov in jih položimo na papir za peko. Položimo v zamrzovalnik za 20 minut.
Belo čokolado na pari stopimo in ji vmešamo olje. Po potrebi še malo popravimo obliko da so lepše okrogli, saj se bodo na tej točki lepše oblili, torej se bo nanje lepše prijela čokolada, ker bodo hladni.
Takšne postavimo na rešetko (ali drug mrežast podstavek) in prelijemo s čokolado, jim takoj zapičimo vilico in jih potresemo z izbrano dekoracijo.
VIDEO: triki & nasveti
SESTAVINE
200 gramov baby/savojskih piškotov
150 gramov spekulas piškotov
150 ml mleka
150 gramov belega čokoladnega namaza ali mascarpone sira (v tem primeru dodamo še sladkor po okusu)
300 gramov bele čokolade + 2 žlici olja in
vrtnični listi za okras – ali narezane brusnice ali liofilizirane jagode
PRIPOMOČKI
Kuhinjski robot
Kozica z debelim dnom za topljenje čokolade
Pladenj z luknjami za odcejanje ježkov
Servirni nizki krožniki - manjši, da ne bodo preveliki za posamičnega ježka
Zlate/roza majhne vilice








Losos v listnatem testu s špinačnim nadevom
Čas priprave: 15-20 minut
Čas kuhanja: 25 minut
Količina: za 2 osebi
Lososovemu fileju odstranimo kožo. Posolimo ga in popopramo. Pustimo da se otopli na sobno temperaturo, vmes pa pripravimo ostalo.
Ponev segrejemo. Dodamo olje in nariban česen. Takoj ko zadiši, dodamo špinačo. Pokuhamo le toliko da se spusti. Odstranimo in jo ohladimo. Dodamo ji naribano limonino lupinico, kremni sir, ter sol. Premešamo.
Jajce stepemo. Pečico segrejemo na 220 stopinj.
Listnato testo še izdatno zvaljamo, da ga malce povečamo. Premažemo ga s stepenim jajcem. Razpolovimo ga in na vsako polovico dodamo lososov file. Nadevamo ju s špinačnim nadevom. Testo najprej zavihamo iz obeh strani, nato premažemo s stepenim jajcem in združimo še vrhnji in spodnji rob.
Obrnemo okrog in odložimo na papir za peko. Površinsko zarežemo vzorec. Premažemo s stepenim jajcem in položimo v segreto pečico na zgornjo tretjino za 25 minut.
Pečenega lososa pustimo stati 5 minut, nato pa ga postrežemo.
Postrežemo ga zraven pire krompirja, polente ali pečenega krompirja.
Sestavine
2 lososova fileja
1 zavitek zvaljanega listnatega testa
1/3 čajne žličke soli
črni poper po okusu
1 jajce
Sestavine za špinačni nadev
5 polnih pesti sveže špinače
3 žlice kremnega sira
1 strok česna
1 žlica oljčnega olja
limonina lupinica ene bio limone
1/3 čajne žličke soli
Trend:
Očarljiva eleganca
★★★★★








Carbonara lazanja v majhnih pekačih
Čas priprave: 25-30 minut
Čas kuhanja: 45-50 minut
Količina: 4 majhni pekači
Iz testenin izrežemo kroge velikosti pekačev.
Slanino dodamo na ponev in jo pečemo do zlato rjave hrustljave zapečenosti. Ne dodajamo nobenih dodatnih maščob, saj ima že sama dovolj maščobe. Popečeno dodamo na cedilo in pustimo da odvečna maščoba odteče. Štiri polne žlice slanine prihranimo za okras.
Sladko smetano, mleko, orešček in česen dodamo v posodo. Maslo na teflonski ponvi stopimo.Dodamo moko in jo pražimo minutko ali dve. Ne sme potemneti. Takrat vlijemo mlečno mešanico in mešamo da se sestavine povežejo. Dodamo sol in med rednim mešanjem na srednji do višji temperaturi mešamo da se zgosti in vidimo sledove metlice. Odstavimo in vmešamo parmezan.
Rumenjake zmešamo in jim med rednim mešanjem dodamo 6 žlic bešamela. Dobro premešamo in vmešamo k bešamel omaki.
Na dno keramičnih posod dodamo malo mleka da pokrije dno. Nato dodamo plast testenin, premažemo s polno žlico bešamela, dodamo malo parmezana in malo sira, nato polno žlico hrustljave slanine in 4-5 žlic mleka. Ponovimo še trikrat. Zaključimo s slojem testenin in bešamela. Na vrh dodamo preostalo mešanico parmezana in sira.
Takšno pripravo lahko položimo v hladilnik za 2-3 dni in spečemo z zamudo ali pa spečemo takoj.
Pečemo v segreti pečici na 180 stopinj (segrevanje zgoraj/spodaj) 40-50 minut. Položimo na zgornjo tretjino. Če se zgornji del po nekje 20-25 minutah dovolj zapeče ga za preostali del pokrijemo z aluminijasto folijo.
Pečeni lazanji dodamo prihranjeno slanino in postrežemo.
VIDEO: triki & nasveti
SESTAVINE
8 svežih lističev lazanja testenin
600 gramov narezane pancete na koščke
1 pest naribanega parmezana
2 pesti naribanega topljivega sira (mocarela, gavda, edamec)
+ cca 100-150 ml mleka
Sestavine za bešamel
4 žlice masla
4 polne žlice moke
800 ml mleka
200 ml sladke smetane
1 čajna žlička soli
1 polna pest naribanega parmezana
1/2 čajne žličke naribanega muškatnega oreščka
1/2 čajne žličke suhega česna
3 rumenjaki
Pripomočki
Majhni keramični pekači
Lesena lepa deska za pod pękač
Kozica za kuhanje bešamela
Metlica
Strgalo za sir
Drobno strgalo za parmezan
Servirne vilice








Pistacijina pita
Čas priprave: 20-30 minut
Čas kuhanja: 20 minut
Količina: za pekač za pite premera 24-26 cm
Moko, pecilni prašek, sladkor v prahu in sol v mešalniku premešamo. Dodamo na kocke narezano hladno maslo in miksamo da dobimo teksturo drobnih zrn. Takrat dodamo rumenjake in limonin sok in miksamo da se oblikuje testo.
Testo s prsti pritisnemo ob dno dobro namaščenega pekača in položimo v hladilnik za 30-60 minut.
Takšnega prekrijemo z malce navlaženem namečkanim papirjem za peko in obložimo s suhim rižem/fižolom/suhim stročnicam. Pečemo v pečici segreti na 200 stopinj nekih 20 minut, da se lepo zlato rjavo obarva. Popolnoma ga ohladimo.
Želatino namočimo v mrzlo vodo za 10 minut, da se omehča. Sladko smetano stepemo do točke kjer se je že napihnila, vendar je še vedno tekoča. V takšno vmešamo pistacijin namaz. Želatino na nizki temperaturi (2/9) stopimo v 30-40 ml vode. Stopljeno med rednim mešanjem hitro vmešamo v kremo.
Kremo prelijemo čez ohlajeno testo. Položimo v hladilnik za 1-2 uri.
Pistacijin namaz na nizki temperaturi ogrejemo, da se otekočini in prelijemo čez očvrščeno kremo.
Položimo v hladilnik, če želimo da se namaz očvrsti. Če želimo da je ob rezanju še malo tekoč in se razlije po kosu potem takoj okrasimo in serviramo.
Malo bele čokolade (50 gramov) stopimo in z njo okrasimo del pite. Dodamo še pistacije in piškote in smo končali.
Sestavine za krhko testo
175 gramov navadne moke
1 rumenjak
2 žlici limoninega soka
135 gramov masla ali margarine – hladnega
ščepec soli
2 žlici sladkorja v prahu
1/2 čajne žličke pecilnega praška
Sestavine za nadev
600 ml sladke smetane
6-8 žlic pistacijinega namaza (ali čokoladnega za čokoladno verzijo)
4 lističi želatine
Sestavine za okras
4-5 žlic pistacijinega namaza
masleni nadrobljeni piškoti
pistacije
stopljena bela čokolada
Trend:
Ledena pravljica
★★★★★








Česnova kremna juha z orehi
Čas priprave: 10-15 minut
Čas kuhanja: 40 minut
Količina: 4-5 oseb
Krompir in čebulo olupimo in narežemo na manjše koščke. Dodamo v posodo. Dodamo tudi olupljen česen.
Zalijemo z mlekom in jušno osnovo. Dodamo sol in poper in pripeljemo do vretja, nato pa kuhamo nadaljnih 40 minut, da se krompir skuha.
Takrat odstavimo, dodamo kislo smetano in spasiramo.
Postrežemo z orehi, oljčnim oljem in svežim majaronom.
Sestavine
4 srednje veliki krompirji
1 manjša rumena čebula
5 strokov česna
3 dcl mleka
800 ml jušne osnove ali vode
1 čajna žlička soli – oziroma po okusu
ščepec belega popra
4 polne žlice kisle smetane
+
grobo narezani orehi
oljčno olje
sveži majaron – opcijsko
Štručke s provansalskimi zelišči
Čas priprave: 30-40 minut
Čas kuhanja: 15 minut
Količina: 24-26 štručk
Mleko segrejemo do toplega. V polovico narežemo maslo. V drugo polovico vmešamo sladkor in nadrobimo kvas.Pustimo ga vzhajati 10 minut.
Moko presejemo v skledo. V moko najprej vmešamo vzhajan kvas. Nato dodamo sol. Na koncu pa še masleno mleko. Gnetemo 20 minut. Nato oblikujemo hlebček in ga pustimo vzhajati eno uro.
Po tem času ga razdelimo na 70 gramske delčke. Vsak del posebej oblikujemo v hlebček/kroglico. Med delom s hlebčki preostale pokrijemo s krpo. Vsako kroglico razpolovimo in ustvarimo dva tanka svaljka. Konce z vodo potapkamo in združimo, ter svaljka prepletemo. Na koncu spet stisnemo skupaj in zvijemo v polžka. Končni del zavihamo pod polžek.
Polagamo jih na papir za peko in jih tam pustimo vzhajati 20 minut.
Nato jih pečemo v segreti pečici na 200 stopinj (zgoraj/spodaj – zgornja tretjina pečice) 12 minut. Po tem času premažemo z oljem ali zeliščnim oljem in pečemo še 2-3 minute.
VIDEO: triki & nasveti
Sestavine
1 kg moke
750 ml polnomastnega mleka
70 gramov masla
20 gramov soli
60 gramov svežega kvasa
3 žlice sladkorja
+ oljčno olje za premaz
Opcijsko premažemo s provansalskim oljem – v olje dodamo 1 čajno žličko suhega rožmarina, timijana, bazilike in 1/3 čajne žličke posušenega pehtrana.








Smetanova torta Modra pravljica
Jajca ločimo na beljake in rumenjake. Iz beljakov stepemo sneg in jim med stepanjem dodamo ščepec soli.
Rumenjakom dodamo sladkor in jih stepamo vsaj 10 minut, da se prostornina poveča za vsaj še enkrat in postane zmes svetlo rumena.
Moko in pecilni prašek zmešamo in presejemo. Olje, vodo in jedilno barvo izmerimo v merilni lonček.
V rumenjakovo zmes po treh delih dodajamo suhe in tekoče sestavine, dokler ni vse vmešano.
Na koncu z lopatko počasi po treh delih vmešamo še sneg.
Takoj prelijemo v pripravljen, namaščen tortni pekač, ki smo ga obložili tudi s papirjem za peko. Položimo v segreto pečico na 180 stopinj za 35-45 minut – dokler zobotrebec iz biskvita ne pride ven popolnoma čist.
Pečen biskvit prevrnemo na kuhinjsko krpo in dobro ohladimo, preden pričnemo s pripravo torte.
Biskvit zrežemo na tri enake dele. Vodo fino zmešamo z izbranim džemom.
Obod torte postavimo na podlago v kateri bomo servirali torto in na dno položimo zgornji del biskvita. Z žlicami nanj dodamo sladko vodo, da ga namočimo.
Lotimo se priprave kreme. Lističe želatine za kremo namočimo v hladni vodi. Sladko smetano za čokolado v kozici z debelim dnom pripeljemo do vretja. Odstavimo in vmešamo belo čokolado. Počakamo da se ohladi.
Ohlajeno belo čokolado zmiksamo z mascarpone sirom, sladkorjem v prahu in semeni vanilijevega stroka.
Namočeno želatino ožamemo in dodamo v kozico z debelim dnom, kjer smo dodali toliko vode da je pokrila dno posode. Segrevamo na najnižji temperaturi dokler se želatina popolnoma ne stopi. Preostalo sladko smetano za kremo stepemo do točke, da je še tekoča, ampak se je že povečala prostornina. Takrat med rednim mešanjem vlijemo stopljeno želatino. Na koncu pa vmešamo še zmes z mascarpone sirom. Kremo po okusu dosladkamo s sladkorjem v prahu.
Na namočen prvi sloj biskvita dodamo polovico kreme. Dodamo nov sloj biskvita, ga ponovno namočimo z osladkano vodo in dodamo zadnji/drugi del kreme. Zaključimo s slojem biskvita, ki ga prav tako namočimo. Položimo v hladilnik za čez noč.
Naslednji dan pripravimo kremo za okras. Želatino namočimo v hladni vodi da se omehča – nekje 10 minut. Namočeno želatino ožamemo in dodamo v kozico z debelim dnom, kjer smo dodali toliko vode da je pokrila dno posode. Segrevamo na najnižji temperaturi dokler se želatina popolnoma ne stopi.
Sladko smetano stepamo do točke da je čvrsta. Med stepanjem ji dodajamo sladkor v prahu. Čvrsti med rednim mešanjem vlijemo stopljeno želatino in na koncu vmešamo še mascarpone sir.
Smetano razdelimo na tri dele. En del pustimo bele barve. V drugi del dodamo le kakšno žličko modre barve, da dobimo svetlo modro barvo, v tretji del vmešamo več modrega barvila da dobimo temnejšo modro barvo.
Kreme nadevamo v brizgalne vrečke. V spodnji del torte nabrizgamo modro kremo, potem sloj svetlo modre kreme in na vrhu sloj bele kreme, ki jo dodamo tudi na vrh torte. S plastičnim pripomočkom ali debelin ravnilom ob počasnem vrtenju torte nabrizgano smetano izravnamo.
Kar je smetane ostalo z njo z različnimi nastavki za brizganje ustvarimo različne vzorčke in torto okrasimo. Dodamo makrone, rafaelo kroglice ali druge sladke okraske za zadnje detajle.
Smetanova torta modra pravljica, je bila na željo mojega sina modre barve, saj si je za rojstni dan zaželel modro torto. Brez težav uporabite drugo barvo – recimo zeleno ali rdečo, za malce drugačno različico. Lahko pa seveda barvila tudi v popolnosti izključite.
Čas priprave: 1-2 uri
Čas kuhanja: 45 minut
Količina: za tortni pekač premera 24-26 cm
Sestavine za biskvit
4 jajca
200 gramov moke
200 gramov sladkorja (lahko je 20 gramov tega sladkorja vanilijev sladkor)
ščepec soli
vrečka Dr. Oetker pecilnega praška
70 ml sončničnega ali drugega rastlinskega olja
70 ml mlačne vode
1 steklenička Dr. Oetker modre jedilne barve
Sestavine za kremo
350 gramov mascarpone sira
200 gramov bele čokolade + 200 ml sladke smetane
650 ml sladke smetane za stepanje
6 Dr. Oetker lističev želatine
2 žlici Dr. Oetker sladkorja v prahu
1 Dr. Oetker vanilijev strok
Dodatne sestavine
150 ml vode
1 zvrhana žlica mareličnega ali breskvinega džema
Sestavine za okras
750 ml sladke smetane
3 žlice Dr. Oetker sladkorja v prahu
3 Dr. Oetker lističi želatine
2 žlici mascarpone sira
1/2 stekleničke Dr. Oetker modre jedilne barve
makroni, rafaelo kroglice, vetrci … za okras

